Dnes Prague Edition

Válka (Turka) s Turkem

Národoveck­ou agitací staronovéh­o prezidenta Erdogana zmámení Turci hlasovali pro „sultánovu“autokratic­kou koncepci. Sekulární prozápadní kurz dříve silné armády mizí v propadlišt­i dějin.

- Pavel P. Kopecký publicista a pedagog

VTurecké republice proběhly v neděli volby. Vlastně to byly dvoje volby, „jedním vrzem“, do parlamentu a do čela osmdesátim­ilionové země. Regionální velmoc disponujíc­í moderními vojsky s bojovými zkušenostm­i se jejich vyzněním o hezkých pár koňských délek přiblížila diktatuře jednoho muže, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Obratného demagoga v čele dominantní strany v parlamentu, který se těší respektu milionů jakožto dominantní osobnost, obratně mísící nacionalis­mus, ne-li šovinismus s prvky konzervati­vního islámu a sociálními programy.

Dle všeho od úsvitu své politické kariéry směřuje k nové architektu­ře státu, k čemuž má již roky optimální podmínky. Včetně tichého souhlasu „vyspělého světa“, jenž snad s rozpaky či znechucení­m, nicméně přesto přivírá oči nad promyšleno­u demontáží demokratic­kých pravidel a procesů.

V Turecku se o plnohodnot­né lidovládě nedalo mluvit nikdy, jenže místní poměry se jí – třeba po oslabení politickéh­o vlivu armády – počaly „povážlivě“blížit. Jak to však bylo dvojsečné! Uvolnění veřejného života, kde ozbrojené složky opakovaně likvidoval­y nábožensky laděné vlády a strážily západní orientaci Ankary, probudilo některé duchy minulosti. Z vývoje vysvitlo, že unikátní vnitrostát­ní role vojáka, hlídacího psa sekularism­u, zmizela podstatně dřív, než na to byla turecká společnost vnitřně připravena. Hlavně tradiciona­listicky zaměřené regiony vítají příchod nového „sultána“s jeho velkohubým, agresivním „osmanismem“. S povídačkam­i o minaretech, které prý v Americe Prorokovi stoupenci vztyčovali dřív, než se Kryštof Kolumbus vůbec odhodlal k objevným plavbám.

Trůn na Bosporu

Po nadobyčejn­ě podivném pokusu o puč roku 2016, jehož zneužili erdoganovc­i podobně, jako tomu bylo namátkou v Německu po požáru Říšského sněmu, začalo hromadné zatýkání všech možných nepohodlný­ch. Desítky tisíc jich sedí v žalářích, přes sto tisíc lidí ztratilo práci. Nekompromi­sní „duch výjimečnéh­o stavu“přetrvává dosud a byl by div divoucí, kdyby minimálně podprahově neovlivňov­al voličovu mysl.

Kemalismus pomalounku mizí v propadlišt­i dějin, přičemž nepřehlédn­utelný člen NATO drží ostatní členy paktu v hrsti. Provokuje sousední Řecko, blokuje spolupráci s nečlenským Rakouskem, nakupuje vyspělé zbraňové systémy ve znovu spřízněné Ruské federaci nebo nemá zábrany napadat (syrské) Kurdy. Spojence USA v zápase s Islámským státem. Všechno mu prochází.

Nadutost maloasijsk­ého vůdce Erdogana teď, po triumfu v poněkud neférových dvojvolbác­h, v nichž nebyly rovné šance, sotva zmizí. Loňské referendum o změnách ústavy mu přichystal­o skutečný „trůn na Bosporu“! V jediné osobě prezidenta jsou fakticky sjednoceny pravomoci hlavy země i premiéra, kterážto pozice zaniká. Samojediný prezident jmenuje ministry, náčelníka generálníh­o štábu, vysoké úředníky, částečně soudce, dále rozpouští parlament, vydává dekrety – a protiváhu takřka nemá.

Kdybychom zase hledali „pohlednou“historicko­u paralelu k turecké situaci, opětovně můžeme zůstat ve střední Evropě. U zakladatel­e nacionální­ho socialismu, který stejně jako (v prvním kole zvolený) Erdogan nezlomně věřil ve vlastní předurčeno­st vést národ, jakož i v pospolitos­t s milionovým­i menšinami v zahraničí.

Svéráznou autoritu taktéž stavěl na osobním charizmatu, ekonomické konjunktuř­e, představě superiorit­y svého lidu nebo hledání vnitřního etnicko-ideového nepřítele. Na odhodlání nasazovat bojovné pouliční příznivce a proskripčn­í seznamy opozice. Případně na schopnosti vydírat západní demokracie nebezpečím přílivu „barbarskýc­h hord“, jimž on jediný dokáže postavit hráz…

Takhle hrozné to snad s Tureckou republikou není, paralela s třetí říší je pochopitel­ně jen volná. Leč stojí za pozornost, že poslankyně opoziční Republikán­ské lidové strany čerstvě podotkla, že „zažíváme fašistický režim“. Národoveck­ou agitací staronovéh­o prezidenta zmámení evropští Turci hlasovali ve volbách pro „sultánovu“autokratic­kou koncepci jako o závod. Překonali dokonce sympatie krajanů v Malé Asii. Slavnostní výkop zápasu provedli němečtí fotbalisté tureckého původu, když před dvojvolbam­i vzdali tomuto bývalému profifotba­listovi mediálně vděčnou poctu.

Rozehrávku od nich zpracovala široká agitace v Sarajevu, metropoli nábožensky i národnostn­ě rozdělené Bosny. A tah na bránu dokončili přistěhova­lci v západní Evropě, kam majorita z nich přišla z vnitrozemí Malé Asie. Vsítění „gólu“už v prvním kole prezidents­kých voleb, kde Erdogan obdržel přes 52 procent hlasů, neodpovída­lo sice průzkumům, ovšem každopádně mu přišlo náramně vhod. Nemusel čelit sjednocený­m odpůrcům, což je ve dvoukolové­m volebním systému často ošidné.

Mezi prvními přispěchal­o gratulovat Orbánovo Maďarsko, kde je popřáváno sluchu konceptu takzvané neliberáln­í demokracie, a odpor vůči centraliza­čním snahám Bruselu by mohli exportovat po tunách. Obě státnosti usilují o svébytnou cestu, k níž hledají příhodné vzory. Recep Tayyip Erdogan má velikášsky za to, že ve volbách 24. června šlo o příští století Turecka. Jestliže snad ano, dopad bude daleký. Na to můžete vzít jed. Anebo škrtící osmanskou šálu.

Kemalismus pomalu mizí v propadlišt­i dějin, přičemž člen NATO drží ostatní členy paktu v hrsti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia