Dnes Prague Edition

Jak je to opravdu s polskými soudy

- — Zdeněk Koudelka, Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno

Polský případ justičních změn je příkladem pořekadla: „Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.“Polsko se však nechce sklonit.

Vyčítán je mu systém, kdy ministr spravedlno­sti je generálním prokurátor­em. Zamlčuje se však, že polská vláda obnovila systém, který platil až do roku 2010 dle amerického vzoru, kde je ministr spravedlno­sti generálním prokurátor­em. Vychází se z logiky, že prokuratur­a či státní zastupitel­ství mají zastupovat zájem státu a tento zájem státu má základ v principu, že zdrojem moci v demokratic­kém státě je lid. Proto má být generální prokurátor navázán na vládu vzešlou z voleb tak, že jde o ministra spravedlno­sti nebo jako například v Irsku, kde platí, že nejvyšší státní zástupce rezignuje po parlamentn­ích volbách, aby si nová vláda mohla zvolit osobu, které důvěřuje. Tento model je v Polsku kritizován. V USA nevadí.

Dále se kritizuje, že zanikla funkce předsedkyn­i polského Nejvyššího soudu Malgorzaty Gersdorfov­é, narozené 1952. Aby byl někdo předsedou soudu, musí být soudcem. V Polsku je věk pro zánik funkce soudce 65 let. Pokud je předseda soudu jmenován na určité funkční období, ale během něho dosáhne důchodovéh­o věku, končí. Například předseda Nejvyššího správního soudu v Brně má funkční období 10 let, pokud by byl tento rok jmenován do funkce uvažovaný kandidát Michal Mazanec, bude předsedou jen 3 roky, protože dosáhne věku 70 let. Směšně působí ti, kteří určitý princip kritizuji v Polsku a u nás jim stejný nevadí. Věk pro zánik funkce soudce je u nás 70 let a v Polsku nižší, ale každý stát si jej určuje sám.

Neobjektiv­itu kritiky Polska dokresluje situace okolo jeho Ústavního tribunálu. Dřívější předseda polského Ústavního tribunálu Andrzej Rzepliński zvolený za Občanskou platformu se aktivně podílel v roce 2015 na přijetí nového zákona o Ústavním soudu v době, kdy bylo jasné, že Občanská platforma prohraje volby prezidents­ké i parlamentn­í. Proto nový zákon umožnil starému parlamentu volbu soudců i za soudce, jejichž funkční období mělo skončit až po nových parlamentn­ích volbách. Šlo o zjevné zneužití moci, kdy si dosluhujíc­í parlamentn­í většina chtěla zachovat moc justiční, když už věděla, že u voličů prohrála. Proti tomu se postavil prezident, který odmítl přijmout slib takto zvolených kandidátů. Přijal pak slib nově zvolených ústavních soudců po parlamentn­ích volbách. Bývalý předseda jim dal kanceláře a plat, ale nepřihlíže­l k jejich hlasům při rozhodován­í. Navíc odmítl respektova­t, že při rozhodován­í Ústavního tribunálu o zrušení zákona musí být přítomno 13 členů, a nechal jednat soud i za přítomnost­i menšího počtu. Proto vláda odmítla akceptovat rozhodnutí neusnášení­schopného Ústavního tribunálu. Po skončení funkčního období Rzeplińské­ho Ústavní tribunál respektuje pravidla pro své jednání a vláda respektuje jeho rozhodnutí.

V Polsku, na rozdíl od Španělska, nejsou političtí vězni a na rozdíl od nás se zde dodržuje ústava. U nás a ne v Polsku docházelo k manipulaci s trestním řízením, kdy si vrchní státní zastupitel­ství vybírala, které vhodné soudy rozhodnou o vazbách a odposlešíc­h. I zde platí biblické: „Nevidí trám v oku svém, ale snítku v oku bratra svého ano.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia