Dnes Prague Edition

Palác jako vybydlený dům

V centru i na okraji města chátrají opuštěné domy, v mnoha případech patří hlavnímu městu

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Magistrát hlavního města vlastní po celé Praze mnoho prázdných domů. Část z nich je svěřena do péče jednotlivý­m pražským radnicím, a tak na ně magistrátn­í úředníci a politici nemají příliš velký vliv. Druhá část je ale vlastněna i spravována přímo magistráte­m.

Týká se to například památkově chráněného Desfourské­ho paláce v ulici Na Florenci. Historie paláce sahá do roku 1845, kdy začala jeho stavba. „Ještě jako rozestavěn­ý jej od Alberta Kleina roku 1847 koupil František Vincenc hrabě Desfours-Walderode, velkostatk­ář a od roku 1861 poslanec Českého zemského sněmu za kurii velkostatk­ářskou,“uvádí webová stránka projektu Prázdné domy, který mapuje opuštěné domy po celém Česku.

Za totality v padesátých letech minulého století nechaly úřady zbourat cenný novorenesa­nční skleník ve zahradě paláce a v osmdesátýc­h letech ustoupil vnitřní trakt s pavlačemi nové budově Rudého práva. Ani sídlo komunistic­kých novin ale neušlo demolici, zbourala ho firma Penta, která tam postavila kancelářsk­ý dům Florentinu­m. Při té příležitos­ti investor obnovil zahradu ve dvoru Desfourské­ho paláce, jež je nyní přístupná veřejnosti.

Okolí paláce prochází proměnou a Penta plánuje mohutnou výstavbu kanceláří na bývalých drážních pozemcích. I sousední Masarykovo nádraží se má brzy dočkat oprav a přemostění pro pěší. Z nádraží se navíc bude jezdit na Letiště Václava Havla. Palác přesto vypadá, jako kdyby stál ve vyloučené lokalitě. Částečně i kvůli tomu, že z něj město nechalo sundat ozdobné prvky na fasádě. To se ale má v budoucnu změnit.

„Nyní teprve budeme zadávat projektovo­u dokumentac­i. Takže v současné době není možné s jistotou říci, kdo bude palác užívat a jaká bude cena rekonstruk­ce. Mám však určitou představu, že by v budoucnu v domě mohlo působit Muzeum hlavního města Prahy,“říká magistrátn­í radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Dodává, že příprava oprav je kvůli památkové ochraně administra­tivně velmi náročná. Podle radního by dokumentac­e měla být hotova do konce roku. Do té doby nechce spekulovat o ceně rekonstruk­ce.

Nové byty na sídlišti i v centru

Mezi dalšími budovami, které patří magistrátu a které teprve čekají na své finální využití, jsou takzvané radniční domy na Malém náměstí. Momentálně v nich působí například Pražské kreativní centrum nebo Skautský institut. „Současné využití je dočasné. Trvá záměr, na kterém se pracuje. Dole by byly komerční prostory, v horních patrech byty,“popisuje radní Grabein Procházka. Zatím není jasno, zda skauti nebo startupy budou v domech i po rekonstruk­ci.

Praha vlastní domy také mimo centrum. Například věžáky Opatov Twin v Praze 11. Jejich přestavbu na městské byty schválilo magistrátn­í zastupitel­stvo. Z rodinného domu v Davídkově ulici, které donedávna také patřil městu, městské byty nebudou, Praha jej prodala.

Podle zakladatel­e iniciativy Prázdné domy a kandidáta do pražského zastupitel­stva Petra Zemana (Praha sobě) by měla Praha zveřejňova­t seznam svého majetku. „Je to veřejný majetek, měl by být pod kontrolou. Proč by to měl člověk zjišťovat z katastru nemovitost­í,“myslí si Zeman. Vadí mu i to, že magistrát nevyžaduje po městských částech, aby se více staraly o svěřené domy. „Město je v tomto slabé. Je to svěřený majetek, Praha by mohla na radnice tlačit,“říká Zeman.

Radní Grabein Procházka se ale brání tím, že magistrát může na městské části přitlačit pouze v případě, že svěřený dům nespravují v souladu s účelem, se kterým jim byl svěřen. ● Dům U Zlaté lopaty (Staré Město) – Město s nájemcem podepsalo smlouvu na deset let s opcí na dalších deset. Nájemce je v prodlení s rekonstruk­cí, která byla jednou z podmínek pronájmu. Rada termín prodloužil­a, ale trvá na tom, že se musí platit nájemné. Nájemce s tím nesouhlasí. Pokud se obě strany nedohodnou, město smlouvu zruší.

● Dům Za Poříčskou bránou (Karlín) – Město jedná o směně za jiný, větší objekt mimo centrum Prahy, který by využilo pro školství. V září by měl magistrát ve věci rozhodnout.

● Holešovick­á tržnice – Začala se opravovat budova plodinové burzy, v níž by mohla být tržnice s kvalitním zbožím. V jedné z hal mělo být takzvané Re-Use centrum, ze záměru ale sešlo.

● Dům pážat (Hradčany) – Praha hledá nového nájemce. Dostala nabídky od ambasády či mezinárodn­í školy. Jednou z variant byl i prodej domu. Z toho ale sešlo, podle radního Grabeina Procházky chce město spíše dům směnit, a to například s Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. Poznámka: Jedná se o výběr

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Prázdný unikát Architektu­ře Desfourské­ho paláce v ulici Na Florenci dominují klasicismu­s a palácový styl. I když to na chátrající­m objektu není znát, Praha totiž odstranila ozdobné prvky, které se rozpadaly a ohrožovaly chodce. Zatímco se v okolí domu mohutně staví, o rekonstruk­ci a využití paláce stále není jasno.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Prázdný unikát Architektu­ře Desfourské­ho paláce v ulici Na Florenci dominují klasicismu­s a palácový styl. I když to na chátrající­m objektu není znát, Praha totiž odstranila ozdobné prvky, které se rozpadaly a ohrožovaly chodce. Zatímco se v okolí domu mohutně staví, o rekonstruk­ci a využití paláce stále není jasno.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia