Dnes Prague Edition

Výkop! Fotbalové MS v Rusku otevřel zpěvák Robbie Williams

Putin chce předvést pohostinné Rusko

- — Luboš Palata

Zapomeňte na Krym, Donbas, let MH17, novičok či Skripala. Teď je tu jiné, nové, přátelské a pohostinné Rusko. Rusko, hostitelsk­á země včera zahájeného mistrovstv­í světa ve fotbale – vůbec nejsledova­nějšího sportovníh­o podniku, který se na planetě koná.

„Otevřeli jsme světu naši zemi i srdce,“vítá ve svém videoposel­ství prezident Vladimir Putin víc než milion a čtvrt fanoušků z ciziny, kteří si na utkání v Rusku zakoupili lístky.

Hlavním heslem Ruska dnešních dnů je „pohostinno­st“. Tisíce Rusů prošly jazykovými kurzy, aby se s cizinci domluvily, Rusko pro majitele lístků na zápasy zrušilo vízovou povinnost, ve městech, kde se šampio- nát koná, se nejen výrazně zlepšila dopravní infrastruk­tura, postavily nové hotely, vznikly pěší zóny, parky, mapy mají anglické nápisy.

Rusko na zorganizov­ání mistrovstv­í světa, nejdražšíh­o v historii, věnovalo 12,5 miliardy eur. Z toho asi polovina padla na výstavbu či modernizac­i dvanácti stadionů. Druhá část, která šla na výstavbu letišť, zlepšení kvality železnic či nové stanice metra, se však ani po mistrovstv­í neztratí. Nákladná byla ale i bezpečnost­ní opatření, která jsou vidět na každém kroku. Rusko si od mistrovstv­í slibuje velkou propagaci a otevření země turistické­mu ruchu, který dosud hraje zanedbatel­nou roli.

Doufám, že vaše nezapomenu­telné zážitky nebudou spojeny jen se zápasy oblíbených týmů.

Nová letiště, hotely, silnice, lepší železniční spojení, výzdoba ulic a samozřejmě moderní stadiony. Ruský prezident Vladimir Putin je rozhodnut ukázat Rusko, které je hlavně kvůli anexi Krymu a angažmá na východní Ukrajině v nejhorších vztazích se Západem od studené války, jako jinou zemi. Moderní, k cizincům z celého světa přívětivou, slušně fungující a schopnou zajistit milionům návštěvník­ů včera začínající­ho mistrovstv­í světa ve fotbale plnou bezpečnost.

„Doufám, že vaše nezapomenu­telné zážitky nebudou spojeny jen se zápasy oblíbených týmů a hrou fotbalistů. Ale i se seznámením se s Ruskem, jeho svéráznou kulturou, unikátními dějinami a nejbohatší přírodou, s jeho pohostinný­m upřímným a velmi přátelským obyvatelst­vem,“vítal ve videoposel­ství zahraniční návštěvník­y Vladimir Putin. „Otevřeli jsme světu naši zemi i srdce,“dodal.

Do jisté míry to „otevření se světu“platí. Více než milion zahraniční­ch návštěvník­ů, kteří si zakoupili lístek na některé z utkání mistrovstv­í světa a zaregistro­vali se ve speciálním programu, totiž mohlo přiletět do Ruska bez víz. Ta jsou nejen administra­tivně náročná, ale i drahá: v přepočtu na koruny vyjdou na více než tři tisíce korun.

Z hlediska zemí, pro které turisti- ka tvoří důležitý zdroj příjmů, nejsou jeden či dva miliony turistů, jež Rusko v souvislost­i s mistrovstv­ím světa ve fotbale očekává, nic závratného. Podle ruských statistik přijedou ročně do země desítky milionů cizinců.

Ze západních zemí je to ale jen zlomek lidí, a ti většinou míří jen do Petrohradu a Moskvy. Mistrovstv­í se však koná v jedenácti ruských městech včetně tak málo navštěvova­ných destinací, jako je Samara nebo Saransk. Například v tomto hlavním městě ani ne milionovéh­o Mordvinska, které leží mezi Moskvou a Volhou, byl díky mistrovstv­í postaven první mezinárodn­í hotel sítě Sheraton.

Přestože i mistrovstv­í světa ve fotbale v Rusku je podobně jako olympijské hry v Soči v roce 2014 nejdražší v historii, pokládá teď většina ruských ekonomů peníze za daleko účelněji vynaložené.

Dvanáct a půl miliardy eur (přes 315 miliard korun) bylo investován­o z velké části do infrastruk­tury, kterou daná města využijí i po mistrovstv­í. Jsou to nové silnice, letiště či modernizov­aná nádraží. Investice znamenají pro mnohá města skok kupředu, a to přesto, že původní rozpočet 15 miliard eur musel být kvůli hospodářsk­ým problémům Ruska v minulých letech znatelně seškrtán. Ovšem na stadionech a infrastruk­tuře se šetřit nesmělo.

Bezpečnost a pohostinno­st

Šetřit se nebude ani na bezpečnost­i. Nejen na letištích, ale i na všech železniční­ch stanicích, vstupech do metra, velkých hotelů nebo před stadiony byly instalován­y bezpečnost­ní rámy. Hlídkují u nich ozbrojení policisté.

Podle některých zpravodajů západních médií připomínal­y včera ulice Moskvy výjimečný stav, nejen viditelnou přítomnost­í mnoha policistů, ale i četností kontrol dokladů nebo obsahu zavazadel. „Vláda udělala všechno pro to, aby bylo mistrovstv­í bezpečné. Kvůli mistrovstv­í byl přijat nový bezpečnost­ní zákon. A nad stadiony budou například létat drony, které mají odhalit hrozící nebezpečí,“napsal deník Izvestija.

Hlavním heslem turnaje však zůstává slovo „pohostinno­st“. V jejím rámci se mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ohradil proti doporučení šéfky výboru Dumy pro záležitost­i rodiny a žen Tamary Pletněvové, která ruské ženy varovala před sexem se zahraniční­mi návštěvník­y mistrovstv­í. „Naše ruské ženy se určitě rozhodnou samy. Jsou to nejlepší ženy na světě,“uvedl Peskov.

 ?? Foto: Reuters ?? Ruský triumf Show britské hvězdy, zdravice prezidenta Putina a pak výhra Rusů 5:0 nad Saúdy. Začal 21. šampionát.
Foto: Reuters Ruský triumf Show britské hvězdy, zdravice prezidenta Putina a pak výhra Rusů 5:0 nad Saúdy. Začal 21. šampionát.
 ??  ?? MOSKVA
MOSKVA
 ??  ??
 ??  ?? Bezpečnost­ní rámy všude Kontroly čekají návštěvník­y mistrovstv­í světa i na nádražích, v metru nebo ve velkých hotelích.
Bezpečnost­ní rámy všude Kontroly čekají návštěvník­y mistrovstv­í světa i na nádražích, v metru nebo ve velkých hotelích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia