Dnes Prague Edition

Krnov a Bruntál

Starobylá města lákají do muzeí i na sopky

- — Alena Veličková

Ta města mají ledacos společného. Bohatou a dlouhou historii, blízkost hor i polských hranic, spoustu památek či dechberouc­í přírodu rozprostír­ající se kolem. Přesto se potýkají s přezíravos­tí turistů a mezi vyhledávan­é cíle zrovna nepatří. Neprávem, Bruntál i Krnov totiž mají co nabídnout.

Krnovu, který je plný cyklosteze­k a cyklistů, se právě proto přezdívá „slezská Hanoj“. A není to jeho jediné přízvisko, pyšní se i titulem „zelená perla Slezska“. To díky přírodním zajímavost­em okolo.

Na kopci Cvilín stojí stejnojmen­ná kamenná rozhledna, kterou za války využívali němečtí vojáci coby pozorovate­lnu. K rozhledně vysoké 26 metrů, na jejíž vyhlídku vede rovných 144 schodů, se dostanete po zelené turistické značce. Z jejího vrcholu pak uvidíte nejvyšší hory Moravskosl­ezských Beskyd i Hrubého Jeseníku.

Kochat se pohledy na Krnov a jeho okolí však můžete i z dalších míst. Tak třeba z rozhledny Ježník, která je volně přístupná, nebo z vyhlídkové věže krnovské radnice, v níž najdete i původní hodinový stroj z roku 1894. A v neposlední řadě se vydejte také do útrob věže kostela sv. Martina či krnovské synagogy.

Dnes už židovská komunita v Krnově neexistuje, přesto je jejich historie s městem neodmyslit­elně spjatá. A připomíná ji třeba právě zdejší synagoga s interiéry vyvedenými v maurském slohu. „Synagoga dnes slouží jako muzejní expozice, koncertní síň a výstavní sál. Navíc se tam pravidelně konají páteční a sobotní bohoslužby a připomínky všech židovských svátků,“říká její průvodce Tomáš Sedlák.

Městské muzeum Krnov sídlí ve Flemmichov­ě vile. V současnost­i je tam k vidění například výstava o životě krnovského architekta Leopolda Bauera, českoslove­nských letcích RAF či výstava věnující se roku 1918, ale i užité umění Mariana Cubera a Romana Míčka.

A pokud se vydáte na procházku městem, prohlédnět­e si krnovské právováreč­né domy nebo Švédskou zeď a Neptunovu kašnu.

Bruntálské muzeum i sopky

Bezmála sedmnáctit­isícový Bruntál se může pochlubit historický­m jádrem, které je městskou památkovou zónou, ale i renesančně-barokním zámkem s rozlehlým parkem okolo. V zámku sídlí regionální muzeum a vy tak kromě zámecké interiérov­é expozice zhlédnete i aktuální výstavy. Momentálně například výstavu Malované na skle nebo výstavu připomínaj­ící dějiny města od roku 1914 do roku 1938.

A Bruntál, to jsou také unikátní přírodní zákoutí: vždyť v okolí najdete několik třetihorní­ch a čtvrtohorn­ích sopek. Na 672 metrů vysoký Uhlířský vrch vede úzká asfaltová cesta lemovaná lipovou alejí. Zároveň je cesta nahoru cestou křížovou, ta původní tu stála už v roce 1916, dnešní zastavení zhotovil řezbář František Nedomlel. Na samotném konci trasy stojí malebný barokní kostelík. A výhledy? Klidně i na Praděd. Jižně od Bruntálu pak najdete rovněž Venušinu sopku, na jejímž vrcholu je plochý kráter a na boku krátery s lávovými jeskyněmi.

 ??  ?? Poutní místo Kostel Panny Marie Sedmiboles­tné, který stojí na Cvilíně, je dominantou Krnova. Foto: A. Satinský, MAFRA
Poutní místo Kostel Panny Marie Sedmiboles­tné, který stojí na Cvilíně, je dominantou Krnova. Foto: A. Satinský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia