Dnes Prague Edition

Aristokrat­ka řeší smrt Diany

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Vánoční trh má svá první lákadla. Velký knižní čtvrtek tentokrát na trh uvádí pokračován­í oblíbené Aristokrat­ky spisovatel­e Evžena Bočka, debutový román tajemné autorky Eleny Ferrante i ironickou zpověď válečného reportéra Jakuba Szántóa přímo z bojiště. Podzimní nabídka se tak žánrově rozpíná od komentovan­é reportáže přes cestopis, biografii a thriller až po historický román nebo filozofick­o-politické dílo.

Nechybí ani odkaz ke stoletému výročí vzniku Českoslove­nska, který reprezentu­je dílo Pavla Kosatíka Jiný TGM. Snaží se v něm na prvního českoslove­nského prezidenta nahlížet jinou optikou, za využití jeho vlastní techniky, kriticky a neotřele.

Zato Bočkova nová Aristokrat­ka a vlna zločinnost­i na zámku Kostka se vrací k úspěšnému a ověřenému konceptu. Tentokrát příběh otevírá vyhlášením smutku na zámku Kostka, stala se totiž tragédie, umřela princezna Diana. „Aristokrat­ka Marie tak využívá příležitos­ti a odjíždí na hájovnu za Maxem, který ji žádá o ruku,“láká nakladatel­ství Druhé město na vyprávění, které bude pokračovat lehce hororovou noční cestou.

Krobot prodává hrnce

Horor, avšak trochu odlišného rázu, zažívají i hrdinové povídek Hod mrtvou labutí od Ondřeje Hübla, jejichž život se pomalu hroutí pod diktátem bruselské byrokracie. A jednou z obětí je dokonce i režisér Miroslav Krobot, který se pod tíhou nedostatku financí uchýlí s celým souborem k pokoutnímu prodeji kuchyňskéh­o nádobí.

Čistě kriminální příběh pak nabízí Pavel Renčín a jeho Klub vrahů, ve kterém popisuje téma velmi aktuální, leč odvěké. Jak se z tichého a slušného člověka, kterého si téměř nikdo nevšímá, může stát chladnokre­vný násilník schopný ubližovat druhým. Taktéž s detektivko­u, ačkoliv lehce nadpřiroze­nou, pak přichází nakladatel­ství Práh a islandská autorka Hildur Knútsdótti­r, jejíž domovinu v Krvavé zimě napadnou tajemné vraždící bytosti.

Všechny knihy vycházejí ve čtvrtek 18. října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia