Dnes Prague Edition

Babiš: Ukažte výdaje za cesty. Kvůli Šlechtové

-

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v souvislost­i s žádostí ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) ministry, aby vyčíslili náklady na své zahraniční i domácí cesty. Navíc chce znát i útraty za reprezenta­ci a externí poradce.

„Nechápu, proč to paní ministryně neřešila ve vládě, ale řeší to takovouto, řekněme, neobvyklou cestou,“uvedl Babiš v dopise členům vlády s podivením, že žádost ministryně Šlechtová kolegům nesdělila osobně ve vládě, „jak to děláme my všichni“.

Mluvčí vlády Barbora Peterová existenci dopisu potvrdila. „Je to interní dokument, který nechceme medializov­at,“řekla.

Babiš včera prohlásil, že se rozhodl prověřit ministersk­é útraty v širším měřítku, a ne jen ohledně nákladů za letenky. „Řešme to komplexně,“prohlásil před novi- náři. Údaje chce Babiš za celé období minulé vlády i dobu činnosti současného kabinetu a přidal své dva požadavky na vyčíslení všech externích poradenský­ch a PR smluv navázaných přímo na ministra a na vyčíslení útrat za reprezenta­ční fond ministra. V otevřeném dopise ho o to požádala právě Šlechtová.

Šlechtová: Kampaň proti mmě

Požadavkem se ministryně brání obvinění z nehospodár­nosti při využívání VIP služeb. Lidové noviny totiž napsaly, že jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb, stát za to zaplatil asi 310 tisíc korun. Babiš to označil za plýtvání.

Podle Šlechtové jsou informace nehorázné a účelové a napsala, že je proti ní jako člence vlády a ministryni obrany vedena útočná diskredita­ční kampaň. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia