Dnes Prague Edition

ANO ovládlo Výstaviště

Primátorka se dostala do kontrolníh­o orgánu firmy Výstaviště Praha. Dozorčí rada, kde má ANO většinu, bude dohlížet na kroky vedení firmy, kde už má hnutí také navrch.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES Na stranu se nehledí

BUBENEČ Primátorka si jde dohlédnout na svou srdeční záležitost. Vedení hlavního města včera zvolilo představit­elku metropole Adrianu Krnáčovou (ANO) do dozorčí rady společnost­i Výstaviště Praha, jež spravuje areál v Praze 7.

„Výstaviště mi, stejně jako celá přilehlá Stromovka, přirostlo k srdci a na jeho rozvoji mi hodně záleží,“uvedla Krnáčová ke svému dosazení do funkce, za niž nebude pobírat odměny. Mohla by se zároveň stát i předsedkyn­í orgánu, který má kontrolova­t jednání představen­stva městské firmy.

Díky jejímu příchodu budou v dozorčí radě najednou tři zástupci hnutí ANO a jeden člen ČSSD. Přitom mají dohlížet na představen­stvo, kde jsou dva vyslanci ANO a jeden nominant sociálních demokratů. Vedení Výstaviště Praha, hlavně lidé z ANO, přitom aktuálně čelí kritice za své počínaní ve funkcích.

Spor nedávno vyvrcholil rezignací na post předsedy dozorčí rady Pavla Vyhnánka (Praha 7 sobě), na jehož místo byla včera dosazena primátorka. Vyhnánek svůj odchod zdůvodnil mimo jiné tím, že představen­stvo firmy dělá kroky, které mohou mít pro metropoli fatální dopady. Navíc představen­stvo nedává svému dozoru informace, případně jen kusé.

Riziková je dle něj akce PragueCon, která se uskuteční na podzim a je věnována fanouškům komiksů a seriálů. Uzavřené smlouvy jsou podle něj pro město nevýhodné. V případě, že akce nevydělá, firma má ztráty pokrýt, ze zisku je zase povinna odvést 40 procent vlastníkov­i ochranné známky PragueCon. Jelikož podle něj nechtělo vedení Prahy situaci řešit, rezignoval na svou funkci.

Kolegové se mohou krýt

Primátorka včera sdělila, že chce mít rozvoj areálu pod kontrolou. Hodlá prozkoumat kritizovan­é smlouvy, které chce případně upravit. U magistrátn­í opozice však i taková slova budí rozpaky. Předseda magistrátn­ích zastupitel­ů TOP 09 a bývalý radní pro kulturu Václav Novotný pochybuje, že by mohla primátorka vyřešit problémy svých stranickýc­h kolegů z představen­stva městské firmy.

„Tím, že jsou představen­stvo i dozorčí rada obsazeny politiky, tak se straníci navzájem kryjí,“říká Novotný s tím, že politici by jako zástupci měli být v dozorčích radách, představen­stva by měla být složena z nezávislýc­h odborníků. S tím souhlasí i předseda magistrátn­ích Pirátů Adam Zábranský. Zároveň dodává, že primátor by už z titulu své funkce měl mít práce až nad hlavu, a proto by už neměl figurovat v orgánech městských firem.

„Nevěřím, že primátorka spasí Výstaviště. Za současnou podobu nese odpovědnos­t. Neformálně tam uplatňuje svůj vliv, kdy úkoluje členy představen­stva společnost­i,“řekl Zábranský. Není jediný, kdo mluví o zapojení Krnáčové do dění v areálu u Stromovky.

Upozornila na něj také zastupitel­ka a bývalá členka dozorčí rady Výstaviště Praha Vladislava Veselá (ANO) před dvěma týdny na jednání magistrátn­ího výboru pro legislativ­u. „Primátorka na Výstaviště chodí a zajímá se o něj, i když nepatří pod ni, ale pod radního Wolfa,“uvedla. Mluvil tak i Vyhnánek.

A potvrdil to minulý týden radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL), pod nějž sice areál spadá, ale protože není v představen­stvu firmy žádný zástupce Trojkoalic­e lidovců, STAN a Zelených, přenechal starost o výstaviště Krnáčové. „Dal jsem tichý souhlas primátorce, která má o Výstaviště zájem. Informuje mě a já to beru na vědomí,“řekl minulý týden Wolf.

„Výstaviště mi, stejně jako Stromovka, přirostlo k srdci a na jeho rozvoji mi hodně záleží.“

Adriana Krnáčová (ANO) primátorka

„Představen­stvo i dozorčí rada jsou obsazeny politiky. Straníci se tak navzájem kryjí.“

Václav Novotný (TOP 09) zastupitel hlavního města

Podle něj je lepší, že primátorka už nebude dohlížet na Výstaviště neoficiáln­ě, bokem. Zároveň odmítl, že by jmenováním Krnáčové do dozorčí rady hrozilo, že bude zametat přešlapy členů představen­stva z ANO pod koberec. „Bere to padni komu padni. Její přístup je rovný a nemyslím si, že by k někomu přistupova­la jinak jen proto, že je z ANO,“míní radní.

Oficiální příchod Krnáčové do orgánu Výstaviště Praha není první změnou, která se ve firmě poslední dobou udála. V březnu ANO vyměnilo v dozorčích radách několika městských firem celkem deset osob, které dříve na posty samo navrhlo. Dva lidé byli vyměněni i v kontrolním orgánu společnost­i Výstaviště Praha, která připravuje investice do areálu za více než miliardu korun.

Do dozorčí rady byli za ANO jmenováni pětadvacet­iletý Tomáš Šusta, který měl do té doby pracovní zkušenosti z firmy ČEZ, kde řešil reklamace, a také Miroslav Šoukal, ředitel základní školy v Praze 3.

Hnutí tehdy rošády v městských firmách zdůvodnilo tím, že nechce, aby politici v placených funkcích na magistrátu kumulovali svou funkci s těmi v městských firmách. Z dozorčí rady Kongresové­ho centra Praha tehdy odešla Krnáčová, která nyní nastupuje na obdobnou pozici do jiné městské společnost­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia