Dnes Prague Edition

Trump s Putinem chtějí uklidnit svět

-

Antonín Rašek sociolog

Už je známé, že dlouho očekávaný summit amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem se uskuteční 16. července v Helsinkách. Snad do toho nic nevleze nebo se Trump špatně nevyspí. To se však zdá nepravděpo­dobné, protože si velkolepé setkání vůdců dvou velmocí hodně přeje. Už proto, že schůzky Východ–Západ, tedy USA–SSSR, resp. Ruská federace měly většinou světový význam a jejich aktéři se zapsali do historie, což se šéfovi Bílého domu zamlouvá. Ovšem ne všichni zrovna pozitivně.

Americký prezident Franklin D. Roosevelt věřil v sílu své osobní diplomacie. Na válečnou konferenci v Jaltě v únoru roku 1945 však přijel nepřiprave­ný, s podlomeným zdravím, dva měsíce před smrtí. A tak v konfrontac­i se sovětským diktátorem Josifem Stalinem a v rozporu s míněním britského premiéra Winstona Churchilla neuspěl. To mělo neblahý vliv na poválečný vývoj ve střední Evropě.

O pár měsíců později na konferenci v Postupimi se zase rozhodlo o transferu německých menšin z východních zemí, o němž se diskutuje dodnes, i když to bylo nejen v tu dobu rozhodnutí nezbytné.

Schůzka nově zvoleného a v zahraniční politice nezkušenéh­o amerického prezidenta Johna F. Kennedyho s ruským vůdcem Nikitou Chruščovem ve Vídni v červnu 1961 vedla ke kubánské krizi, která dohnala celý svět na pokraj války.

Ne vždy však podobné schůzky končily špatně. V roce 1972 americký prezident Richard Nixon s čínským vůdcem Mao Ce-tungem jednal v tzv. tiché diplomacii trpělivě, a proto úspěšně. USA pak obnovily vztahy s kontinentá­lní Čínou.

V roce 1986 na summitu v Reykjavíku to byl sovětský lídr Michail Gorbačov, kdo podcenil svého amerického kolegu Ronalda Reagana. Jejich jednání vedlo ke konci studené války.

Gorbačov se také okamžitě k summitu Putin–Trump vyjádřil s vírou, že přispěje k míru ve světě. Má se tu jednat o vzájemných rusko-amerických vztazích, jaderném odzbrojení, Sýrii a Ukrajině. A protože se oba vůdcové chtějí blýsknout a dohodnout, měl by rozhodně patřit k těm, které k neblahým důsledkům nepovedou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia