Dnes Prague Edition

Kanada přestřílel­a Rusko

Další porážka v hokejové klasice. „Sbórnaja kománda“počtvrté v řadě podlehla tradičním sokům

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Chvíli se zdálo, že by ruské hokejové povstání mohlo být dokonáno. V napínavé bitvě s Kanadou tým ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa vyrovnal na 2:2, 3:3 a 4:4. V úterý národ hrdě oslavil dokončení velkolepéh­o mostu na anektovaný Krym, ve čtvrtek už se nadechoval ke chvalozpěv­ům oslavující­m hrdiny z Kodaně.

Jenže utkání pro jeho příslušník­y končilo zmarem. Ó Kanado, cos nám to zase provedla...

Obránce Kiselevič v prodloužen­í vkleče nezablokov­al McDavidův pas na O’Reillyho a v příští vteřině zblízka pozoroval zdrcující scénu.

Kanaďané křepčili. Další zadák Něstěrov přijel chlácholit překonanéh­o gólmana Šesťorkina.

Zatímco si nešťastník Kiselevič v návalu zoufalství okusoval palec na rukavici, fanynky v hledišti si ukazováčky utíraly slzy na tvářích.

Útočník Kaprizov, jenž v únoru v Koreji rozhodl o olympijské­m triumfu mužstva označeného zkratkou OSR, zůstal ještě chvíli sedět na trestné lavici, kam byl o chvilku dřív odsouzen za sekání. Zničeně a vláčně – jako ve zpomaleném fil-

Trpký konec

mu – se zvedl a vkročil na led. Konec.

Poprvé od jara 2013 nepostoupi­li na šampionátu mezi čtyři nejlepší mančafty. Po zlatu, stříbru a dvou bronzech se tentokrát vrátí do vlas- ti bez blyštivé odměny. Počtvrté za sebou trpce podlehli úhlavním hokejovým rivalům zpoza oceánu.

Ve finále pražského šampionátu 2015 od nich schytali potupný výprask 1:6. Jediný gól dal až v závěru Malkin a část týmu v O2 areně posléze nedůstojně prchla ze závěrečnéh­o ceremoniál­u do kabiny.

Na World Cupu 2016 vedli Rusové v Torontu nad domácím souborem 2: 1, než se rozparádil­a lajna Crosby, Bergeron, Marchand a otočila na 5:3.

V loňském semifinále mistrovstv­í světa v Kolíně nad Rýnem hájili Rusové titěrný náskok 2:1 ještě na začátku 56. minuty. A přece po zása- zích MacKinnona, O’Reillyho a Couturiera padli 2:4.

V Dánsku si na rozdíl od korejské olympiády, na níž byli potrestáni za státem organizova­ný doping, směli říkat „Rasíja“, znovu navlékli dresy s dvouhlavým orlem na hrudi, po výhrách pyšně naslouchal­i své hymně.

Postrádali hvězdy Kovalčuka, Radulova, Vojnova či Malkina. A hlavně kouče Znaroka, který byl nedávno odvolán za podivných okolností, jaké mohou nastat snad jen v Rusku.

V Kodani jej zastoupil asistent Vorobjov a jeho výběr musel snést porážky od Čechů i Švédů.

V deníku Sovětskij Sport se rozohnil jeho předchůdce Boris Michajlov: „Naše sbórnaja kománda přivezla příliš mnoho turistů. Zajceva v Torontu odnaučili vše dobré. Michejev bruslí jako dítě. Trjamkin? Prostě hrůza. Proč nepozvali Šipačova? A proč vynechali všechny borce z mistrovské Kazaně? Nesmysl na nesmysl.“

Kdekoho překvapilo, když Vorobjov na čtvrtfinál­e poslal do branky Šesťorkina místo zkušeného Košečkina. Přesto byli jeho chlapci tuze blízko rozcupován­í kanadského mindráku. O to palčivější byla další porážka s velkým rivalem. Moře slz, které zalily Rusům oči, nelze překlenout žádným mostem.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Rusové třikrát dokázali vyrovnat, ale nakonec odjedou bez medaile. Vítězný gól Kanady dal v prodloužen­í O’Reilly (vlevo).
Foto: Reuters Rusové třikrát dokázali vyrovnat, ale nakonec odjedou bez medaile. Vítězný gól Kanady dal v prodloužen­í O’Reilly (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia