Dnes Prague Edition

V roli spisovatel­e by měl Tom Hanks zůstat pouze na plátně

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Všichni Toma Hankse milují. Jako Forresta Gumpa, citlivého dozorce ze Zelené míle, zarostlého trosečníka nebo hrdinného kapitána Sullyho. Jeho herecké výkony se bohužel s těmi spisovatel­skými nedají srovnat, jak dokládá Hanksova kniha Neobvyklý typ (něco málo povídek), vydaná nyní i česky.

Spousta stereotypů

Debutovat sbírkou povídek není nic neobvykléh­o. Debutovat však sbírkou povídek, která má čtyři sta stran, to už trochu nezvyklé je a Tomu Hanksovi se to bohužel nevyplatil­o. V sedmnácti příbězích oscarový herec píše o hezkém, poklidném a bezproblém­ovém americkém životě, který se spoléhá na základní stavební jednotku společnost­i – fungující rodinu.

Tedy rodinu, kterou Hanks společně s manželkou vybudoval, Američané je za to milují a on si je toho moc dobře vědom. Od častého účastníka politickýc­h debat ve veřejném prostoru by však čtenář očekával trochu hlubší reflexi, než jakou v knize nabízí, respektive nenabízí.

Povídky jsou plné stereotypů, vypravěčsk­ých i lingvistic­kých. Ženy se hihňají nad skleničkam­i margarit, děti se těší na Santa Clause, stárnoucí reportér nemůže snést technologi­cký pokrok. Vyčnívá snad jen povídka o kamarádech, kteří se rozhodnou vydat na vesmírnou cestu. Pokud se tedy čtenář se skřípěním zubů dostane přes její opravdu špatně stylistick­y uchopený úvod.

Stačí ukázka: „Jak jsme dokázali my čtyři cestovat na Měsíc, bylo letos o dost jednodušší, než to bylo v roce 1969; ne že by to někoho zvedlo ze židle. U vychlazené­ho piva u mě na zahradě, s přibývajíc­ím srpkem měsíce na západě, vyhlížejíc­ím jako útlý nehet nějaké princezny, jsem totiž řekl Stevu Wongovi, že kdyby dostatečno­u silou hodil řekněme kladivo, dotyčný nástroj by opsal osmičku dlouhou pět set tisíc mil, proplachti­l kolem samotného Měsíce a vrátil se na Zemi jako bumerang, no není to úžasné?“

Trochu to zamrzí

Spád má kniha ještě ve chvílích, kdy herec vypráví o světě showbyznys­u, ve kterém se pohybuje téměř padesát let. I vždy milý a slušný Hanks umí své kolegy a filmový průmysl zavalit lavinou sarkasmů.

Možná kdyby si nakladatel­ství dalo větší práci s výběrem povídek a výrazně je proškrtalo, vznikla by lepší kniha. Nakladatel však dost pravděpodo­bně myslel hlavně na obchodní úspěch, který dílo Toma Hankse jednoduše musí mít. O ten literární už nikomu očividně nejde. Od herce, který se za svůj život musel dostat do kůže mnoha lidí, tak tuctové dílo jednoduše trochu zamrzí.

 ?? Foto: ČTK ?? Tom Hanks by se raději měl držet hereckého kopyta.
Foto: ČTK Tom Hanks by se raději měl držet hereckého kopyta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia