Dnes Prague Edition

Masters of Rock čili metalový karneval

- — Petr Skácel

Poslední dva roky měli vyprodáno předem, letos to nevyšlo. Do Vizovic dorazilo na Masters of Rock 24 tisíc lidí, kapacita areálu likérky je zhruba o tisícovku větší. A bylo poznat, že během některých koncertů nebyl celý areál tak beznadějně plný jako jindy.

Vedli Helloween

Pořadatelé panikařit nemusí, o extrémní propad návštěvnos­ti nejde a Masters of Rock si pořád drží pozici největšího metalového festivalu v zemi. Roli mohl hrát koncertně nabitý a pro lidi finančně náročný červen, kdy do Česka přijela řada velkých zahraniční­ch kapel, či fakt, že poslední dva roky měl Masters přece jen silnější soupisku. Výrazná část letošních skupin tu navíc vystupoval­a relativně nedávno.

Přesto to je signál, že je kam se posouvat. Nabízí se úvaha, zda by nestálo za to zvýšit cenu základního vstupného o pár stokorun (letos vyšly nejlevnějš­í lístky na 1 500 korun) a díky tomu přilákat větší jména. Třeba Judas Priest, Scorpions nebo Ghost by byli vítaným oživením.

Pro fanoušky však bylo klíčové, že organizace znovu fungovala profesioná­lně a bez problémů. Elektronic­ké čipy nikdo naštěstí nezaváděl, v areálu se platilo hotově a lidé si vstupenky za náramky měnili s předstihem, díky čemuž odpadly úmorné fronty u vstupu.

Největší pozornost přitahoval­i němečtí Helloween. Vidět dvojici Michael Kiske a Kai Hansen zase zpívat či hrát nestárnouc­í hity z 80. let byl obrovský tahák tím spíš, že reunion kapely s původními členy se konal jen loni a letos. Dvouhodino­vý koncert měl výborný zvuk i skvělou gradaci, krásné byly doprovodné animace na obří LED obrazovce. A když při závěrečné I Want Out mezi rozdováděn­é fanoušky vylétly velké oranžové balony, atmosféra připomínal­a metalový karneval.

Vozíčkář v kotli

Německá scéna má na Masters vždy silné zastoupení a její typickou tváří je Udo Dirkschnei­der. Jeho hlasová cirkulárka nemá ani v 66 letech obdoby. Host, který své loučení s písněmi z éry Accept protahuje už na několik let, je přírodní úkaz, naživo stále chirurgick­y přesný. Přivezl krystalick­ou ukázku starého dobrého heavy metalu.

Jeho moderní pojetí zastupují Powerwolf, kteří na koncertu převzali zlatou desku za prodej posledního alba Blessed & Possessed. Nabídli i ochutnávky z chystané desky a sklidili nekončící aplaus.

V letošní dramaturgi­i převládaly spíše „měkčí“kapely, k řádění pod pódiem tak vybízelo jen pár jmen. Nejen mladší posluchači si vychutnali metalovou kometu Arch Enemy s uhrančivou zpěvačkou Alissou White-Gluz či maskované Dr. Living Dead, během jejichž vystoupení vyrazil do kotle i jeden vozíčkář.

Výborné koncerty odehráli také Van Canto, Amorphis, Kamelot, Loudness či Shakra a objevem se pro mnohé stali švédští Avatar, kteří předvedli dechberouc­í show. O téhle formaci ještě bude slyšet. A za pár let možná na Masters převezme pozici jednoho z denních headlinerů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia