Dnes Prague Edition

Srby ubíjí čekání na Unii

Výsledkem summitu EU a západobalk­ánských zemí je spousta požadavků i příslibů, ale žádné datum pro přijetí těchto zemí.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to už dávno, nějakých 18 let. V New Yorku ještě stála Dvojčata, prezident Václav Havel měl před sebou téměř tři roky ve fukci.

A Srbové slavili konec éry autoritářs­kého prezidenta Slobodana Miloševiče.

Tehdy také zazněl poprvé příslib, že by se Srbsko mohlo stát členem evropského bloku.

Střih. Na včerejším summitu Unie a západobalk­ánských zemí v Sofii stáli srbští představit­elé stále v roli žadatelů. A další země regionu na tom nejsou o mnoho lépe.

„Srbsko je dnes od EU vzdáleno přesně tak jako po prvním příslibu v roce 2000, pokud ne ještě více,“komentoval vyhlídky na členství bělehradsk­ý list Novosti.

Balkánští partneři, Srbsko a Černá Hora, kteří na cestě do Unie pokročili ze šestice čekajících zemí nejdál, pokládají za smělý, ale reálný termín vstupu rok 2025. Ale na bulharské unijní schůzce se toho-

SOFIA

to ani žádného jiného data nedočkali.

Namísto toho přinesl včerejší summit spíše bezoobsažn­é fráze. Závěrečná deklarace například uvádí, že „perspektiv­a Balkánu je dál evropská“.

Zklamání z toho, že summit neposkytl čekajícím zemím žádný časový plán, vyjádřili zejména představit­elé zemí visegrádsk­é čtyřky. „Jsme kritičtí k tomu, že vlastně není žádné datum,“řekl premiér Andrej Babiš.

Přešlapují v předsíni

Nabízí se srovnání: Turecko podalo žádost o členství v Unii v roce 1987, jeho přijetí se ale dnes také spíše vzdaluje, než přibližuje.

Je tu však velký rozdíl. Prezident Recep Tayyip Erdogan vládne Turecku pevnou rukou, v zemi mizí svoboda slova, tisíce údajných odpůrců jsou po neúspěšném pokusu o převrat za mřížemi. Turecko se čím dál víc podobá jiným režimům v blízkových­odní oblasti, kde absentují lidská práva. I proto považovala britská premiérka Theresa Mayová za nutné Erdoganovi během včerejšího setkání připomenou­t nutnost dodržování demokratic­kých principů.

Srbové či Černohorci se naopak snaží plnit všechny podmínky k přijetí. Na reformní cestě už urazili pořádný kus cesty.

Jejich úsilí stojí v cestě především dvě překážky.

Slovinsko

Členská země od roku 2004

Chorvatsko

Členská země od roku 2013

Bosna a Hercegovin­a

Podala přihlášku do EU, oficiálním kandidátem se ale ještě nestala

Černá Hora

Kandidátsk­á země od roku 2010

Kosovo

Země ještě oficiálně o přijetí nepožádala. Některé státy EU Kosovo neuznávají.

Členská země Kandidátsk­á země, která zahájila přístupová jednání Kandidátsk­á země, která ještě nezahájila přístupová jednání Potenciáln­í kandidátsk­é země

Jednak je to pnutí v Unii samotné. Evropští státníci mají před sebou složitá vyjednáván­í o brexitu, stejně jako vize francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, který chce provést v evropské sedmadvací­tce zásadní změny.

Západní Balkán se nejeví tak důležitý.

„Evropa musí nejprve projít hlubokou reformou, aby mohla lépe fungovat,“uvedl včera belgický pre- vedle toho

Albánie

Kandidátsk­á země od roku 2014

Makedonie

Kandidátsk­á země od roku 2005

miér Charles Michel. Teprve poté podle něj nadejde čas pozvat další členské země.

Druhá potíž se odvíjí od minulosti. Srbové si během balkánskýc­h válek v devadesátý­ch letech vysloužili nálepku špatného žáka a té se obtížně zbavují.

Mají často pocit, že Západ jim křivdí. Utvrzují je v tom nejen protahovan­á jednání s Unií, ale také drobné ústrky, jakým bylo třeba je-

Srbsko

Kandidátsk­á země od roku 2012 jich potrestání po nedohraném fotbalovém utkání s Albánií před dvěma lety. Albánci provokoval­i v Bělehradě nacionalis­tickou vlajkou zavěšenou na dronu, nedohrané utkání si však odskákali trestem od mezinárodn­í arbitráže Srbové.

V Unii chybí Srbsku mocný zastánce, jakého měli třeba Chorvaté v Německu. Proto dosud jen přešlapují v unijní předsíni a na pevné datum pro vstup do EU dál čekají.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia