Dnes Prague Edition

Kopeckého nezastavil­y ani tři defekty

- — Tomáš Železník

Tři proražené pneumatiky, déšť, který přinesl na silnice spoustu bláta a nečistot, ani elitní soupeř z mistrovstv­í světa nezastavil­i vítězné tažení automobilo­vého jezdce Jana Kopeckého na domácích tratích. Tovární pilot týmu Škoda Motorsport posedmé v kariéře ovládl prestižní Barum Czech Rally Zlín a zároveň vyhrál 23. soutěž v tuzemsku v řadě.

„Naším cílem bylo vyhrát, a to se povedlo,“pousmál se Kopecký, který startoval s tradičním spolujezdc­em Pavlem Dreslerem ve Škodě Fabii R5.

Barum rally bývá považována za jednu z nejtěžších soutěží mimo světový kalendář. Náročnost tratě letos zvýraznilo počasí. Teplé klima z posledních let zmizelo, místo něj přišel chlad a spousta vody. Pro jezdce to znamenalo dlouhé přemýšlení nad vhodným typem pneumatik, protože zkoušky se jedou poměrně daleko od sebe a podmínky se výrazně liší. Zatímco někde může být sucho, jinde je plno vody.

Během sobotní etapy zaskočily i Kopeckého. Krátce po jejím začátku poškodil jednu pneumatiku, o tři testy později dokonce dvě. Nasadil obě rezervy, které vezl, a zvažoval, jaké tempo zvolit. Příliš rychlá jízda znamená větší riziko defektu. A další proražená pneumatika by znamenala předčasný konec. „Zbytečnými chybami jsme si způsobili problémy a sami jsme se museli dostávat zpět do čela,“poznamenal.

Pilot z Kostelce nad Orlicí ovšem v posledních letech vyzrál v komplexníh­o závodníka. Ve zbylých třech měřených úsecích úvodní etapy stáhl manko na vedoucího Rusa Alexeje Lukjaňuka na necelých 17 vteřin a v neděli ho přeskočil o 7,5 vteřiny.

„Alex je bojovník, ale letos možná potřeboval víc myslet na evropský šampionát,“připomněl Kopecký, že Barumka je součástí kontinentá­lního seriálu.

Stejně jako v minulých dvou letech byl Lukjaňuk ve Fordu Fiesta R5 tím, kdo jej nejvíc proháněl. Ale zase to nevyšlo.

„Druhé místo je úžasné,“pravil smířlivě Lukjaňuk, který usiluje o evropský titul a nutně potřeboval body ze Zlína, aby udržel vedení.

Českou jedničku chtěl letos zastavit i tovární pilot Hyundaie Dani Sordo ze Španělska, který dorazil jako host z mistrovstv­í světa. V něm mu patří šestá příčka. Přesedl z vozu kategorie WRC a poprvé závodil v modelu R5.

Když se před příjezdem ptal na radu týmových kolegů Neuvilla a Mikkelsena, kteří na Zlínsku v minulosti závodili, odpověděli mu, aby nikam nejezdil. Sám se nyní přesvědčil, jak je Barumka pro nováčka zrádná. Zvlášť za proměnlivé­ho počasí. Přesto potvrdil svou extratřídu a vybojoval bronz. Ovšem jen o pouhé tři desetiny vteřiny před domácím Miroslavem Jakešem.

„O Barum rally každý mluví, byla to dobrá zkušenost. A je opravdu hodně těžká,“poznamenal Sordo, který na Kopeckého ztratil 53 vteřin. „Výsledek nebyl důležitý, přijel jsem otestovat auto. Víme, na čem máme pracovat. Moc se mi líbila atmosféra celého závodu. Bylo to cool.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia