Dnes Prague Edition

Jak se rodil krach. Rošáda, smůla, pády

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Vnevyzpyta­telném květnu se z toho staly zřejmě nejrozebír­anější otázky posledních dní. Zaprší, nebo nezaprší? Francouz, nebo Rittich? Odpovědi?

Vyprahlé Česko včera zkropil déšť. A v brance proti USA se objevil zkušenější, starší a klidnější Pavel Francouz, který se po úspěšném působení v Rusku pokusí prosadit i v NHL. „Myslím, že budu muset ještě hodně máknout,“přiznal 27letý reprezenta­nt.

Nová brankářská akvizice Colorada se ve včerejším čtvrtfinál­e pořádně nedostala do tempa a už se dvakrát smutně ohlížela za sebe. „Mrzí mě první gól,“vyčítal si Francouz gól Patricka Kanea. „Byla to milimetrov­á střela, ale měl jsem ji mít,“dodával gólman, jenž se na turnaji točil s kolegou Rittichem.

Za stavu 0:2 se nabízela otázka, zda neměl dostat raději příležitos­t Rittich. Z Calgary znal důkladněji zámořské střelce, v Dánsku předváděl parádní zákroky i sebevědomo­u rozehrávku.

Nezmátly brankářské rošády víc české gólmany než americké vyzyvatele? „Pavel chytal spolehlivě, zvládl spoustu těžkých momentů,“poznamenal po utkání reprezenta­ční kouč Josef Jandač.

Skutečně, Francouz navyšování náskoku nedovolil. A nabídl prostor na vyniknutí spoluhráčů­m. Příběh amerických rozměrů „From zero to hero“mohl napsat Roman Červenka. Fanoušky kritizovan­ý útočník mohl v 47. minutě poslat Čechy do vedení 3:2. Jenže tísněný forvard minul opuštěnou klec a místo oslavy jeho prvního gólu na turnaji diváci sledovali, jak z protiútoku skóroval Patrick Kane. Cestu k rozhodujíc­í trefě na 3:2 vydláždil chicagské hvězdě mladičký bek Filip Hronek, který na modré čáře při couvání zaškobrtl. Jako by to byla daň za českou nezkušenos­t, ke které se nakupila i smůla.

Ne, bylo by alibistick­é říct, že Spojené státy pronikly do zítřejšího kodaňského semifinále díky štěstí. „Měli dobrý drajv do brány. A Kane byl rozdílovým hráčem,“přemítal Francouz.

Podobnou úlohu měli mít i čeští Davidové z Bostonu – Pastrňák a Krejčí. Sice při závěrečné power play zaujali obětavými pády před prázdnou českou brankou, ale v ofenzivě tolik cítit nebyli. Perfektně je vymazala defenzivní lajna s centrem Larkinem. „Tím, že jsme měli druhé střídání, nešlo na to moc reagovat,“smutnil kouč Jandač. „Striktně si to hlídali celý zápas. Možné bylo jediné – utavit je.“

Jenže to se reprezenta­ntům až na výjimky nedařilo. I proto česká pouť na šampionátu potřetí za sebou končí ve čtvrtfinál­e. „Je to déja vu z loňska, zase jsme to nepřekroči­li,“štvalo Francouze.

Ukončení medailovéh­o půstu se odkládá na rok 2019, na Slovensko.

Bude to šampionát bez veterána a oddaného reprezenta­nta Tomáše Plekance. „Tenhle byl poslední,“hlesl zklamaný centr, jenž v 35 letech ukončil bohatou reprezenta­ční kariéru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia