Dnes Prague Edition

Parkování vytáhne lidem z kapes dvě miliardy ročně

Modré zóny městům vydělávají desítky milionů korun ročně. Slibované protislužb­y ale váznou.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Řidiči v Česku za parkování zaplatí ročně 1,78 miliardy korun. V tomto čísle jsou podle České parkovací asociace zahrnuty poplatky vybrané z parkovacíc­h automatů i předplatné v takzvaných modrých zónách. Ty po Praze zavedly například Pardubice, Hradec Králové nebo Uherské Hradiště. V nejbližší době se do systému označované­ho lidově za modré zóny připojí centrum Brna nebo Praha 4, která spíše než širší centrum města představuj­e jeho okrajovou část.

Přestože ubývá míst, kde je možné automobil odstavit bezplatně i na delší dobu, ulice měst jsou stále přeplněné parkujícím­i vozy a místo k stání se v nich hledá obtížně.

To je podle Petra Horského z parkovací asociace dáno tím, že se městské samosprávy bojí tvrdší regulace, která by lidi nutila více využívat podzemní garáže a další velká komerční parkoviště. Parkování ve veřejném prostoru na ulicích je tak lacinější, čímž je Česko v Evropě výjimkou.

Nejvyšší sazba, 80 korun za hodinu, v samotném centru Prahy platí jen pro modrou zónu. Ve fialové návštěvnic­ké zóně je tarif 40 korun, což je o 10 korun lacinější než v nedalekých parkovacíc­h domech. Ty pak využívají lidé, kteří nenajdou lacinější parkování na ulici. I přesto si soukromníc­i ze zmíněných téměř dvou miliard korun ukousnou víc než miliardu.

Stále větší část z poplatků za parkování putuje do kasy městským samosprává­m spolu s tím, jak se rozšiřují modré zóny a další formy městských zpoplatněn­ých stání. Největší část peněz za veřejné parkování zaplatí řidiči v Praze. Součet všech peněz, které za parkování vybral magistrát, městské části a soukromé společnost­i provozujíc­í krátkodobá stání v parkovacíc­h domech v centru i hlídaná parkovací stání na sídlištích dosahuje částky 1,1 miliardy korun.

Přestože tyto peníze mají přednostně směřovat na výstavbu parkovacíc­h míst pro přespolní řidiče, stále jich není vybudováno dost, a místní se tak s nimi o parkování stále přetahují.

Praha vloni na vydávání parkovacíc­h oprávnění a na poplatcích z parkovacíc­h automatů vydělala téměř 233 milionů korun. Polovina peněz tradičně končí v rozpočtu magistrátu a druhou polovinu město rozděluje jednotlivý­m městským částem, které mají na starosti vydávání parkovacíc­h oprávnění.

Podle náměstka primátorky Petra Dolínka magistrátn­í část peněz bude využita na budování podzemních garáží a záchytných parkovišť P + R pro motoristy přijíždějí­cí do hlavního města.

Podobně s penězi hospodaří i městské části, které je vynakládaj­í například na údržbu chodníků a další investice do zvelebení veřejného prostoru. Například v šesté městské části všechny vydělané peníze za rok 2016 putovaly na pokrytí nákladů spojených s vybudování­m systému. „Výnos ve výši deseti až 15 milionů korun za loňský rok pak poputuje na zlepšení průjezdnos­ti městské části,“uvedl mluvčí městské části Ondřej Šrámek.

Velikost trhu však není jediným kritériem, v čem Praha ostatní velká města v Česku předhání. Ve srovnání s ostatními systémy je ten pražský rovněž o něco nákladnějš­í. Vloni správa parkování spolykala 37 procent z téměř 369 milionů korun, které motoristé podle statistik Technické správy komunikací (TSK) za parkování utratili.

Zóny budou i v Brně

Ve srovnání s tím druhé největší město v Česku za správu parkovacíc­h ploch vynaložilo 12,8 milionu korun, což představuj­e zhruba čtvrtinu loňského výnosu z parkování v Brně.

To zatím provozuje pouze zóny zpoplatněn­é uličními parkovacím­i Pramen: města

automaty nebo parkoviště uzavřená závorami. Od září začne provozovat i modré zóny, které se postupně rozšíří uvnitř malého městského okruhu. Za roční parkovací oprávnění v něm rezidenti zaplatí 600 korun za první automobil, což odpovídá polovině ceny za roční parková- ní v Praze. U druhého vozidla se už cena té pražské blíží a je s navrhovaný­mi šesti tisíci korun nižší pouze o tisícikoru­nu. Poloviční jsou rovněž i navrhované ceny krátkodobé­ho parkování pro přespolní řidiče.

Zavádění placených zón radnice zpravidla zdůvodňují snahou zajis- tit parkování místním obyvatelům na úkor lidí dojíždějíc­ích. Poplatek jim však negarantuj­e, že místo skutečně najdou.

Na řadě míst je totiž vydáno více parkovacíc­h oprávnění, než je skutečný počet míst k parkování. Celopražsk­ým problémem je pak sku- tečnost, že město nemá dostatečně velká záchytná parkoviště na okraji města. Lidé dojíždějíc­í za prací nebo na úřad tak musí místo hledat ve čtvrtích nacházejíc­ích se mimo zpoplatněn­é parkovací zóny nebo jsou odkázáni na dražší komerční parkoviště. To situaci dále zhoršuje.

Je katastrofá­lní nedostatek míst

Kapacita záchytných parkovišť totiž dlouhodobě pokulhává za neustále se zvyšujícím množstvím lidí, kteří do Prahy dojíždějí. Podle nedávné studie ČVUT do Prahy denně přijíždí v průměru 318 tisíc aut, záchytná parkoviště nabízejí kapacitu pouze pro 3 500 z nich. Důvodem je podle ředitele sekce infrastruk­tury Institutu pro rozvoj a plánování (IPR) Marka Zděradičky růst počtu obyvatel Středočesk­ého kraje, který není doprovázen adekvátním zvyšováním počtu pracovních příležitos­tí nebo míst ve školách. Roste tak počet lidí, kteří každý den dojíždějí do hlavního města. Jen mezi roky 2001 a 2011 se tak počet lidí jezdících do Prahy zvýšil o 40 procent.

Budování parkovišť proto magistrát uvádí jako jednu z priorit chystaného plánu mobility. Do roku 2030 chce hlavní město do vybudování nových záchytných parkovišť investovat tři miliardy korun.

 ??  ?? Přehled nákladů a výnosů z pparkovišť pprovozova­nýých
Výnos 369 milionů Náklady 136 milionů Cena krátkodobé­ho stání 40–80 korun za hodinu Výnos 42,37 milionu Náklady 13,75 milionu Cena krátkodobé­ho stání 10–40 korun za hodinu
městyy v loňském roce
Výnos 7,58 milionu Náklady 1,7 milionu Cena krátkodobé­ho stání 5–20 korun za hodinu Výnos 50,9 milionu Náklady 12,85 milionu Cena krátkodobé­ho stání 10–40 korun za hodinu Kolik stojí parkování Praha Ostrava Plzeň Brno
Přehled nákladů a výnosů z pparkovišť pprovozova­nýých Výnos 369 milionů Náklady 136 milionů Cena krátkodobé­ho stání 40–80 korun za hodinu Výnos 42,37 milionu Náklady 13,75 milionu Cena krátkodobé­ho stání 10–40 korun za hodinu městyy v loňském roce Výnos 7,58 milionu Náklady 1,7 milionu Cena krátkodobé­ho stání 5–20 korun za hodinu Výnos 50,9 milionu Náklady 12,85 milionu Cena krátkodobé­ho stání 10–40 korun za hodinu Kolik stojí parkování Praha Ostrava Plzeň Brno
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia