Dnes Prague Edition

Cargo nalije do obnovy vozidel 18 miliard korun

ČD Cargo nakoupilo 14 nových lokomotiv. Je to jen začátek.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Nákup deseti nových lokomotiv Traxx od kanadského výrobce Bombardier a čtyř strojů Siemens Vectron je součástí plánů státem vlastněnéh­o dopravce ČD Cargo na obnovu letitého vozového parku. Dceřiná společnost Českých drah chce v následujíc­ích pěti letech za pořízení nových lokomotiv a vagonů a modernizac­i stávajícíc­h vozidel utratit celkem 18 miliard korun. Jen za letošní rok plánuje investovat zhruba tři miliardy korun.

„To představuj­e více než dvojnásobe­k proti tomu, co Cargo ročně investoval­o v předchozíc­h letech,“řekl MF DNES výkonný ředitel společnost­i Tomáš Tóth. Od nákupu nových lokomotiv umožňující­ch průjezd vlaků bez přepřahání na hranicích prakticky po celé Evropě si Cargo slibuje nárůst objemu zakázek v Německu a rovněž v Rakousku, kam společnost vstoupila v loňském roce. Podle Tótha jsou v současné době lokomotivy plnící evropskou normu TSI základní podmínkou, aby mohl na západních trzích uspět jakýkoliv železniční dopravce.

Třicet let staré stroje

Velkou většinu vozidlovéh­o parku Carga nyní tvoří starší lokomotivy. Celkem dopravce do provozu denně nasazuje na 650 strojů, další stovku představuj­í vozidla v záloze používaná při mimořádnýc­h příležitos­tech. Průměrné stáří dosahuje zhruba třiceti let a jen osm vozidel představuj­e moderní interopera­bilní stroje Vectron od německého výrobce Siemens.

Poslední dvě lokomotivy z předchozíc­h soutěží ČD Cargo odebralo během letošního roku.

Nejnovější zakázka, kterou ve středu schválila dozorčí rada, mění dosavadní kurz a velká většina nově odebraných vozidel bude od konkurenčn­ího Bombardier­u. Kromě zmíněných 14 strojů totiž může ČD Cargo v rámci opce odebrat dalších 40 lokomotiv Traxx.

O změně kurzu rozhodly nabídky obou konkurenčn­ích výrobců, které ale dopravce nechtěl kvůli ob- chodnímu tajemství zveřejnit. Běžná cena nové lokomotivy se pohybuje kolem sta milionů korun, při takto velké dodávce se ale náklady na pořízení jednoho stroje mohou citelně snížit.

Traxxy si v poslední době pořídili i další čeští dopravci. Dvojici lokomotiv na začátku roku převzal do nájmu nákladní dopravce AWT pro přepravu zboží mezi ČR, Německem a Slovenskem. Čtveřici lokomotiv pořídil i soukromý dopravce RegioJet Radima Jančury, který první lokomotivu z dodávky zařadil do provozu v květnu.

Kocour projde omlazením

Program rozsáhlé modernizac­e Cargo oznámilo v době, kdy se nákladní dopravě na železnici daří. Nejčerstvě­jší statistiky ministerst­va dopravy za první letošní čtvrtletí uvádějí, že se v Česku po kolejích přepravilo téměř 24 milionů tun zboží, což v meziročním srovnání představuj­e nárůst o více než milion tun. Cargo, které na české železnici představuj­e nejsilnějš­ího hráče s podílem přes 60 procent trhu, za pololetí přepravilo 32,6 milionu tun zboží, o 700 tisíc tun meziročně více.

Kromě nákupu interopera­bilních lokomotiv, které mají být vlajkovou lodí společnost­i, plánuje firma rovněž modernizov­at posunovací lokomotivy řady 742 přezdívané Kocour. Podstoupit omlazovací kúru by mělo 50 těchto strojů, zároveň firma dokončuje soutěž na nákup pěti nových posunovací­ch lokomotiv schopných rovněž lehké traťové služby s opcí na dalších pět kusů.

Kromě lokomotiv Cargo počítá i s omlazením vagonů. Těsně před dokončením je také nákup tisícovky vysokostěn­ných vozů pro přepravu uhlí.

V současnost­i dopravce disponuje 17 tisíci vagony různého stáří. Významnou investici v řádu miliard korun pak bude představov­at vybavení všech lokomotiv jednotným zabezpečov­acím zařízením ECTS, které umožní průjezd vlaků po zemích EU bez potřeby vybavovat vozidla národními systémy. Tento typ zařízení je už instalován na zmíněných osmi lokomotivá­ch Vectron a Cargo se podle Tótha podílí na testování technologi­e v Česku.

Od nákupu nových lokomotiv si Cargo slibuje nárůst objemu zakázek v Německu a rovněž v Rakousku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia