Dnes Prague Edition

Jandačův poslední zápas

Josef Jandač se s reprezenta­cí nedostal na MS přes čtvrtfinál­e.

- JAroslAv TomAs Hokejový reportér MF DNES v DÁnsku Končíte dvouletou etApu. Co pro vÁs nÁrodní tým znAmenAl?

Chtěl se s reprezenta­cí rozloučit medailí. Nebo alespoň postupem mezi čtyři nejlepší. Kouč národního týmu Josef Jandač po prohře s USA ve čtvrtfinál­e nezastíral zklamání, na druhou stranu prohlásil: „Nehroutím se. Nemyslím si, že bychom odvedli špatnou práci, nebo že jsme tomu nedali dvě stě procent. Jsem naprosto přesvědčen­ý, že jsme udělali maximum. Nejenom já a hráči, ale i realizační tým kolem mě. I jemu se sluší poděkovat.“

Takže další neúspěch berete sportovně?

Nemáme se za co stydět. Mužstvo si na turnaji postupně sedalo a odvedlo dobré výkony. Pomohl nám příjezd obou Davidů z Bostonu, kteří hodně zkvalitnil­i tým. Bez nich bychom tak silní nebyli.

Jenže v klíčovém čtvrtfinál­e se tolik neprosazov­ali.

Dali jsme jim hodně minut a soupeř si je hlídal. Hráli vyloženě na ně. Prosadili se v přesilovce, bojovali, šli za tím. Gól ze hry bohužel nepřišel, ale nic jim nevyčítám.

Kouše se vám prohra o to hůř, že rozhodujíc­í gól padl po smolném pádu obránce hronka?

Hokej je hra chyb, nikomu to nechceme vyčítat. Prostě se to stalo. Patrick Kane má určitou rychlost ve hře, patří k nejlepším na světě. Vzal to do svých rukou a to zaškobrtnu­tí bylo i kvůli jeho rychlosti. Hronek byl jinak příjemným překvapení­m. Nabral zkušenosti a může se z něj stát vzadu klíčový hráč reprezenta­ce.

Co další mladí? mají na to jednou národní tým táhnout?

Chytil a Nečas odvedli výbornou práci. Dobrý turnaj má za sebou Šulák, postupně se zlepšovali i plzeňští Moravčík se Skleničkou. Zmínil bych i kluky z přípravy jako Zadina, Kaut nebo Galvas, kteří se sice na mistrovstv­í nedostali, ale mají budoucnost. Přeju si, aby tihle všichni v dalších letech nezapomněl­i, že jim nároďák dal možnost a jednou mu to zase vrátili. Určitě se teď kolem nich totiž budou motat různé kluby.

Co jaškin, který byl pro mnohé defenzivně­jším útočníkem, ale ukázal, že to tak není?

Turnaj mu vyšel velmi dobře. Ať už před příjezdem Davidů z Bostonu, tak i pak, když hrál s nimi. Nejenom že jim dělal prostor černou prací, ale i hokejově stačil. Také je dobře, že měl po oslovení zájem přijet co nejdřív, aby se v nároďáku adaptoval.

Takže celkově jste pyšný, jak mladý tým turnaj zvládl?

Víte, já nemám rád taková vzletná slova po prohraném čtvrtfinál­e. Jsem rád, že kluci bojovali a prali se o úspěch. Vyhráli jsme v Dánsku šest zápasů z osmi. Mužstvo prokázalo velmi dobrý charakter. Nakonec i ve čtvrtfinál­e se nepoložilo. Těší mě, že kluci nezklamali. Měl jsem v plánu vzít na olympiádu zkušený tým a na mistrovstv­í mladé. Sehráli velmi slušný turnaj.

Napadá vás, jestli se nedalo na turnaji udělat pro úspěch něco jinak?

Tuhle otázku jsem čekal, i pan Záruba mi ji v televizi položil. Bezprostře­dně po utkání je to čerstvé. Myšlenky se mi budou teprve srovnávat. Teď můžu říct, že nevím o ničem, co bych změnil. A myslím, že názor nezměním.

Kluci bojovali a prali se o úspěch. Vyhráli jsme v Dánsku šest zápasů z osmi.

Zaprvé obrovskou zkušenost a také velkou zodpovědno­st.

Je to svým způsobem pro člověka úleva, že už nebude pod tlakem?

Tlak samozřejmě je, ale kdyby si ho člověk úplně připouštěl, tak by tu práci nemohl dělat. Prostě k tomu patří, tak to je. Největší tlak je ten, který si vytvářím sám na sebe. Už jsem se s tím naučil pracovat. Jsem hrozně rád, že jsem měl vůbec možnost u nároďáku pracovat.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Poslední zápas Josef Jandač vedl národní tým ve čtvrtfinál­e proti USA naposledy, nyní bude koučovat Magnitogor­sk.
Foto: Profimedia.cz Poslední zápas Josef Jandač vedl národní tým ve čtvrtfinál­e proti USA naposledy, nyní bude koučovat Magnitogor­sk.
 ?? Foto: Reuters ?? Naděje V této chvíli byl po perfektní teči Martina Nečase (98) stav čtvrtfinál­e vyrovnán na 2:2. Reprezenta­nti živili naději na obrat.
Foto: Reuters Naděje V této chvíli byl po perfektní teči Martina Nečase (98) stav čtvrtfinál­e vyrovnán na 2:2. Reprezenta­nti živili naději na obrat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia