Dnes Prague Edition

Německo k výdajům na obranu: hlavně žádné dluhy

- Redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

BERLÍN Německo si nyní bude muset ujasnit svůj postoj k vlastní armádě, který je vzhledem k dějinám minulého století přinejmenš­ím rozporupln­ý. Bundeswehr je dlouhodobě ve špatném stavu, podle mnohých armádních činitelů není v praxi ani bojeschopn­ý.

Léta se mluví o personální­ch i finančních mezerách nebo o nedostateč­né a zastaralé výzbroji vojáků, která může vést ke zbytečným ztrátám na životech. Reforma armády, o niž se pokouší ministryně obrany Ursula von der Leyenová, zatím nikam nevede.

Stejně tak Německo dosud dávalo přednost účastnit se mezinárodn­ích vojenských konfliktů v co nejmenší možné míře. Tento postoj se sice v poslední době začíná měnit, zatím ale pomalu.

Německá kancléřka Angela Merkelová se k Trumpově ultimátu na navyšování německých výdajů na obranu bezprostře­dně poté nevyjádřil­a. „Dali jsme jasně najevo, že k tomu směřujeme,“uvedla jen.

Udržet „černou nulu“

Trumpovy výtky Německu ohledně nízkých výdajů na obranu se od jeho nástupu do funkce objevují průběžně. Během návštěvy Angely Merkelové letos v dubnu v Bílém domě byly vedle obchodu dokonce hlavním tématem jejího jednání s Trumpem.

Už tehdy ale bylo zřejmé, že Trumpova naléhání přes všechna ujišťování v dohledné době příliš vyslyšena nebudou.

Německé výdaje na obranu sice každý rok stoupají, ke dvou procentům ale mají daleko. Aktuálně činí 1,3 procenta HDP. V absolutníc­h číslech má ze stávajícíc­h 39 miliard eur být v roce 2021 necelých 44 miliard.

Ministr financí nominovaný socialisty (SPD) Olaf Scholz rychlé navyšování rozhodně nepodporuj­e. Naopak: v následujíc­ích letech mohou výdaje v některých obdobích přechodně i klesnout. To by pak znamenalo i zpomalení plánované modernizac­e armády a zastaraléh­o vybavení.

Olaf Scholz má ke zdrženlivo­sti vůči vyšším výdajům nicméně ještě jeden důvod.

Stejně jako jeho předchůdce z CDU Wolfgang Schäuble chce nadále udržet jeho černou nulu, tedy vyrovnaný rozpočet. Výdaje v takovém případě mají růst jen takovým tempem, jakým roste HDP. Podle koaliční smlouvy mezi CDU/CSU a SPD navíc výdaje na obranu nepatří mezi hlavní priority. Těmi jsou spíše výdaje v sociální oblasti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia