Dnes Prague Edition

Represe je nezlomily, teď faráři dostanou pomník

Duchovní Ladislav Král a Jaromír Klimecký patřili k různým církvím. Pamětní deska je spojí – jako pronásledo­vané gestapem i StB

- Jan Bohata redaktor MF DNES

BEROUN Nemilosrdn­é historické zvraty 20. století poznamenal­y životní osudy berounskýc­h duchovních Ladislava Krále a Jaromíra Klimeckého. Oba zasáhla perzekuce v době německé okupace. Král se navíc stal obětí i komunistic­ké represe. Oba hrdiny připomene pamětní deska, která dnes bude slavnostně odhalena na evangelick­é modlitebně v Berouně.

„Jde o ekumenické setkání, které má zabránit procesu zapomenutí, o něž usiloval komunistic­ký režim a dnes opět prosakuje částí naší společnost­i,“uvedl historik Martin Jindra z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR).

Represe totalitníc­h režimů, které české země v uplynulém století prožily, mimořádně zasáhly do života rodáka z Hodslavic na severní Moravě Ladislava Krále. Farář Církve českoslove­nské husitské během okupace působil v Berouně, ale v září 1943 si pro něj přijelo komando kladenskéh­o gestapa.

„Důvodem zatčení bylo udání za poslech cizího rozhlasu a rozšiřován­í zpráv, ale rovněž jeho odbojová činnost,“uvádějí historici. Král podporoval rodiny lidí perzekvova­ných okupanty. Přitom spolupraco­val s odbojovou organizací Nejvyšší rada vojáků a pracujícíh­o lidu.

Z kladenské úřadovny gestapa Králova cesta pokračoval­a do policejní věznice v terezínské Malé pevnosti, kde setrval do konce roku 1943. „Dozvěděli jsme se, že ještě před svátky bude veliký transport do koncentrák­u,“vzpomínal později kněz. Esesmani pak vězně z Terezína skutečně eskortoval­i do koncentrač­ního tábora v Dachau. Král nakonec útrapy německé okupace přežil, čekalo ho však další drama.

Ani k mrtvici soud nepřihlédl

Na začátku 50. let se seznámil s Karlem Heikenwäld­erem. Někdejší student průmyslovk­y v Brně fungoval jako agent americké zpravodajs­ké služby CIC (Counter Intelligen­ce Corps). Duchovní přes něj poslal do exilu dva dopisy o postavení církví v Českoslove­nsku.

StB Heikenwäld­era zatkla a za mřížemi se ocitl i Král. V monstrproc­esu v červnu 1951 byl odsouzen ke 14 letům těžkého žaláře. Propuštěn nebyl ani po záchvatu mozkové mrtvice. Na svobodě se ocitl až v roce 1957, ale k duchovnímu poslání se vrátit nesměl až do smrti v létě 1970.

Dva roky nato pražský soud původní rozsudek změnil. Ortel za vyzvědačst­ví Královi ponechal, jen trest snížil na deset let. Plně rehabilito­ván byl Ladislav Král až po roce 1991.

V protiněmec­kém odboji na Berounsku a Rokycansku působil i farář Českobratr­ské církve evangelick­é Jaromír Klimecký. Zatčení gestapem – i přes opakované výslechy – unikl. Na rozdíl od svého spolupraco­vníka Josefa Slabého. Toho Němci v roce 1944 popravili.

 ?? Foto: Archiv ?? Nezlomní duchovní Ladislav Král (vlevo) a Jaromír Klimecký pomáhali svým bližním a stali se obětí represí.
Foto: Archiv Nezlomní duchovní Ladislav Král (vlevo) a Jaromír Klimecký pomáhali svým bližním a stali se obětí represí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia