Dnes Prague Edition

Expo 2020: Češi postaví monstrum

Český pavilon pro Expo 2020 v Dubaji bude o přírodě a technologi­ích. Ze vzduchu udělá vodu, z pouště zahradu.

- Rozhovor Robert Oppelt reportér MF DNES v muslimské Dubaji. Projevilo se to v něčem? Je rozdíl mezi klasickým domem a pavilonem pro Expo?

Ateliér Formosa AA dvou mladých architektů vyhrál soutěž na český národní pavilon pro EXPO 2020. Jan Tůma, který je jedním z nich, MF DNES popsal, jak bude originální pavilon fungovat.

Návrh vypadá netradičně. Už máte pro pavilon přezdívku?

Důvěrně mu říkáme spaghetti monster (létající špagetové monstrum je ústřední modlou parodickéh­o náboženstv­í zvaného pastafariá­nství, pozn. red.), ale to je jen naše interní záležitost.

Je dobře, když stavba dostane přezdívku?

Když si ji s něčím identifiku­jete, tak si k ní vytvoříte mnohem lepší vztah. V Miláně měli Britové Včelí pavilon, Rakousko Lesní pavilon. Pokud pavilon dostane nějakou přezdívku, tak to bude dobře, ale necháváme tomu volný průběh. V Miláně se stala ikona z „autoptáka“– sochy od Lukáše Rittsteina, která byla v bazénku před pavilonem. Každý se s ní chtěl vyfotit a nikdo už si nepamatuje, jak se jmenovala. Expo je jako matějská pouť, všeho je tam moc a váš úspěch se počítá podle toho, jestli zaujmete, nebo ne.

Už jste se byli podívat v Dubaji?

Ne, ale máme spoustu fotek. Zatím je to poušť na okraji Dubaje, po které jezdí spousta stavební techniky. Písek a prach, který je potřeba propojit infrastruk­turou. Vzniká to z ničeho. Všichni v Dubaji se ale snaží, aby to bylo plné superlativ­ů a aby všechno bylo nej.

Minulá výstava se konala v kosmopolit­ním Miláně, teď se připravuje

V Miláně byl velkým tahounem českého pavilonu bazének, kde se koupaly holky a točila se tam plzeň ve stánku. To v muslimské Dubaji nepůjde, tam jsou úplně jiná pravidla pro vstup do vody. Lidé se budou moci vody dotknout, napít, ale žádné koupání nepřipadá v úvahu. Výstaviště však bude mít speciální režim pro festival, takže bude možné aby v restauraci bylo k mání pivo.

Koho napadlo navrhnout pavilon pro Expo 2020.

Není to naše první zkušenost s výstavami Expo. Už pro minulou výstavu v Miláně jsme zpracováva­li jednu expozici našeho národního pavilonu. Měli jsme tam expozici laboratoř ticha, což byl fragment českého lesa zasazený do laboratoře, který reagoval na návštěvník­y. Tematicky to bylo velmi podobné a charakteri­zuje to náš přístup, který se dá shrnout do sousloví „V souladu s prostředím“. Pavilon se staví na několik měsíců, takže má blíž k expozici než ke klasické stavbě. Není to dům, který by někde měl stát sto let. Díky dočasnosti si můžeme dovolit víc, než kdybychom stavěli někde v centru města.

Co bude uvnitř?

Pavilon bude mít čtyři pět částí. Srdcem pavilonu bude systém S.A.W.E.R. který vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie a tím kultivuje poušť. Další část bude věnovaná českému sklu, v horním patře budou dočasné expozice, které se budou střídat po dvou týdnech a samozřejmě nebude chybět restaurace. Pavilon má také velké zázemí včetně kongresové­ho sálu.

Počítáte s davy návštěvník­ů?

Jednou z věcí, která se musí do návrhu promítnout, je průtok lidí. Nechceme, aby to v pavilonu vypadalo jako někde na zámku – to znamená fronta u vchodu a pak se prochází z jedné místnosti do druhé. Návštěvník se v pavilonu bude moci pohybovat libovolně. Chceme, aby lidé procházeli, jak je napadne – jako při surfování na internetu.

Co s pavilonem bude po výstavě?

Pavilon má zhotovitel­e, který ho na vlastní náklady postaví, a Česko ho od něj za zhruba 84 milionů pronajme. A potom je na něm, co s ním udělá – jestli ho ekologicky zlikviduje, prodá ho, nebo přestěhuje.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pražské jaro v Dubaji Jedním z autorů národního pavilonu pro Expo 2020 v Dubaji je architekt Jan Tůma (na snímku dole).
Foto: Petr Topič, MAFRA Pražské jaro v Dubaji Jedním z autorů národního pavilonu pro Expo 2020 v Dubaji je architekt Jan Tůma (na snímku dole).
 ??  ?? Voda Srdcem pavilonu bude zařízení S.A.W.E.R., které dokáže vyrobit vodu ze vzduchu. Ta bude proudit do fontánky uprostřed stavby.
Voda Srdcem pavilonu bude zařízení S.A.W.E.R., které dokáže vyrobit vodu ze vzduchu. Ta bude proudit do fontánky uprostřed stavby.
 ?? Vizualizac­e: 3x Formosa AA ?? Pivo V pavilonu nebude chybět ani tradiční česká restaurace. Její součástí bude terasa a kongresový sál.
Vizualizac­e: 3x Formosa AA Pivo V pavilonu nebude chybět ani tradiční česká restaurace. Její součástí bude terasa a kongresový sál.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia