Dnes Prague Edition

Neradi, ale Babišovi to sociální demokraté podepsali

Pod koaliční smlouvou s hnutím ANO je čtrnáct z patnácti podpisů. Souhlas posledního poslance ČSSD by ale měla být už jen formalita

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Byli na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše namíchnutí, přesto se dohodli, že vládu s ním podpoří. Poslanci ČSSD se včera radili, jak dál. Několik z nich bylo stále ještě naštvaných kvůli víc než týden starému rozhovoru v deníku Právo, v kterém Babiš oznámil, že nehodlá prezidentu Miloši Zemanovi navrhnout europoslan­ce ČSSD Miroslava Pocheho na ministra zahraniční­ch věcí.

„Nejdřív nám slíbil, že si nebudeme kádrovat ministry, a pak den nato řekne, že Pocheho nechce. Předseda (Jan Hamáček, pozn. red.) musel vysvětlova­t, proč přes tento podraz máme podepisova­t koaliční smlouvu. Ale pomohlo, že Babiš mezitím změnil názor a Pocheho prezidento­vi aspoň navrhl,“přibližuje jeden z účastníků uzavřeného jednání ČSSD.

Hanzel zatím chybí

Hamáček prý straníkům slíbil, že věc nenechá usnout. Aby ale teď uklidnil situaci, požádal sociálněde­mokratické poslance, aby podepsali koaliční smlouvu s ANO. Ti to také udělali, i když ne v plném počtu. Svůj podpis připojilo čtrnáct z nich. Poslední, patnáctý, Tomáš Hanzel se nestačil vrátit z ciziny. „Ale podpis dodá,“sdělil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Svůj souhlas nakonec připojila i Alena Gajdůšková, jedna z těch, kteří měli ke společné vládě s Babišem největší výhrady. Všichni poslanci ČSSD by tak při hlasování 11. července měli vyslovit vládě důvěru. „Jestliže jsme se přihlásili k té koaliční dohodě, těžko bychom mohli nehlasovat pro důvěru,“doplňuje Gajdůšková.

„Vláda vznikne, pak bude přes léto chvíli klid. Ale v září musíme zase začít s intenzivní­mi rozhovory s Babišem a Hradem. To nejmenován­í Pocheho nemůžeme nechat jen tak,“přibližuje jeden z vlivných členů ČSSD, jak to vidí dál.

Podle toho také není pravděpodo­bné, že by se na poslední chvíli „kousli“komunisté. A koalici ANO s ČSSD, která má dohromady 93 hlasů, nedodali potřebný zbytek pro vyslovení důvěry. Byť předseda KSČM Vojtěch Filip je na Babiše stále naštvaný, že porušil údajnou dohodu o obsazení dozorčí rady ČEZ.

Už v pondělí MF DNES řekl, že se kvůli tomu musí s Hamáčkem setkat a poradit se o dalším postupu. Protože sám zvažuje, zda vládu s Babišem, kterou přitom půl roku vyjednával, za těchto okolností podpořit.

Včera se proto Filip s Hamáčkem setkal. A od předsedy ČSSD slyšel, že sociální demokraté nehodlají na svém postoji – podpořit vládu – nic měnit. „Jenom jsme si vyměnili názory, nic víc. Jak budou hlasovat o vládě, to si musí rozhodnout komunisti sami,“komentoval schůzku Hamáček.

„Domluvili jsme se, že až do 30. června, kdy o tom, zda budeme tolerovat vládu, hlasuje náš ústřední výbor, nebudeme poskytovat žádný komentář,“nechtěl být o moc sdílnější ani místopředs­eda KSČM Stanislav Grospič.

Podle jednoho z vlivných poslanců KSČM je málo pravděpodo­bné, že by strana na poslední chvíli „cukla“. „Samozřejmě, že Vojta (Vojtěch Filip, pozn. red.) to nemá lehké, protože s tím, že to bude fungovat a pro Babiše nebudeme jenom užiteční idioti, spojil svoji funkci. Ale už bychom asi vypadali hloupě, kdybychom z toho teď vycouvali,“zauvažoval.

Další dění tedy bude vypadat tak, že Zeman dnes ráno jmenuje vládu. A také všechny navržené ministry s výjimkou šéfa diplomacie Miroslava Pocheho. Ten na Hrad ani nedostal pozvání. Zeman místo něho pověří řízením ministerst­va Hamáčka, který bude zároveň šéfovat vnitru. Vláda pak požádá o důvěru Sněmovnu nejspíš 11. července.

Miroslav Poche na Hrad ani nedostal pozvání. Zeman pověří Hamáčka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia