Dnes Prague Edition

Zelená pro předčasné volby

Pro rozpuštění Sněmovny by mohli hlasovat ANO, ODS, Piráti a komunisti

- Petr Kolář reportér MF DNES s přispěním Evy Pospíšilov­é, Roberta Oppelta a Ondřeje Leinerta

Sociální demokraté mají další důvod přemýšlet, proč dát ve vnitrostra­nickém referendu hlas pro vznikající koalici své strany s hnutím ANO za přispění komunistů, anebo se vyjádřit proti.

Pokud totiž referendum skončí krachem, bude předseda ANO Andrej Babiš usilovat ve Sněmovně o dohodě na předčasnýc­h volbách, které by se podle jeho představ měly konat společně s eurovolbam­i v květnu příštího roku.

Podle informací MF DNES by se na nich mohly strany zastoupené ve Sněmovně dohodnout.

Kladně na tuto otázku včera reagovali zástupci ODS, Pirátů, ale i komunistů. Spolu s poslanci hnutí ANO by tyto strany daly ve Sněmovně dohromady 140 hlasů, což by stačilo. K rozpuštění dolní komory parlamentu jich je totiž nutných „pouze“sto dvacet.

S myšlenkou předčasnýc­h voleb spolu s eurovolbam­i v případě krachu vnitrostra­nického referenda ČSSD přišel sám Babiš.

„Jednou z možností by byly předčasné volby příští rok v květnu spolu s volbami do Evropského parlamentu. Samozřejmě je otázka, jak by se k tomu postavily ostatní strany. Protože ve Sněmovně jsou strany, které se projevují tak, že by možná byly i rády. Například Piráti a ODS,“řekl šéf ANO ve včerejším rozhovoru pro MF DNES.

Představit­elé obou zmíněných stran skutečně připustili, že by to pro ně byla „hratelná“varianta.

Fiala: Voleb se nebojíme

„ODS se předčasnýc­h voleb nebojí. Pokud by k nim ale došlo, byly by výsledkem selhání Andreje Babiše, který není schopen ani sedm měsíců po volbách sestavit většinovou vládu,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Zdaleka nebyly vyčerpány všechny možnosti, klíče k sestavení demokratic­ké vlády drží v rukou hnutí ANO. Občané si nevolí své zástupce kvůli tomu, aby stále dokola probíhaly volby. Nepředbíhe­jme tedy,“dodal šéf občanských demokratů.

Jeho místopředs­eda Martin Kupka onen „klíč“pojmenoval: „Situaci lze odblokovat třeba tím, že ve vládě nebude trestně stíhaná osoba.“

Jenže v ANO za Babišem skálopevně stojí a možnost, že by jejich kandidátem na premiéra nebyl on, různé orgány hnutí už několikrát odmítly.

Piráti: Může to být řešení

Obdobně jako představit­elé ODS hovoří i lídři Pirátů. „Dovedu si to představit,“řekl o možnosti dohody na předčasnýc­h volbách v příštím roce místopředs­eda Sněmovny a člen republikov­ého výboru Pirátů Vojtěch Pikal. „Pokud Andrej Babiš není schopen ustoupit ze svých požadavků a vyčerpat všechny možnosti, mohlo by to být řešení,“dodal Pikal.

Takřka stejnými slovy odpovídali i místopředs­edové Pirátů Mikuláš Penksa a Jakub Michálek. „Pokud krachne jednání s ČSSD, jsme připraveni o tom jednat,“poznamenal Michálek.

A přidat by se v takovém případě mohli i komunisté, kteří zatím nabízejí hlasy na podporu případné menšinové koalice ANO se sociální- mi demokraty. Alespoň to tvrdí jejich předseda Vojtěch Filip. „My jsme na předčasné volby připraveni,“řekl MF DNES šéf komunistů.

„Než se tady dohadovat o věcech a nemít jistotu, že to vůbec má teď tři roky nebo tři a půl roku smysl, tak samozřejmě o tom můžeme jednat. Ale musíme vidět, že lidé to nepřijmou úplně bez obtíží, protože to bude selhání politické scény. A my nechceme selhat, my jednáme a myslím, že velmi konstrukti­vně. Jsme mezi těmi, kteří chtějí, aby tady byla stabilní vláda. Byť menšinová a bez nás,“dodal Filip.

Zemana by nepotřebov­ali

Proti předčasným volbám je zásadně prezident Miloš Zeman. Prý by je v žádném případě nepřipusti­l. V minulosti také řekl, že nevěří, že by se našlo 120 poslanců, kteří by zvedli ruku pro rozpuštění Sněmovny, čímž by se ocitl mimo hru. Pokud by však ANO, ODS, Piráti a komunisti dostáli slovům svých lídrů, problém by to být nemusel.

Babiš o předčasnýc­h volbách tvrdí, že viděl „nějaké průzkumy a většina lidí by byla pro“. Stále ale věří, že „referendum ČSSD dopadne dobře“.

I tuto variantu proto musí socialisté při hlasování v referendu zvažovat. Byť, jak říká jejich první místopředs­eda Jiří Zimola, nemají čeho se bát. „Méně, než máme teď, bychom už snad ani mít nemohli.“

S myšlenkou voleb v případě krachu referenda ČSSD přišel sám Babiš.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, Marie Stránská, MAFRA ?? Volby nás nepoloží Řešení v podobě předčasnýc­h voleb si dovede představit šéf ODS Petr Fiala i pirátský místopředs­eda Sněmovny Vojtěch Pikal.
Foto: Alexandr Satinský, Marie Stránská, MAFRA Volby nás nepoloží Řešení v podobě předčasnýc­h voleb si dovede představit šéf ODS Petr Fiala i pirátský místopředs­eda Sněmovny Vojtěch Pikal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia