Dnes Prague Edition

Pevnost Olomouc

Metropole Hané je plná vojenské historie

- — Michal Poláček

Ještě v závěru 19. století žilo ve dnes stotisícov­é Olomouci jen bezmála 20 tisíc lidí. Hanáckou metropoli dlouhá staletí svíraly hradby a také oficiální status pevnosti habsburské monarchie. Po jeho zrušení se Olomouc začala rychle rozrůstat a rozvíjet, na její zajímavou vojenskou minulost tady však lidé mohou narazit na řadě míst. Mnohdy stačí jen vyjít do ulic.

Přímo v centru města na třídě Svobody tak dodnes stojí barokní Terezská brána z 18. století. Je postavená z typických pevnostníc­h červených cihel. Na straně, která směřovala ven z města, ji zdobí kamenné obložení a reliéfy. Brána byla původně pevnou součástí hradeb, dnes stojí na stejném místě už jen samostatně. Připomíná, kde tehdy Olomouc vlastně končila.

Po obhlédnutí brány se nabízí návštěva nedaleké Korunní pevnůstky u třídy 17. listopadu. I ona dříve patřila do bastionové­ho opevnění. V jejím areálu návštěvníc­i najdou i bývalou prachárnu, její bytelné stěny ukrývají expozici věnovanou přímo olomoucké pevnosti.

Celé první patro prachárny zabírá obří sádrový model Olomouce od akademické­ho sochaře Jiřího Žlebka. Názorně ukazuje, jak hanácká metropole vypadala coby pevnostní město v polovině 18. století. Vyplatí se najít si na něm právě Terezskou bránu. Člověka ohromí, jak byla tenkrát Olomouc maličká a svázaná mohutnými hradbami.

Byť později město o valnou část barokního opevnění a bran přišlo, existují ještě místa, kde se dají najít. Kromě Terezské brány je to portál Litovelské brány. Stávala v dnešním centru na konci ulice 8. května směrem k náměstí Národních hrdinů. Teď v Hynaisově ulici tvoří vstup do Čechových sadů. Kusy samotné cihlové hradby pak dodnes stojí například v Pekární ulici, ve zdejším rozáriu či ve Smetanovýc­h sadech.

V tomto olomouckém parku si navíc na své přijdou i milovníci novější vojenské historie. Od roku 1926 Smetanovým sadům dominuje unikátní Jihoslovan­ské mauzoleum. V jeho kryptě, pro veřejnost však nepřístupn­é, jsou na dřevěných regálech uložené malé očíslované rakve s ostatky zhruba 1 200 jihoslovan­ských vojáků z první světové války. Jde o muže, kteří zemřeli v olomouckýc­h vojenských nemocnicíc­h. Později byly do Olomouce svezeny ostatky jejich krajanů i z jiných částí republiky.

Aby člověk získal kompletní obrázek o bývalé olomoucké pevnosti, musí vyjet i ven z města. Od 19. století ho obklopuje prstenec fortů. Díky těmto menším pevnostem a hlavně díky jejich „předsunuté“poloze měla hlavní pevnost zůstat nedobytná i v časech, kdy měla děla oproti baroku mnohem větší dostřel.

Některé z fortů se do dnešních časů nedochoval­y, jiné jsou uzavřené, několik jich ale naplno žije. Patří mezi ně například Fort Křelov, v něm funguje muzeum a restaurace. Na srpen jsou tu naplánovan­á dvě open-air představen­í olomouckéh­o Moravského divadla. Lidé mohou nahlédnout mimo jiné i do Fortu Radíkov, který bývá dějištěm akčních ukázek vojenské historie.

 ??  ?? Terezská brána
Barokní Terezská brána z 18. století ukazuje, kde tehdy Olomouc vlastně končila. Foto: Libor Teichmann, MAFRA
Terezská brána Barokní Terezská brána z 18. století ukazuje, kde tehdy Olomouc vlastně končila. Foto: Libor Teichmann, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia