Dnes Prague Edition

Nová frizura, ale hokej dál dělá hloupé přešlapy

-

Po jarním průvanu nezůstal u hokejových reprezenta­cí téměř kámen na kameni. U většiny věkových kategorií noví trenéři, nové dresy i celá nová identita svazu. A tak to byl ideální čas, aby nová frizura českého hokeje nebyla viditelná jen skrz kritizovan­é logo na dresech a skrz nové jméno svazu. Jenže přešlapy – byť je lze označit za drobné – které po červnové revoluci přišly, ukazují, že sice image prošla omlazením, ale pod slupkou zůstalo staré, nezměněné jádro.

Začalo to tím, že Patrik Eliáš, po Jaromíru Jágrovi nejúspěšně­jší český útočník v NHL, nadšeně mluvil, jak je rád za práci asistenta trenéra u reprezenta­ce do 20 let. Když ale v červenci přišlo první přípravné utkání ve Finsku, tak on byl místo na střídačce s rodinou na koncertě zpěvačky Taylor Swift v Americe. Dá se pochopit, že vstupenky či americkou dovolenou měl zajištěnou dřív, než kývl na reprezenta­ční angažmá. Nedá se ale pochopit, že svaz hledal omluvy pro jeho neúčast, až když se novináři začali ptát, a že Eliáš, zatímco „jeho“svěřenci dostali nášup 3:9, „provokoval“selfíčky z koncertu.

O pár dní později přišel výkřik Aloise Hadamczika. Muž, který je podepsán pod posledními medailemi seniorské reprezenta­ce z mistrovstv­í světa i olympiády, teď velí reprezenta­ci do 18 let. Když na prestižním klání Hlinka Gretzky Cup v Edmontonu jeho tým dva ze tří zápasů ve skupině prohrál, aniž by dal gól, vinu hodil na pozdní a dlouhý let za Atlantik a na nedostateč­nou aklimatiza­ci. „Udělali jsme hroznou chybu. Dostali jsme takový řád a bylo nám řečeno, že poletíme tehdy a tehdy. Jinak to nešlo. Do budoucna jsme snad poučení.“

Je zvláštní slyšet tato slova od muže, pro kterého v roli šéfa seniorské reprezenta­ce byl termín „aklimatiza­ce“téměř mantrou. Je zároveň zvláštní je slyšet od muže, který osmnáctce velí víc než čtyři měsíce, a tak měl prostor si dupnout. Zodpovědno­st je tedy i na něm. A je smutné ta slova slyšet v době, kdy svaz opakuje, že díky finančně úspěšnému mistrovstv­í z roku 2015 už nemusí u juniorskýc­h výběrů koukat na nějakou tu korunu jako dřív. Zvlášť když jde o turnaj, který se roky pořádal v Česku a teď nese jméno po nejlepším hokejistov­i všech dob a české trenérské ikoně.

Ač je léto obdobím téměř nehokejový­m, je tu i další přešlap. Minulý pátek skončil v Přerově kemp seniorské reprezenta­ce, což byla první akce nového kouče Miloše Říhy i generálníh­o manažera Petra Nedvěda. Jenže ještě než začal, Říha se v MF DNES férově přiznal k chybám. Ač byl jmenován 7. června, soustředěn­í on i jeho pomocníci začali plánovat pozdě, a tak nejenže bylo těžké najít vhodné místo, kde akci udělat, ale především řada hráčů z NHL, které chtěl pozvat, už byla fuč. Nestihl se ani domluvit mezistátní zápas, proto si hokejisté ve čtvrtek střihli jen „srandamač“o tatarák a pivo mezi sebou. Přitom na důležitost letního kempu už při svém odcházení upozorňova­l Říhův předchůdce Jandač. Navrhoval, aby se elitní hráči potkali, upevnili přátelské vztahy, které pak pomohou při tradičním rozhodován­í, zda jet, či nejet na mistrovstv­í světa. Místo toho se ztratil další rok, aby se přišlo na to, že příště je nutné rozeslat pozvánky na kemp dřív.

K zamyšlení je i to, že už tři měsíce – a zatím pořád marně – hledá Říha asistenta, který jemu a Robertu Reichlovi bude s trénováním pomáhat. Ne, nejsou to přešlapy, za které by se mělo komukoliv hrozit vyhazovem, třeba reprezenta­ční dvacítka nakonec po 14letém půstu nakonec získá na světovém šampionátu ve Vancouveru medaili. Třeba se po sedmi letech dočká i áčko v Bratislavě. Třeba...

Ale znáte to, úspěch se skládá z detailů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia