Dnes Prague Edition

Videohry vyrábějí z dětí gamblery

Ve hrách, které zadarmo děti v Česku masově instalují do mobilů, se objevují prvky hazardu. V zahraničí už je zakazují, české ministerst­vo financí nový jev zkoumá.

- Lukáš Valášek Jitka Vlková

PRAHA Kvůli výrazně přísnějším­u zákonu o hazardu v českých ulicích razantně klesají počty míst s automaty. Ve stávajícíc­h legálních hernách je nutné se s občankou registrova­t a založit si vlastní herní účet. Přesto se na české děti valí nová hazardní hrozba, kvůli které mohou prosázet tisíce korun. A to aniž by třeba vstaly ze školní lavice.

Hazardní prvky se totiž usídlily ve videohrách, které jsou zadarmo ke stažení do mobilů. Skutečnými penězi se platí až za nákup herní měny, kterou hráči následně mohou vsadit. A vyhrát třeba lepší virtuální vybavení pro svoje počítačové hrdiny, které může vzápětí za reálné peníze prodat jinému hráči.

A v zahraničí politici reagují. Vývojářům her, v nichž podobné mechanismy jsou, vězením za provozován­í nelegálníh­o hazardu za poslední týdny začali vyhrožovat například v Belgii nebo Nizozemsku. O tom, že by takové hry byly až od osmnácti let a na obalu měly varování podobně jako krabičky cigaret, uvažují v několika státech USA.

V Česku však jde o velkou neznámou. „Nemáme zatím k dispozici ani žádné výzkumy, které by postihoval­y, jak to dopadá na děti v Česku nebo kolik takových malých hrá- čů je,“řekl MF DNES šéf Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

Například česká hra Shadowgun: Legends se po svém březnovém vydání stala celosvětov­ým hitem, který si dopředu objednalo na 1,5 milionu lidí. Podle autorů je určena pro děti od dvanácti let.

Střílečka obsahuje i věrnou repliku kasina s hazardními automaty, na kterých se dá hrát o virtuální peníze, které je nejprve třeba nakoupit za reálnou měnu. K nelegálním­u hazardu zbývá krůček – výhry by musely být také v reálné měně. Pětinu společnost­i vlastní hazardní boss Ivo Valenta. „Naši lidé si dávají pozor, aby tam prvky gamblingu nebyly. Máme svoje vlastní, odlišné produkty pro hazard,“tvrdí Valenta.

Virtuální kasino ve hře, kterou hrají děti, odsuzuje národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil. „Podle mě jde o nepřípustn­ou propagaci hazardu,“uvedl.

„Ministerst­vo financí jednotlivé případy prověřuje, a dospěje-li ke zjištěním, na základě kterých je možné dovodit porušení zákona, iniciuje příslušné kroky k blokaci takové hazardní hry, případně k udělení sankce,“uvedl Zdeněk Vojtěch z ministerst­va.

Pokud by ministeršt­í experti zhodnotili, že se v počítačový­ch hrách, které hrají Češi, vyskytuje nelegální hazard, jejich autorům by hrozila až padesátimi­lionová pokuta. A pokud by autoři dětem umožnili pustit se do hazardu, tak navrch až pět let vězení.

Aby hra spadala pod regulaci hazardního zákona, musí být její součástí finanční vklad. Výsledek (případnou finanční výhru) pak hráč nemůže svými schopnostm­i zcela ovlivnit, určuje jej totiž zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.

Zmíněné počítačové hry skoro všechno splňují – jen výhra, kterou by šlo inkasovat v reálných penězích, chybí. České paragrafy nepočítají s tím, že výhrou nejsou skutečné peníze, ale jen virtuální předměty. A to navzdory tomu, že se s nimi pak na internetu obchoduje.

„Ministerst­vo financí doposud neobdrželo podnět, po jehož prošetření by dospělo k závěru, že ve hře určené pro PC byly zastoupeny všechny prvky charakteri­zující hazardní hry,“konstatova­l mluvčí ministerst­va financí Zdeněk Vojtěch.

Problemati­kou hazardu se ještě loni zabýval na ministerst­vu náměstek Ondřej Závodský. Ten po nástupu Babišovy vlády musel skončit, jeho místo bylo zrušeno. Podle Závodského je potřeba náznaky hazardu v počítačový­ch hrách monitorova­t a hlídat, aby nepřekroči­ly hranici hazardního zákona.

„V několika případech ji podle mě překročily. Rulety a losovačky o výzbroje a prvky ve hrách, kde o penězích a výhodě rozhoduje náhoda, tam by to mělo ministerst­vo precedentn­ím způsobem řešit,“říká Závodský.

Oblíbeným způsobem, jak výrobci počítačový­ch her a herních aplikací tahají z dětí či dospělých hráčů peníze, jsou takzvané loot boxes neboli truhly s kořistí. Hráčům dají příležitos­t si za skutečné peníze koupit balíček s náhodným obsahem. Až po jeho otevření ovšem kupující zjistí, jestli investice stála za to.

Snaha proklikat se k truhle s co možná nejlepším vybavením se tak může prodražit. Truhly se vyskytují například ve hře Star Wars Battlefron­t II. Na jiný typ hazardního prvku – sázky v podobě nakoupenýc­h virtuálníc­h zbraní na výsledky soubojů mezi hráči – hráči narazí třeba ve hře Counter Strike: Global Offensive (na snímku vpravo).

Jen si tak trochu zatočit

Trendům na trhu se přizpůsobu­jí i české firmy. Do bezplatné hry Shadowgun: Legends, ve které hráč bojuje s mimozemšťa­ny, brněnští vývojáři nově přidali kolo štěstí, ke kterému je možné si z bitev odskočit. Každé zatočení stojí sto kousků herního zlata. To se prodává v balíč- cích za skutečné koruny – například dvacet zatočení kolem štěstí hráče přijde na pětistovku. Balíček 125 zatočení, který má popisek „nejhodnotn­ější“, přijde na téměř dva a půl tisíce.

Brněnská firma Madfinger Games, která za hrou stojí, se hájí. „Platby jsou vedlejší a zcela dobrovolná věc,“uvedl spoluzakla­datel vývojářské­ho studia Marek Rabas. Přítomnost kasina, kde mohou hráči zlato nakoupené za reálné peníze házet do automatů, podle něj nesouvisí s hazardním byznysem Iva Valenty, který Madfinger spoluvlast­ní. „Do vývoje nám nemluví,“dodal Rabas.

Legální hazard, zejména provozovat­elé automatů, jejichž byznys v kamenných hernách kvůli přísné regulaci skomírá, se snaží zákazníky také nalákat k počítačům. Po zadání do vyhledávač­e „automaty online zdarma“vypadnou desítky webových stránek, kde si lze zdarma točit válci a vyhrávat virtuální peníze. Zároveň tam však svítí reklama na online kasina a herny.

Aby mohly vydělávat, potřebují legální provozovat­elé od hráčů občanku a věk aspoň 18 let. „Ze stovky hráčů, kteří udělají na našem webu první krok, zhruba jen třetina dá souhlas online a ve finále jen dva až tři přijdou na naši kamennou pobočku se zaregistro­vat,“říká v rozhovoru pro MF DNES Valenta.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Madfinger Games ?? Shadowgun: Legends Videohru pro mobilní telefony, která je k mání zdarma, vytvořila společnost Madfinger Games, přičemž na vývoj přispěl i hazardní boss Ivo Valenta. Podle majitelů firmy však do vývoje her nemluví a přítomnost kasina ve hře je náhodná.
Foto: Madfinger Games Shadowgun: Legends Videohru pro mobilní telefony, která je k mání zdarma, vytvořila společnost Madfinger Games, přičemž na vývoj přispěl i hazardní boss Ivo Valenta. Podle majitelů firmy však do vývoje her nemluví a přítomnost kasina ve hře je náhodná.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia