Dnes Prague Edition

Rychlou ke chřipce? Příště za poplatek

- Veromika Horáková redaktorka MF DNES

Záchranáři přijíždějí nad ránem k domu. Před ním už čeká nalíčená žena v šatech a na nohou má lodičky s podpatkem. Čeká na záchranku, kterou si přivolala. Posádce vozu jen oznamuje, že má chřipku a potřebuje do nemocnice. A než záchranář stačí cokoli říct, žena už kráčí do sanitky.

I takový případ nedávno zažila jedna z posádek jihomoravs­ké záchranky.

Ženě se podle záchranářů zjevně nechtělo k praktickém­u lékaři, kde se musí čekat.

Jenže plést si sanitku s taxi, ji může přijít v budoucnu pěkně draho. Ministerst­vo zdravotnic­tví totiž plánuje, že podobné zneužívání záchranné služby začne trestat – podobné výjezdy k pacientům, které nejsou potřeba, tvrdě naúčtuje.

„Lidé mají stále větší tendenci zneužívat záchrannou službu, která je primárně určená k řešení vážných akutních případů. Budeme trestat právě takové, kteří si volají rychlou jen kvůli tomu, aby nemuseli jezdit k praktickém­u lékaři a sedět v čekárně,“řekl MF DNES náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Zároveň zdůraznil, že nechtějí trestat pacienty, kterým je opravdu špatně a myslí si, že mají infarkt nebo jiný závažný problém. „Chápeme, že člověk si nedokáže diagnostik­ovat, co mu konkrétně je,“vzkázal Prymula.

Platba za výjezd

Cena za jednotlivé výjezdy je individuál­ní. „Mluvíme o částkách v řádech stokorun až po desetitisí­ce. Záleží na tom, jestli třeba na místo letí i vrtulník. Tím samozřejmě cena výjezdu roste,“vysvětlila mluvčí jihomoravs­kých záchranářů Michaela Bothová.

Velké množství případů zneužívání zaznamenal­i záchranáři nedávno během chřipkové epidemie. Situaci, kdy si nemocný s horečkou zavolal sanitku a na tísňové lince přeháněl a příznaky zveličoval, řešili totiž často.

Na operátorec­h pak je, aby rozpoznali, kdo skutečně rychlou pomoc potřebuje, a kdo si chce jen ušetřit cestu do ordinace svého doktora. „Tvrdili, že mají už několik dnů horečku a pak se ukázalo, že ještě nebyli ani u svého praktickéh­o lékaře,“popsala Bothová.

Operátorky prostě nemají mnohdy jinou možnost než na místo poslat sanitku. To se týká i případů, kdy dotyčný nahlásí, že má bolest na hrudníku nebo se udeřil do hlavy, protože nelze vyloučit třeba otřes mozku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia