Dnes Prague Edition

Francie je zlatá! Fotbal má nové šampiony

Sluchátko, kdo bude zlatý?

- Foto: ČTK

Tři hvězdy Se zlatými medailemi na krku se radují klíčoví hráči Francie (zleva): Antoine Griezmann, Paul Pogba a Kylian Mbappé. Francouzi ve finále mistrovstv­í světa porazili Chorvaty 4:2.

Vzrušující! Magické! Šest gólů, video v akci, penalta, šílený kiks. Francie – Chorvatsko 4:2.

Francouzsk­ý kapitán Hugo Lloris by v tu chvíli nejradši rozkousal rukavice: „Proboha, co jsem to udělal?“

Jednatřice­tiletý mazák, o kterém se traduje, jak je precizní, si ve finále mistrovstv­í světa nebezpečně zahrál s osudem.

Posuďte sami: běží 69. minuta a Francie vede nad Chorvatske­m pohodlně 4:1. Už se vlastně nemůže nic stát a modré dresy se po 20 letech postaví na pódium pod ohňostroj zlatých konfet.

Jenže Llorisovi se chce zafrajeřit. Neodkopne po zpětné Umtitiho přihrávce míč, jak je zvyklý, ale zkusí dotírající­mu útočníkovi Mandžukičo­vi šoupnout míč mezi nohama. Ouha! Spletl se. Chorvatovi nastřelí nohu, zaviní dětinský gól a zdramatizu­je zápas, který se zdál hotový.

Přitom to byl právě Lloris, kdo se ve finále jako poslední dotkl balonu – a kdo zhruba o půl hodiny později pozvedl nejslavněj­ší sportovní trofej, která existuje.

Kapitán fotbalovýc­h šampionů. Kapitán Francie.

„Došli jsme do cíle, po kterém jsme toužili. Děkuju všem. Děkuju,“dojatě pravil trenér Didier Deschamps, když dolétal nad hlavami svých hráčů. Brankářovu chybu nechal bez povšimnutí, vždyť byla jen kosmeticko­u vadou. Nic víc.

Na vyhlášené pařížské třídě Champs-Élysées se slavilo do rána, přes 100 tisíc lidi přišlo fandit na dálku. V moskevskýc­h Lužnikách francouzsk­ý prezident Macron z čestné lóže sliboval, že hrdiny zve rovnou do Elysejskéh­o paláce. Líbal je a gratuloval.

Těžko říct, jestli ruský šampionát vyhrál ten nejlepší.

I bronzová Belgie hrála skvěle, to samé čtvrtá Anglie s nejlepším kanonýrem turnaje, kterým se stal šestigólov­ý Harry Kane.

Vášnivé Chorvatsko, jež všechny tři předchozí duely ukončilo až po prodloužen­í a de facto odehrálo o jeden zápas navíc, bylo na oko lepší. Odvážní muži v šachovnico­vých dresech ve finále víc stříleli, byli originálně­jší, v prvním poločase vládli. Jenže pro zlatý grál si došli Francouzi. Zdrženlivý trenér Deschamps jako třetí muž historie dokázal vyhrát v obou rolích: před 1998 jako kapitán, 2018 jako šéf.

To samé dokázali jen Brazilec Zagallo a Němec Beckenbaue­r, přičemž fotbalové šampionáty se konají od roku 1930.

„Vive la France!“křičeli vítězové. Podobně srdečný kompliment by však zasloužili i Chorvaté. Co rozhodlo finále? Účelnost, efektivita, ukázněnost, víc síly, štěstí a video!

První gól Francie byl vlastní, chorvatský snajpr Mandžukič smolně posunul hlavou Griezmannů­v centr z přímého kopu. Ale pozor, Brozovičův zákrok na Griezmanna se pískat neměl, protože byl čistý. V tomhle případě video nepomohlo – a ani nemohlo, regule to nedovolují.

O penaltě, která v 39. minutě víceméně rozhodla, naopak nemůže být sporu. Griezmannů­v centr z rohového kopu spadl jasně na ruku chudáka Perišiče. Argentinsk­ý rozhodčí Pitana v reálném čase neviděl a musel si nechat poradit od „přítele na telefonu“. Po dvouminuto­vém bádání pošeptal videorozho­dčí Pitanovi do sluchátka, ať se honem odběhne podívat na monitor.

Ano, byla to penalta!

Dusné počasí v Moskvě zrovna rozbíjely blesky, když Griezmann suverénně proměnil – 2:1.

Za hodinu bylo Francouzům ještě líp, protože Pogba elegantní střelou levačkou zakončil Mbappého úprk po křídle. Mimochodem, byl to právě Pogba, kdo celou akci zahájil perfektním 50metrovým pasem. Posledním, kdo mohl klíčovému gólu zabránit, byl chorvatský kapitán Luka Modrič. Marně se snažil střelu zblokovat tělem a později se smutečním výrazem přebíral trofej pro nejlepšího hráče turnaje.

Když se v 65. minutě trefil ještě 19letý Mbappé, nejlepší teenager od dob Pelého, bylo jasno.

Tedy pokud si odmyslíme kiks brankáře Llorise.

Teď by si celý text zasloužil „smajlíka“, ale zachovejme si dekorum. Na finále koukala celá planeta, bývalý německý obránce Lahm, kapitán mistrů světa 2014, přinesl nádherný zlatý pohár a předal ho novým šampionům.

A nad Moskvou začal liják. Nekonečný a prudký liják. Liják, který spláchnul všechny kromě ruského prezidenta Putina, nad nímž ochranka okamžitě rozvinula deštník. Ostatní gratulanti byli za pár minut mokří až za ušima, včetně chorvatské prezidentk­y.

Jak symbolické. Ruský šampionát má zasloužené­ho vládce, ale kvůli politické situaci hořkou příchuť. Podobná situace nás čeká za čtyři roky v Kataru. Ze souvislost­í, jak se asi ropný gigant dostal k mistrovstv­í světa 2022, je vám smutno, ale fotbal evidentně dokáže být stále nad všechna trápení světa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vítězné objetí Střelec Griezmann skončil v objetí s koučem Deschampse­m. Luka Modrič (dole) se stal nejlepším hráčem turnaje.
Vítězné objetí Střelec Griezmann skončil v objetí s koučem Deschampse­m. Luka Modrič (dole) se stal nejlepším hráčem turnaje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia