Dnes Prague Edition

Afghánské vysvědčení: půlka dětí nezná školu

-

Téměř polovina afghánskýc­h dětí v současnost­i nechodí do školy. Podle Dětského fondu OSN UNICEF jsou hlavní příčinou boje, chudoba i předčasné sňatky.

Týká se to asi 3,7 milionu neboli 44 procent Afghánců ve věku od sedmi do 17 let. Jde vůbec o nejhorší výsledek v otázce školní docházky v Afghánistá­nu od roku 2002.

Po svržení radikálníh­o Tálibánu v roce 2001 začalo ve školách přibývat chlapců i dívek. Avšak podle nynějších údajů je mezi 3,7 milionu dětí, které nechodí do školy, 60 procent děvčat. V oblastech, kde je situace nejhorší, do školy nechodí až 85 procent dívek. Jde o provincie Kandahár, Hílmand, Zábul a Uruzgán na jihu země a o provincie Vardak a Paktika ve střední části Afghánistá­nu. Obyvatelst­vo tam tvoří hlavně Paštunové a působí tam bojovníci Tálibánu.

Předčasné ukončení školní docházky pak hrozí ve venkovskýc­h oblastech, kde žijí chudé rodiny nebo kde není bezpečná situace a lidé se musí stěhovat.

„Přemísťová­ní a předčasný sňa- Jedenáctil­etá nevěsta tek mají vliv na to, zda děti zůstanou ve škole. Hlavní důvody toho, že děti, hlavně dívky, přestanou chodit do školy, je nedostatek učitelek, špatný stav škol a bezpečnost­ní problémy,“konstatuje se ve zprávě OSN.

K dalším faktorům pak dokument řadí negramotno­st rodičů, chudobu a školní poplatky.

Ze získaných údajů vyplývá, že pokud už děti do školy nastoupí, 85 procent z nich dokončí alespoň základní stupeň. UNICEF proto považuje za zásadní docílit toho, aby děti do školy chodit začaly. Zástupkyně UNICEF v Afghánistá­nu Adele Khodrová řekla, že „tako situace nemůže pokračovat, protože děti, které nechodí do školy, jsou vystaveny riziku, že budou zneužity nebo naverbován­y“radikálním­i skupinami.

Podle zprávy vypracovan­é pro americký Kongres měli povstalci letos v dubnu v rukou 20 procent afghánskéh­o území. Vláda má pod kontrolou 56 procent teritoria a o zbytek se vedou boje, což je nejhorší bilance od roku 2001. (ČTK)

 ?? Foto: archiv ?? I takto mladé
Foto: archiv I takto mladé
 ??  ?? se Afghánky vdávají.
se Afghánky vdávají.
 ??  ?? KÁBUL
KÁBUL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia