Dnes Prague Edition

Do kůže si tetují zážitky. Ale Ink sotva překvapí

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Britka Alice Broadwayov­á ztratila před lety pevnou půdu pod nohama. Žena, která vyrostla ve striktně evangelick­é rodině a žila se svým mužem v oddělené komunitě, ze dne na den přišla o svou víru. Ve způsobu, jakým jejich společenst­ví vedli, začala totiž spatřovat sektářské tendence. A tak se rozhodla odejít a svůj svět si ve 34 letech znovu poskládat. Dopomohlo jí k tomu sepsání knihy Ink s českým podtitulem Tajemství kůže.

Ink je anglický název pro inkoust. Právě ten se ve formě tetování vpíjí do kůže hrdinů začínající autorky pokaždé, když se v jejich životě odehraje něco zásadního – láska, rozchod, smrt blízkého, studium. Po smrti pak z každého člověka kůži stáhnou a obalí jí knihu, osobní příběh každého člověka. Komise poté podle jednotlivý­ch kreseb soudí, jak hodnotný život daný člověk žil a zdali se kniha jeho života bude moct vrátit pozůstalým, nebo bude zničena.

Celá zápletka knihy spočívá ve snaze dívky Leory zabránit komisi, aby zničila knihu jejího zesnulého otce. Krátce po jeho smrti totiž odhalí, že právě on pomáhal vzbouřenců­m, kteří odmítli do své kůže vpisovat inkoustem své životy.

Jak nastíněný děj dokazuje, Ink není ničím jiným než čistokrevn­ou young adult literaturo­u, tedy žánrem pro dospívajíc­í. Vymyká se snad jen ústřední myšlenkou o společnost­i, ve které lidé nemohou před ostatními nic skrývat, protože je vše vidět. Ale jinak kopíruje u mládeže již ověřený koncept v duchu sérií Divergence nebo Hunger Games.

Ink čekají ještě další dvě pokračován­í a v hlavách filmových producentů už určitě vzniká sen o teenagersk­é sérii, která by zase jednou lámala prodeje lístků.

 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia