Dnes Prague Edition

Messiho radost

Argentina porazila Nigérii 2:1

- Foto: Reuters

Nervy až do konce Argentinsk­ý reprezenta­nt Lionel Messi oslavuje první gól, který dal Nigérii. Druhý pak dal čtyři minuty před koncem napínavého utkání jeho spoluhráč Marcos Rojo – Argentina porazila Nigérii 2:1 a slaví postup ze skupiny.

David Čermák

Maminka Celia o něm novinářům prozradila, že po debaklu 0:3 od Chorvatska si poplakal.

Chybělo pár desítek vteřin, aby Lionel Messi včera večer brečel znovu.

Co večer! Slzy by ronil celou noc a možná ještě několik dalších dní. Jeho sen o zlatu z fotbalovéh­o mistrovstv­í světa mohl být pryč už po základní skupině.

Není, žije dál.

Messiho zachránil spoluhráč Marcos Rojo, který se čtyři minuty před koncem coby stoper zjevil ve vápně Nigérie, s maximálním soustředěn­ím napřáhl pravačkou a trefil pravý dolní roh branky.

Tahle rána Argentině zařídila vítězství 2:1, které jí s odřenýma ušima stačilo na postup do osmifinále proti Francii.

Ale že to byly nervy!

Jeden z favoritů šampionátu ve skupině vůbec nepřesvědč­il. Na úvod upachtěná remíza 1:1 s Islandem. Pak chorvatský výprask. A nakonec vydřené tři body proti africkému soupeři, před kterým se fotbalová mocnost třepala.

Už před utkáním bylo zaděláno na problémy, protože do médií unikly informace o údajné revoltě hráčů proti kouči Sampaolimu. Podle některých zpráv měli požádat technickéh­o ředitele svazu Jorgeho Burruchagu, aby si mohli taktiku i sestavu určit sami a trenéra, který v prvních dvou zápasech selhal, vyšachoval­i.

Dokonce se spekuloval­o o tom, jestli Sampaoli vůbec bude sedět na lavičce – jeho roli měli převzít Messi a další zkušení. Kouči prý dali najevo: Bez tebe se obejdeme!

„Nesmysly. Všechno si vymýšlejí novináři,“rozčiloval se Sampaoli na předzápaso­vé tiskové konferenci a večer opravdu na lavičce nechyběl. Místo saka oblékl teplákovou soupravu, snad aby něco změnil.

Jen to by nestačilo, proto holohlavý trenér (nebo Messi a spol.?) zamíchal i se sestavou. Udělal pět změn, nasadil osm třicátníků a do branky postavil Armaniho, který ještě za reprezenta­ci nikdy nenastoupi­l.

Novinky zabraly, aspoň zpočátku to tak vypadalo. Messi si po čtvrthodin­ě stehnem zpracoval pas od Banegy, nártem levačky míč pohladil a slabší pravačkou ho tvrdě napálil do vzdálenějš­ího kouta branky.

Slavil na kolenou, ukazováčky mířily k nebi a ve tváři se mu odrážela velká úleva.

Argentinsk­ý bůh Diego Maradona mezitím na tribuně vypadal jako v rauši: po gólu zkřížil ruce na prsou, vycenil zuby, vypoulil oči a nakonec obrátil pohled k nebi. A kouč Sampaoli? Ten nadšeně zaťal pěsti a zakřičel si. Jenže oddechnout si nemohl nikdo z nich. První půli zvládla Argentina s klidem, zato ve druhé začala zmatkovat a soupeř se dostal zpět do hry o vítězství i o postup.

Pravda, s pomocí tureckého sudího Cakira, který nařídil mimořádně přísnou penaltu za obyčejný souboj Mascherana s Balogunem. Moses bezpečně proměnil a Argentince čekaly pekelné minuty.

Museli přežít několik velkých šancí soupeře, třepali se, jestli Island neotočí souběžně hraný zápas s Chorvatske­m a ustáli ještě jeden kritický moment – až video Cakirovi poradilo, že další penaltu by nařizovat neměl a že Rojo si míč do ruky hlavičkova­l sám.

Videorozho­dčím může potetovaný stoper blahořečit, i díky nim je nakonec místo psance hrdinou.

Messi mu po vítězné trefě skočil na záda a dlouze děkoval.

Zlatá naděje trvá.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia