Dnes Prague Edition

Bývalý šéf strážníků Prahy 1 je před soudem

-

PRAHA Obvodní soud pro Prahu 1 projednává případ bývalého šéfa strážníků Prahy 1 Miroslava Stejskala, který je obžalovaný ze zneužití pravomoci. Podle spisu v roce 2016 při kontrole auta, které parkovalo na místě pro invalidy, sebral jednomu z kontrolova­ných mobilní telefon. Kvůli konfliktu přišel Stejskal o funkci ředitele strážníků.

Soud mu loni uložil pokutu 20 tisíc korun. Obžalovaný však proti rozhodnutí podal odpor. Jako zadostiuči­nění chce muž 30 tisíc korun.

Stejskal včera u soudu řekl, že řidič mu nejprve odmítl předložit invalidní a občanský průkaz a pokusil se z místa odejít. „V tom jsem mu musel fyzicky zabránit,“řekl Stejskal. K incidentu pak dorazil otec řidiče, který strážníkům předložil kartu ZTP i invalidní průkaz. Stejskal měl ale podezření, že je průkaz padělaný. Šofér byl podle Stejskala agresivní. Stejskal si vyhodnotil, že chce použít mobilní telefon jako zbraň, proto mu ho vzal.

Kontrolova­ný řidič tvrdí, že jel v autě se svým otcem, kterého vysadil na Václavském náměstí. Pak už jen popojel a zaparkoval. „Zezadu, bez jakéhokoli­v upozornění mě někdo chytil a začal se mnou cloumat a házet,“řekl soudu. Strážník od něj chtěl kartu ZTP. Tu měl ale u sebe jeho otec. Muž došel pro otce, který průkaz předložil. Invalidní karta v autě podle něj padělaná nebyla. Konflikt se dále rozvinul, když si chtěl řidič podle svých slov natočit strážníkov­o služební číslo.

Dvojici mužů, která šéfa strážníků nařkla z rozbití telefonu, policie obvinila z křivého obvinění. Ve Stejskalov­ě případu to ale nic nezměnilo. (ČTK)

 ?? Foto: Říhová Michaela, ČTK ?? Mobil jako zbraň Miroslav Stejskal u soudu uvedl, že se obával, že řidič, se kterým se dostal do konfliktu kvůli parkování, chtěl mobilní telefon použít jako zbraň. Proto mu přístroj sebral.
Foto: Říhová Michaela, ČTK Mobil jako zbraň Miroslav Stejskal u soudu uvedl, že se obával, že řidič, se kterým se dostal do konfliktu kvůli parkování, chtěl mobilní telefon použít jako zbraň. Proto mu přístroj sebral.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia