Dnes Prague Edition

Očouzený invalida skáče z jeřábu na Mrakodrap

- redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Novinkou kin Mrakodrap sice režisér Rawson Marshall Thurber opustil žánr komedie, jejž razil v Millerovýc­h na tripu, ale přesto je to švanda ukrutná, ač bezděčná. Jako vždy, když si Dwayne Johnson usmyslí, že vedle akce zkusí i hrát.

Protéza a lepicí páska

Z historky, již Mrakodrap vypráví, nelze brát vážně ani centimetr materiálu a už vůbec se nesmí srovnávat se slavným Skleněným peklem z roku 1974, kde při požáru v tehdy nejvyšší budově zasahoval Steve McQueen. Jednak by Johnsona přehrál rozdílem třídy i se zavázanýma očima, jednak v Mrakodrapu, ač tu také vzplane obr mezi výškovými domy, vlastně o plameny ani tolik nejde. Chybí snad jen ufoni, dinosauři a hurikán, jinak se Johnson utká se všemi myslitelný­mi protivenst­vími. V budově, kde operuje drsný gang se samopaly a granáty, má rodinku, přičemž dceru zlosynové drží jako rukojmí, syn má astma, manželka k obraně jen nůžky a hrdina pronásledo­vaný pomýlenou policií zas místo nohy protézu, již užívá k různým účelům tak jako všemocnou lepicí pásku.

Vyprávění postupuje podle ohmatané kuchařky, kam patří úvod z hrdinovy policejní minulosti, nynější domácí idyla, vydírání prostředni­ctvím ohrožených dětí, na první pohled nápadní zrádci a při opravě telefonu zdůrazněná rada „Vypnout a zapnout“, aby divák pamatoval, co se v nouzi nejvyšší může hodit.

Pro architekta musel být Mrakodrap zakázkou snů, včetně interiérů s efektní moderní variantou zrcadlovéh­o bludiště. A pokud fanoušek dokáže vyřadit dočasně z provozu vlastní mozek i sluch, dostane se mu v oboru katastrofi­ckých děl docela solidní podívané.

Mrakodrap vykazuje slušný spád, po čtvrthodin­ě už se ve rvačce tříská nádobím a po půlhodině hoří. Využije veškeré žánrové přísady, tedy pěstní souboje, honičky, vrtulníky, kanonády, meče, padáky, hrozivé lopatky turbíny a hlavně obrovský jeřáb, s nímž se Johnson opravdu vyřádí dokonce i Tom Cruise v Mission: Impossible má se svými špionskými skoky ze střechy na střechu tentokrát co dohánět.

My jsme hodní

Jenže kde se předvádějí akrobatick­é kousky natolik přemrštěné, potřebuje film nadsázku - a v tom spočívá kámen úrazu. Johnson coby očouzený invalida se schopnostm­i Spider-Mana ani na okamžik nepřipustí, že by mohl být k smíchu, naopak za vrchol hereckého projevu pokládá zarytě odhodlanou tvář.

Nicméně má tu výhodu, že herectví si zjevně zakázali i všichni ostatní aktéři snímku, počínaje padouchy, kteří dětičkám sdělují „My jsme hodní“, a konče Neve Campbellov­ou v roli manželky, jež běhá po vratké lávce nad žhavou propastí na vysokých podpatcích, a místo aby se zula, klade hloupé otázky typu Co se to děje a Kde ses tu vzal?

Že se v nastavovan­ém finále musí poprat každý s každým včetně žen, že profesioná­lní záchranáři prakticky nezasahují a komparz hledící vzhůru střídavě tají dech a tleská, to už tradičně patří k věci. Mrakodrap je zkrátka atrakce tak přehnaně nepravděpo­dobná, že se mrazivému účinku Skleněného pekla ani nepřiblíží. Spolu s chystaným remakem Velkých nesnází v Malé Číně spíše budí dojem, že předělávky vznikají právě a pouze proto, aby měl Johnson kde posilovat.

 ?? Foto: CinemArt ?? Posilovna Dwayne Johnson si ji zařídil na stěnách mrakodrapu. Jiný účel stejnojmen­ný akční snímek očividně nemá.
Foto: CinemArt Posilovna Dwayne Johnson si ji zařídil na stěnách mrakodrapu. Jiný účel stejnojmen­ný akční snímek očividně nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia