Dnes Prague Edition

Trump pohrozil odchodem z NATO

-

Dokončení ze str. 1

Premiér Babiš ale odmítl, že by včera Trump vyhrožoval odchodem USA z Aliance. „Americký prezident, který mluví velmi přímo, opakovaně spojuje otázku evropských obranných výdajů s deficitem ve vzájemném obchodu,“uvedl Babiš. „Je tam úplně jasná ta paralela, kdy on říká, kupujte naše zbraně, budete tak plnit procenta a snížíme (obchodní) deficit. Ta logika z toho vyplývá, i když takto explicitně to neřekl,“citovala Babiše ČTK.

Spojené státy a Evropská unie stojí na prahu celní války a jedním z Trumpových argumentů pro závádění amerických cel na evropské výrobky je výrazný deficit v obchodu mezi USA a Evropou.

Přes hodně vypjatou atmosféru jak na začátku, tak na konci summitu byl s jeho výsledky spokojen generální tajemník Aliance Jens Stoltenber­g. Možná i proto, že v minulých letech bezcílně objížděl evropské státy Severoatla­ntické aliance a ve většině z nich slyšel, že na doporučená dvě procenta hrubého domácího produktu své výdaje na obranu v dohledné době nezvýší z tisíce různých důvodů.

„Důležitou věcí nyní je, že musíme více investovat – musíme dávat více peněz. A dobrou věcí je, a to především díky velmi jasnému vzkazu prezidenta Trumpa na setkání, že spojenci, jak se domnívám, tuto nutnost pochopili,“uvedl Stoltenber­g.

Když se chce, tak to jde

Některé členské státy NATO přitom ukazují, že jde výdaje na obranu posílit zcela zásadně z roku na rok, aniž by to přineslo větší ekonomické problémy.

Příkladem jsou pobaltské státy – Litva, Lotyšsko a Estonsko, které se po ruské okupaci Krymu a invazi na východní Ukrajinu vyděsily natolik, že k dvěma procentům zvýšily své výdaje během několika málo let a pro rok 2018 už jsou všechny tři nad dvěma procenty HDP.

Sousední Polsko zase dává na obranu dvě procenta svého HDP už mnoho posledních let a současná vláda strany Právo a spravedlno­st je podle slov svých představit­elů připravena zvýšit v příštích letech obranný rozpočet až na 2,4 procenta výkonu své ekonomiky. A to v době, kdy hospodářst­ví výrazně roste, takže v absolutníc­h částkách je tento růst ještě rychlejší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia