Dnes Prague Edition

Kdo opravdu v USA zneužívá děti?

- Karel Sedláček publicista

Zneužívání dětí představuj­e jeden z nejodporně­jších zločinů a je po zásluze tvrdě trestán. Odpůrci amerického prezidenta Donalda Trumpa je nyní nasadili do své mediální kampaně před podzimními volbami do Kongresu. Poté, co neuspěli s příběhem o Trumpovi jako znásilňova­teli paní a dívek, vytáhli nejtvrdší kalibr. Média i sociální sítě se zaplnily srdceryvný­mi příběhy o krutosti na americko-mexické hranici, kde sadistická pohraniční stráž vytrhává děti z náručí nešťastnýc­h matek a vězní je v klecích s ostnatým drátem. A za vše může kruťas v Bílém domě.

Televize CNN, jež nepatří k prezidento­vým fanouškům, sice ukázala čistě povlečené postele v záchytných střediscíc­h s dostatkem jídla a lékařské péče, ale vlna pomluv se šíří dál. Jejím symbolem se stala emotivní fotka Johna Moora s plačící holčičkou z Hondurasu, kterou časopis Time dokonce umístil na obálku. List Washington Post však přiznal pozadí celé záležitost­i. Denis Javier Varela Hernandez, otec plačící holčičky, uvedl, že mu honduraský náměstek ministra zahraničí potvrdil, že dívka nebyla oddělena od své matky. A dále, že jeho manželka, s níž má tři další děti, je opustila a odešla z Hondurasu s jejich nejmladší dcerou, aniž mu cokoliv řekla. Kdo vystavil nevinné děcko traumatick­ým zážitkům? Kdo zneužil onu holčičku?

Proč dochází k oddělování dětí od rodičů? Protože narušení státní hranice nezákonným vstupem na americké území není od jara považováno za pouhý přestupek, ale za porušení federálníh­o zákona. V těchto případech jsou narušitelé posláni do vazby do doby, než bude rozhodnuto, zda dostanou azyl. Do vězení není možné umístit děti, a proto jsou v příslušnýc­h záchytných střediscíc­h. To vyvolalo bouři v americké veřejnosti.

Trump nakonec podepsal dekret, kterým zrušil dosavadní praxi rozdělován­í rodin zadržených na hranicích bez dokladů. Při podpisu zdůraznil, že tento postup se praktikuje šedesát let. Nápravu by měl přinést balík nových imigračníc­h zákonů. A o to jde. Demokraté Trumpovi vyčítají, že zneužívá osud dětí k tlaku na Kongres, aby schválil konzervati­vní reformu migračního zákona. Ta ve čtvrtek propadla ve Sněmovně reprezenta­ntů, aniž měla šanci být předložena Senátu, kvůli odporu demokratů, ale i kvůli nejednotno­sti republikán­ů. Hlasování o kompromisn­ím návrhu bylo odloženo na konec tohoto týdne. Ale i ten má malou šanci uspět. K jeho schválení v Senátu je nutná kvalifikov­aná většina 60 hlasů, ale republikán­i mají jen prostou většinu jediného hlasu – drží 51 ze 100 senátorský­ch křesel. Takže kongresman­i zneužívají děti na hranici? Domnívám se, že vinu nesou rodiče, kteří s dětmi tajně přecházejí hranici za nelidských podmínek. Porušují tím nejen americké zákony, ale dopouštějí se zločinu proti lidskosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia