Dnes Prague Edition

John McCain 29. srpna 1936 – 25. srpna 2018

V nedožitých 82 letech zemřel na rakovinu jeden z nejvlivněj­ších amerických republikán­ů. Byl soupeřem Baracka Obamy ve volbách v roce 2008, ale i tvrdý kritik Donalda Trumpa, válečný hrdina z Vietnamu, senátor John McCain.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Americký hrdina Jeden z nejrespekt­ovanějších politiků, republikán­ský senátor John McCain, v sobotu zemřel. Válečný hrdina z Vietnamu a kandidát na prezidenta USA podlehl rakovině.

WASHINGTON V jedenatřic­eti letech jeho letoun sestřelili nad vietnamsko­u Hanojí. John McCain se katapultov­al, ale protože měl zlomené obě ruce a nohu, tak se po pádu na vodní hladinu málem utopil. Zajali ho a čekalo ho pravé peklo v severoviet­namském vězení, kde byl mučen a držen na samotce. Jako potomek rodiny amerických admirálů se však odmítal stát součástí výměny zajatců.

Nakonec ho sice vietnamští mučitelé donutili podepsat protiameri­cké přiznání, do něhož alespoň propašoval nespisovná slova a komunistic­ké fráze, aby naznačil, že bylo vynucené. „Každý člověk má svůj bod zlomu. Tam jsem poznal ten svůj,“uvedl později v pamětech McCain.

I tak ale pro Spojené státy zůstal válečným hrdinou, dostal několik válečných vyznamenán­í a stal se legendou, což mu pomohlo až téměř na samotný vrchol americké politiky. V roce 1982 byl zvolen členem Sněmovny reprezenta­ntů a v roce 1986 se stal senátorem, kterým zůstal až do své sobotní smrti.

Před deseti lety získal i nominaci za Republikán­skou stranu na post prezidenta. V souboji o Bílý dům však prohrál s Barackem Obamou, když získal přes 45 procent hlasů a 173 volitelů, zatímco Obama 365. Obama měl však k němu úctu, kterou vyjádřil i ve své včerejší kondolenci. „Málo z nás si prošlo zkouškou, jakou kdysi podstoupil John, a málo z nás muselo prokázat takovou odvahu,“ocenil svého soupeře a častého kritika Obama.

I po své porážce McCain zůstal jedním z nejviditel­nějších republikán­ských senátorů, a to především v zahraniční politice. Výrazně podporoval americké angažmá v NATO i Evropě jako takové. Byl pro protiraket­ové základny USA v Česku a Polsku, tvrdě kritizoval Obamovu administra­tivu, když plány na jejich vybudování přehodnoti­la.

McCain byl počítán mezi „jestřáby“. Po okupaci Krymu a ruské podpoře

odtržení Donbasu na jaře 2014 žádal dodávky amerických zbraní pro ukrajinsko­u armádu. Chtěl také tvrdé americké sankce vůči Kremlu, které USA postupně skutečně zavedly. Přes podporu americkým vojenským akcím ve světě, a to včetně invaze do Iráku, byl McCain na základě svých osobních zkušeností zásadním odpůrcem mučení zajatců.

Proti Trumpovi až za hrob

McCain, který měl v Senátu pověst solitéra, patřil mezi netvrdší kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa, proti němuž útočil ještě tvrději než předtím proti Baracku Obamovi a jeho administra­tivě. A to všechno přesto, že byl stejně jako Trump republikán.

Naposledy se McCain pustil do Trumpa po jeho červnovém summitu s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. „Škody způsobené naivitou Trumpa... jsou těžko popsatelné,“řekl McCain. „Ještě žádný americký prezident se nikdy tak nepokořil před tyranem. Jasné je, že summit v Helsinkách byl tragickou chybou,“dodal.

Nevraživos­t byla ale oboustrann­á, Trump zpochybnil i McCainovu pověst hrdinného vojáka. „Není to válečný hrdina,“řekl Trump při prezidents­ké kampani ve státu Iowa. „Stal se válečným hrdinou, protože ho zajali. Já mám ale radši lidi, co se zajmout nenechají,“dodal Trump.

I když včera Trump McCainově rodině na Twitteru kondoloval, vzájemná nevraživos­t se senátorem půjde zřejmě až za hrob. McCain dal totiž podle CNN najevo, že si Trumpovu účast na pohřbu nepřeje.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? 2016
2016
 ??  ?? 2001
2001
 ??  ?? 2008
2008
 ??  ?? 1967
1967
 ?? Foto: 2x Reuters, 2x ČTK a MAFRA ?? 2013
Ze života McCaina Jako voják byl zajatý ve Vietnamu, setkal se s Václavem Havlem, soupeřil ve volbách s Obamou a podporoval Ukrajinu.
Foto: 2x Reuters, 2x ČTK a MAFRA 2013 Ze života McCaina Jako voják byl zajatý ve Vietnamu, setkal se s Václavem Havlem, soupeřil ve volbách s Obamou a podporoval Ukrajinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia