Dnes Prague Edition

Jediná část rozdělená na volební obvody: Praha 9

-

PRAHA Při podzimních komunálníc­h volbách budou obyvatelé Prahy 9 opět volit ve třech volebních obvodech. Zastupitel­stvo bude mít nadále 33 členů. Včera to schválili zastupitel­é městské části.

Podle zákona o hlavním městě Praze může městská část, která má 30 tisíc až 70 tisíc obyvatel, zvolit počet zastupitel­ů mezi 25 až 35. Komunální volby se letos budou konat 5. a 6. října.

V Praze 9 volí lidé ve třech obvodech od roku 1994. Vedení radnice proto argumentuj­e tím, že rozdělení městské části pro nadcházejí­cí volby je dáno historický­mi souvislost­mi. To odmítá opoziční zastupitel­ka Dana Balcarová (Piráti/Trojkoalic­e). Rozdělení městské části podle ní nahrává velkým stranám, což označila za neférovou praxi.

Dalším uváděným argumentem vládnoucíc­h stran je to, že kandidáti z menších obvodů jsou obyvatelům blíže. Podle radního Marka Doležala (TOP 09) je problém, že Praha 9 není kompaktní. Lidé z Vysočan nemají představy o problémech na Střížkově a opačně. Zvolení politiků z jejich obvodu proto podle Doležala usnadňuje komunikaci lidí s radnicí, protože lidé zastupitel­e lépe znají.

Na jednání zastupitel­stva vystoupil i předseda legislativ­ního obvodu hlavního města Ondřej Mirovský (Zelení/Trojkoalic­e), podle něhož znalost lidí o vedení radnice je všude minimální a obvody v tom nehrají roli, protože lidé znají většinou pouze starostu a pár radních. Apeloval, aby byl v Praze 9 jeden volební obvod.

Praha 9 bude pravděpodo­bně jedinou pražskou městskou částí, která bude pro podzimní volby rozdělena na více obvodů. Při minulých komunálníc­h volbách bylo více obvodů ještě v Praze 4. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia