Dnes Prague Edition

Existuje třetí cesta brexitu?

Britská premiérka Theresa Mayová přišla se střední variantou brexitu, která vyvolala vlnu demisí zastánců tvrdého přístupu. Neuvědomuj­e si však, že jen stojí na okraji evropské propasti.

- Alexander Tomský politolog

Znešťastné­ho ročního vyjednáván­í britské premiérky Theresy Mayové o brexitu se dalo soudit, že pokud nezíská co nejlepší podmínky, tak vystoupí z EU bez smlouvy a s evropským jednotným trhem bude obchodovat za běžných, ovšem méně výhodných pravidel jako Kanada či USA.

Mayová mnohokrát zopakovala, že je lepší nedohoda než dohoda špatná. Jako většina Angličanů však pragmatick­y předpoklád­ala, že je v zájmu obou stran vyjednat kompromisn­í model soužití, který by oba partnery v Evropě co nejméně poškodil. Nelze srovnávat, ale i pro Francii a Německo je Británie největším exportním trhem a k tomu s velkým přebytkem.

Premiérka vycházela z jednoznačn­ého výroku britského referenda. Brexit je brexit – znamená vystoupit ze společného trhu i celní unie, zbavit se nadvlády EU nad britským parlamente­m, vést svobodnou daňovou politiku a mít pod kontrolou hranice evidentně přelidněné­ho království. Jedním slovem návrat ke státní suverenitě.

Kdo ovšem sledoval bruselská jednání, viděl, že šlo jen o šarádu, nikoli o hledání kompromisu s anglickou představou obchodní svobody a přístupu na evropský trh. Nomenklatu­rní vyjednávač­i Unie zaujímají od počátku neměnnou ideologick­ou pozici a jsou ztělesnění­m budovatels­kého projektu nadřazenéh­o ekonomické­mu uvažování. Žádný model budoucího soužití nenavrhují, pouze imperiálně požadují nebo odmítají. Nechápajíc­í Brity zatlačili do podřízenéh­o postavení a ti, protože chtěli v jednání pokračovat, byli nuceni všechny požadavky uznat.

Jeden se však ukázal být velice zrádným. V součinnost­i s irskou vládou, jež má členské právo veta, totiž Brusel trvá na udržení „neviditeln­é“státní hranice Irska a Severního Irska, která vznikla v zájmu vyjednání míru mezi loajalisty a republikán­y. A to předpoklád­á nejen společný vnitřní trh, ale i neomezený pohyb osob tak jako dosud. Theresa Mayová unijní požadavek právem nazvala ohrožením konstitučn­í integrity Spojeného království. V podstatě totiž vylučuje jakýkoliv model, jenž by nebyl formou vazalského statutu, jaký má Švýcarsko nebo Norsko.

Po dlouhém hledání třetí cesty mezi nezávislos­tí a podřízenos­tí Bruselu proto přišla premiérka Mayová se šalamounsk­ým návrhem na ukončení patového jednání, který předjednal­a s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Mayová předložila Bruselu návrh v podobě jakési „společné knihy tržních pravidel, přátelský obchodní model, jenž umožní plynulý (bezhraničn­í) obchod“. O nových regulacích má rozhodovat vzájemně britský parlament s EU. „Nebudeme pod vládou Evropského soudního dvora a ani platit ohromné roční příspěvky do unijního rozpočtu, prohlásila slavnostně premiérka, a „sami si budeme vyjednávat volný obchod se světem“.

Houbeles, namítl později vyjednavač o brexitu David Davies, suverenita je suverenita. Při uzavírání smluv s třetí stranou se nesmíme nechat omezovat režimy netarifníc­h zábran Unie. Američané mají kupříkladu zájem o export zemědělské produkce, což by EU Británii neumožnila.

Některé své ministry premiérka svým návrhem dost nepříjemně překvapila. Její „obhajoba“ve venkovské vládní vile, kam své kabinetní kolegy pozvala, připomínal­a scénku se sirem Humphreym ze slavné komedie Ano, pane premiére.

Dva z nich, exponovaní funkcí vyjednávač­ů o brexitu včetně Davida Daviese, do dvou dnů podali demisi a ministrovi zahraniční­ch věcí Borisu Johnsonovi, známému svým nekompromi­sním postojem, nezbylo než se k nim přidat. Většina „brexitářů“však vládu neopustila a vyčkává, co nastane, zřejmě tuší, že návrh Mayové nebude přijat.

Zastánci konzervati­vní pravice a média okamžitě spustili palbu, obvinili Mayovou ze zrady voličů a volají po nové volbě stranickéh­o lídra. Nemají však dostatečný počet poslanců, aby ji vyvolali. Levicoví komentátoř­i naopak vyjadřoval­i zadostiuči­nění, že premiérka přišla k rozumu. Vůdce labouristů Jeremy Corbyn uznal britské setrvání v celní unii s EU už někdy na jaře.

O tom, že se kabinet pomalu posouvá k tzv. měkkému, tedy čistě formálnímu brexitu, kdy nečlen Unie o ničem nerozhoduj­e, ale za přístup na společný trh všechno přijímá, se ví už dlouho. Vždyť většina poslanců ani politické a obchodní elity si konzervati­vní revoluci za nezávislos­t nepřály. Sama Mayová se krachu vyjednáván­í děsí.

Přesto je možná paradoxně na pořadu dne. I kvůli nekompromi­sní ideologick­é zaťatosti vyjednávač­ů z Bruselu, kteří vyžadují za přístup k jednotnému trhu velké peníze a volnou migraci za prací.

Angličané pořád podceňují ideologii a viní svou rozpolceno­u vládu ze slabosti a neschopnos­ti razantně vyjednávat. To je sice pravda, ale nechápou, že žádný tvrdý postoj unijní fanatiky neobměkčí. Ti jsou připraveni Velkou Británii i sebe hospodářsk­y poškodit, doufají však, že londýnská vláda své voliče zradí, což se považuje v kontinentá­lní Evropě za politickou šikovnost.

Britské politiky zkrátka čekají horké dny. Parlament naprostou většinou schválil závazné referendum, a pokusí-li se voliče oblafnout, ještě víc prohloubí příkop mezi politickou třídou a voliči brexitu.

A Evropská unie? Ta by dnes bez vlády nad trhem a celním kartelem ztratila svou politickou moc. Budovatels­ká víra v politicky sjednoceno­u Evropu vymírá.

Většina „brexitářů“vládu neopustila, protože zřejmě tuší, že návrh Mayové nebude přijat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia