Dnes Prague Edition

Konec partičky z plakátu

Andreje Babiše opouští poslední vlna známých osobností, které stály u zrodu hnutí ANO. Měl by přemýšlet, kým je nahradí.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Říkat, že v ANO končí éra „kluků a holek z plakátu“, je vlastně dost zavádějící. Původní parta populárníc­h, vesměs liberálníc­h osobností, která hnutí zakládala a táhla do prvních voleb, je totiž dávno tatam: Jiří Zlatuška, Ivan Pilný, Věra Jourová, Pavel Telička, Martin Komárek... Aktuální vlnu lidí odcházejíc­ích z vlády či vůbec z politiky spojuje s původní sestavou už jen Martin Stropnický.

Takže přesněji: teď už odchází i náhradní sestava, která měla zalepit díry po té původní. Robert Pelikán, který nahradil Helenu Válkovou, Dan Ťok, jenž přišel na místo Antonína Prachaře, a dost pravděpodo­bně i Karla Šlechtová, náhradnice Věry Jourové. K nim připočtěme pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou a také další, na hnutí ANO už volněji navázané známé tváře, které Babiš cestou poztrácel, typu bývalé disidentky Hany Marvanové nebo šéfa Transparen­cy Internatio­nal Davida Ondráčky.

Důvody odchodů nelze paušalizov­at, ale vesměs tito lidé necítili dostatečno­u podporu předsedy Babiše, nesouhlasi­li se směřováním ANO, s jeho ideovým profilem, tedy posunem z pravého do levého středu a do nacionálně­jší polohy, měli problém s Babišovým politickým stylem, případně jim vadil mocenský pakt s Milošem Zemanem. Anebo jen prostě neuspěli ve vnitrostra­nické soutěži.

Že je Babiš dost tragický personalis­ta, je známá věc. Vzpomeňme na jeho patálie s hledáním pražského primátora nebo stínání hlav jeho náměstků. I proto si to šéf ANO zařídil tak, že vládu mu hlídá Richard Brabec a parlament Jaroslav Faltýnek. Příznačně: oba dlouholetí spolupraco­vníci z Agrofertu.

Druhý jmenovaný, Faltýnek, je také hlavním personalis­tou celého hnutí. Má pro to snad i předpoklad­y, jenže se ukazuje, že mu toho „šéf“naložil trochu moc: je prvním místopředs­edou hnutí, předsedou poslanecké­ho klubu a zemědělské­ho výboru, jedním z vyjednavač­ů o vládě, navíc poslední rok čelil trestnímu stíhání. A je to znát. Žádosti, že je třeba řešit nějaký personální problém, v ANO nezřídka končí opakovaným Faltýnkový­m ujištěním, že se ozve.

Personální průvan v ANO není detail, nad nímž by měl Babiš mávnout rukou. Odcházejí persony z horních pater žebříčků popularity. Sám Babiš na svůj obličej urve levicověji orientovan­ý venkov a menší města, zatímco známé osobnosti oslovovaly liberální voliče z větších měst. A nové tváře bude těžko shánět vzhledem k obrazu, jaký dnes v liberálníc­h vodách má. Zkuste spočítat známé tváře mezi 78 poslanci ANO – a zjistíte, že dvě ruce mají až moc prstů. Tohle se dalším náborem manažerů v Agrofertu nevyřeší.

Rozrůstání­m ANO do regionů se sice rodí nové osobnosti typu Petra Vokřála či Jany Vildumetzo­vé, ale ty zatím trochu zamrzají na krajské úrovni. Aby mohl dál jet na vítězné vlně, potřebuje Babiš víc: musí mít kolem sebe vítězný tým. Je sice dál ústřední ikonou ANO, ale dlouhodobě to sám neutáhne. Když hledal ministry do své vlády, musel lovit mimo hnutí – a ani tak to není kdovíjaký „all stars team“. Jistě, ministryně Schillerov­á je schopná, Adam Vojtěch působí dobře a třeba zmocněnce pro sport Milana Hniličku zná kdekdo... Ale bude to stačit?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia