Dnes Prague Edition

Trump pohrozil odchodem z NATO

Americký prezident svým drsným způsobem vyjednáván­í vyděsil další členské státy Aliance. Připustil možnost odchodu USA z NATO, pokud zbytek Aliance rychle nezvýší výdaje na obranu.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRUSEL

Léčbu šokem zvolil Donald Trump poté, co se mu po středečním prvním dni summitu zdálo, že si zbytek Aliance z jeho výzev na rychlé zvyšování výdajů na obranu nic moc nedělá. A že na dvě procenta se země NATO dostanou každá svým tempem v roce 2024, jak je uvedeno i v závěrech summitu.

Rozladěný Trump v reakci na to ve čtvrtek ráno prohlásil, že pokud „nejbohatší ekonomiky“NATO nezačnou od ledna vydávat dvě procenta na obranu, „my si začneme dělat věc po svém“. Zda padlo jen toto, nebo zda americký prezident skutečně explicitně pohrozil vystoupení­m USA ze Severoatla­ntické aliance, jak se spekuloval­o, není jasné. Jasné však je, že to přítomní šéfové států a vlád tak pochopili, generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g přerušil schůzku s Ukrajinou a Gruzií a svolal krizové jednání.

Po něm už měl Trump, evidentně spokojený s tím, jakou paniku u spojenců vyvolal, opět dobrou náladu. „Byly to skutečně fantastick­é dva dny. Ano, po určitou krátkou chvíli to bylo trochu tvrdé,“řekl.

V odpovědi, zda skutečně hovořil o možnosti odchodu USA z Aliance, uvedl, že to v tuto chvíli „není nutné“, protože další členské státy se zavázaly zvyšovat výdaje na obranu. Na novinářsko­u otázku, zda by o vystoupení Spojených států z NATO mohl rozhodnout on sám, bez souhlasu Kongresu, odpověděl: „Myslím, že můžu.“

Za svůj hlavní úspěch Trump označil, že pokud jde o zvyšování rozpočtu, jedná se nyní už o jasné závazky, a nikoli o přísliby jako dosud. „NATO je nyní perfektně vyladěný stroj. Lidé rádi platí peníze, které dřív neplatili, a přístup k USA je daleko spravedliv­ější,“dodal spokojeně Trump.

Když panika opadla, ujišťovala naopak většina spojenců, že na obranu nehodlají dávat ani víc, ani nebudou zvyšovat rozpočty rychleji, než se původně zavázali. A to i Česko. „Nebudeme po summitu NATO upravovat a zrychlovat svůj plán týkající se výdajů na obranu,“potvrdil premiér Andrej Babiš.

 ?? Foto: Reuters ?? Teď hned! Americký prezident Donald Trump vyzval členské země NATO, aby okamžitě přidaly peníze na obranu.
Foto: Reuters Teď hned! Americký prezident Donald Trump vyzval členské země NATO, aby okamžitě přidaly peníze na obranu.
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? „Noční můra lidských práv“ Obřím transparen­tem na mostě přes Temži protestují londýnští aktivisté proti příjezdu Donalda Trumpa do Británie. Trump se do Londýna přesunul včera z bruselskéh­o summitu NATO. V zemi zůstane až do konce týdne, v pondělí ho čeká setkání s ruským prezidente­m.
Foto: ČTK „Noční můra lidských práv“ Obřím transparen­tem na mostě přes Temži protestují londýnští aktivisté proti příjezdu Donalda Trumpa do Británie. Trump se do Londýna přesunul včera z bruselskéh­o summitu NATO. V zemi zůstane až do konce týdne, v pondělí ho čeká setkání s ruským prezidente­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia