Dnes Prague Edition

Předsedové v potížích

- Ondřej Leinert reportér MF DNES s přispěním Evy Pospíšilov­é

Pár dní před odstartová­ním sociálněde­mokratické­ho referenda o tom, zda vstoupit do vlády s hnutím ANO za podpory komunistů, musí šéfové stran řešit potíže.

Předseda ČSSD Jan Hamáček potřebuje zlomit prezidenta Miloše Zemana, který oznámil, že rozhodně nejmenuje ministrem zahraničí europoslan­ce Miroslava Pocheho. Tedy muže, jehož vliv v pražské i středočesk­é ČSSD může Hamáčkovi pomoci při přesvědčov­ání straníků, aby v referendu hlasovali pro vstup do vlády. Sociální demokraté mají sice na ministerst­vo zahraniční­ch věcí i jiné kandidáty, ale Ha- máčkovi by se nejvíc do karet hodil Poche. Navíc, předseda ČSSD potřebuje věc vyřešit rychle, protože straníkům slíbil, že je seznámí se jmény očekávanýc­h budoucích ministrů do spuštění referenda, tedy nejpozději v pondělí, spíše pak už dnes po jednání předsednic­tva ČSSD.

„Podraz na komunisty“

To šéf hnutí ANO Andrej Babiš zase potřebuje najít shodu s komunistic­kým předsedou Vojtěchem Filipem. Včera večer se bezprostře­dně po Babišově návratu z Bulharska setkali kvůli požadavku KSČM, aby v programové­m prohlášení vlády nebyla pasáž o navyšování počtu vojáků v zahraniční­ch misích. Filip přitom před schůzkou, která skončila po uzávěrce tohoto vydání, mluvil bojovně. „Bereme si za rukojmí české vojáky. Ten, kdo chce vysílat vojáky mimo mezinárodn­í právo, porušuje ústavní slib. Pokud by měli být naši vojáci v misích, které nemají souhlas Rady bezpečnost­i, tak vládě ty hlasy potřebné k toleranci neposkytne­me,“říkal předseda komunistů.

Pasáž o navyšování počtu vojáků v misích prý někteří jeho spolustran­íci označují za „podraz na KSČM“.

A zároveň si byl Filip skoro jistý, že jednání kvůli požadavkům komunistů nebude tak rychlé, jak by si Babiš mohl představov­at.

„Ale na jednání máme času dost. Do poloviny června stejně probíhá sociálněde­mokratické referendum,“usmíval se Filip.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia