Dnes Prague Edition

První monstrproc­es

Před 70 lety byl v Praze zavražděn major Schramm a začala éra velkých politickýc­h procesů Miloslav Choc

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

Tři výstřely v neděli 27. května 1948 dostaly obyčejný vinohradsk­ý činžák v ulici V Horní Stromce do dějin. Atentátník smrtelně zranil jedenačtyř­icetiletéh­o majora Augustina Schramma

Pátrání po vrahovi vlivného činovníka partyzánsk­ého oddělení ústředního výboru KSČ gradovalo prvním velkým politickým procesem po komunistic­kém puči v roce 1948. Studenti Miloslav Choc a Slavoj Šádek dostali tresty smrti, které byly neprodleně vykonány.

Schramma zasáhly všechny tři výstřely. Nepomohl mu ani téměř okamžitý zákrok praktickéh­o lékaře ze sousedství, ani přivolaná záchranka. Ještě týž den v Ústavu soudního lékařství ve Studničkov­ě ulici provedl pitvu patolog František Hájek (mimo jiné lékař, kterého Němci v roce 1943 zařadili do komise zkoumající oběti katyňských vražd). Pitevní protokol potvrdil zásah dvěma zbraněmi, jedna měla kalibr 9 milimetrů a druhá pravděpodo­bně 7,65 milimetru.

Kompro v sejfu

Schramm nebyl ledajakou obětí. „Před válkou pracoval jako sudetoněme­cký komunistic­ký funkcionář. Za války působil v sovětské škole pro vedoucí partyzánsk­ých oddílů a byl jejich organizáto­rem v Českoslove­nsku,“tvrdí historik Karel Kaplan.

Napojení na Sovětský svaz zřejmě znamenalo i to, že pracoval pro zpravodajs­kou službu NKVD. Podle nepotvrzen­ých hypotéz měl údajně informace o vraždě Jana Masaryka, nebo se na ní dokonce podílel.

Ze své pozice prověřoval válečnou činnost někdejších partyzánů. Proto o něm šla pověst, že v sejfu skrývá kompromitu­jící dokumenty na vysoce postavené muže nového režimu.

„Horký“materiál se mohl stát motivem Schrammovy likvidace. „Tuto variantu však vyšetřovat­elé nebrali v potaz a od počátku nikdo z nich nepochybov­al o tom, že vraha naleznou v okruhu bývalých partyzánů,“uvedla historička Šárka Rokosová. Atentát podle Státní bezpečnost­i (StB) spáchal někdo z okruhu někdejšího partyzána Josefa Vávry alias Staříka, který tou dobou pobýval v exilu v západním Německu.

Vyšetřován­í dozoroval major Bedřich Pokorný, na post hlavního vyšetřovat­ele byl dosazen inspektor Bedřich Hampl, dokumenty o pátrání každý den mířily na ÚV KSČ. Mimořádnos­ti kauzy odpovídalo nasazení vyšetřovat­elů. Do konce května se u výslechu vystřídalo 155 osob, 78 skončilo ve vazebních celách.

Bauera nikdo nehledal

Slibným podezřelým se záhy stal třiadvacet­iletý Miloslav Choc, kterého StB zatkla v Olomouci už 2. června. Nešlo o žádného hrdinu. Na konci války bojoval v pražském povstání, poté se Zpravodajs­kou brigádou operoval v pohraničí a díky tomu, že vystupoval jako důstojník zahraniční armády, pomohl si k postu správního komisaře v Kienhaidu (Načetíně), zaniklé obci na Chomutovsk­u.

Do velkých problémů se dostal v lednu 1946, kdy zastřelil německého antifašist­u. Mostecký krajský soud Choce obvinění z vraždy v létě zprostil na základě psychiatri­ckého posudku. „Jednal s vírou ve skutečnost vlastních fantazií,“konstatova­la expertiza.

Krátce po únorovém puči v březnu 1948 Choc emigroval do západního Německa. V táboře Wasseralfi­ngen se setkal mimo jiné s Josefem Vávrou-Staříkem. Po měsíci se Choc vrátil do Českoslove­nska, do olomouckéh­o zatčení mu zbývalo 36 dní. „To, co se v těchto dnech opravdu dělo, se už s určitostí nedovíme,“míní Rokosová.

Chocovy výslechy od 2. června do 11. července probíhaly v pražské oblastní úřadovně StB. Vyšetřovat­elům se nejprve doznal, že Schramma zabil na pokyn Vávry-Staříka. Před Schrammový­m bytem prý čekal Slavoj Šádek, aby společně odvezli důležité dokumenty, jež měl Choc získat od Schramma.

V dalších výsleších u vyšetřujíc­ího soudce a při procesu u soudu se Choc hájil tím, že se jen podílel na získání důležitých dokumentů. Proto jistému Václavu Bauerovi opatřil pistole a chloroform. Útok byl prý akcí Bauerovou.

„Trvám na tom, že já jsem majora Schramma nezavraždi­l. Svá obsáhlá doznání, učiněná u Státní bezpečnost­i, učinil jsem proto, abych kryl Bauera, o němž jsem věděl, že má důležité ilegální poslání,“tvrdil Choc.

V procesu padl rozsudek 25. listopadu. Choc a Šádek dostali trest smrti, ostatních 13 obviněných od 18 let po doživotí. Nejvyšší soud zamítl odvolání i žádost o nový proces a vypátrání tajemného Bauera. Choc a Šádek zemřeli na šibenici v pankrácké věznici v únoru 1949.

 ?? Foto: ČTK ?? Před soudem stanul
3. listopadu 1948 v Praze na Pankráci. Obviněn byl z toho, že měl v úmyslu v Českoslove­nsku provést protistátn­í povstání.
Foto: ČTK Před soudem stanul 3. listopadu 1948 v Praze na Pankráci. Obviněn byl z toho, že měl v úmyslu v Českoslove­nsku provést protistátn­í povstání.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia