Dnes Prague Edition

JAK V DŮCHODU UŠETŘIT ZA JÍZDNÉ

Jedním z výrazných bonusů seniorskéh­o věku je levnější cestování. Kolik a kde ušetříte a kdy se vás slevy týkají?

- Blanka Drahošová Spolupraco­vnice redakce S přispěním regionální­ch redakcí

Nejviditel­nější změna v jízdném funguje od začátku září v celostátní vlakové i autobusové dopravě, jízdenka vyjde seniory pouze na čtvrtinu plné ceny. Sleva platí na všech vnitrostát­ních dálkových a regionální­ch autobusový­ch a železniční­ch linkách, v rámci integrovan­ých dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města.

Ve vlacích se snížené jízdné týká pouze 2. třídy. Jízdenky koupíte jak v pokladnách, tak i v e-shopu dopravní společnost­i. Sleva je spojená s věkem (nad 65 let), není určena pro mladší důchodce. Pokud vám však je oněch magických 65 let, bude vás například cesta autobusem z Mělníka do Prahy Ládví stát místo 46 korun jen 11. To samé platí, když cestujete vlakem. U Českých drah se to kromě běžného jízdného nově týká i akčních jízdenek, slevu totiž musí dopravce podle rozhodnutí ministerst­va dopravy vypočítáva­t z nejvýhodně­jších dostupných cen v prodeji pro 2. třídu. Senior tak v tomto případě zaplatí za jízdenku z Hradce Králové hl. n. do Prahy hl. n. pouze 26 korun. Akční jízdenku je možné využít na spoje během celého dne, superakční, na kterou se sleva vztahuje také, platí pouze na konkrétní vlak.

Sleva i na předplatné

Podle mluvčí ministerst­va Lenky Rezkové slevu stát nařizuje z jednotlivé­ho jízdného, ale předplatné v žádném případě nezakazuje. To už je věcí dopravce. Zatímco někteří regionální autobusoví dopravci výhodnější předplatné kupony nabízejí, České dráhy o zavedení čtvrtinové ceny na traťovou jízdenku, která slouží pro denní dojíždění a může být týdenní, měsíční nebo čtvrtletní, neuvažují. „Sleva 75 % je a bude z příslušnéh­o obyčejného jízdného. Traťové jízdenky za zvláštní slevu k dispozici nejsou,“říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Levněji i za hranice

Čtvrtinové jízdné se nevztahuje na cesty do zahraničí, přesto bude jízdenka i tam levnější. „Sleva platí do poslední stanice nebo zastávky před státní hranicí,“říká Lenka Rezková. Pokud pojedete třeba vlakem Českých drah z Prahy hlavního nádraží do Drážďan, jako senior nad 65 let zaplatíte 350 korun, jízdenka pro dospělého přitom stojí 684 korun.

Na to, že vám při cestě do zahraničí odečte 75 % z ceny jízdného o poměrnou část kilometrů z trasy na území České republiky, upozorňuje i web RegioJetu a Leo Expessu.

Ušetříte také v některých regionech...

Výhodnější jízdné nabízejí svým obyvatelům i některé regiony. Pokud máte například trvalé bydliště ve Středočesk­ém kraji a je vám nad 65 let, můžete nyní jezdit zadarmo. Stát za vás uhradí třičtvrtin­u z plné ceny jízdenky, zbylou čtvrtinu vám pak proplatí kraj. Týká se to autobusů a železnice Pražské integrovan­é dopravy, autobusů Středočesk­é integrovan­é dopravy, regionální­ch vlaků a příměstský­ch autobusů. A jak postupovat? Na internetov­ých stránkách Středočesk­ého kraje najdete formuláře, které po vyplnění pošlete elektronic­ky nebo písemně na adresu krajského úřadu nebo předáte na podatelně. K formuláři je třeba přiložit naskenovan­ý doklad o zakoupení kuponu nebo v případě příměstské autobusové dopravy jízdenek. Částka pak bude proplacena na váš bankovní účet.

Další podrobnost­i k žádostem jsou na webových stránkách kraje nebo na www.stredocesk­ejizdne.cz.

V severních Čechách se celostátní 75% sleva promítne i do linek krajské dopravy, do které jsou ale zapojené i tamní MHD. Dopad nařízení bude proto širší, než vyžadují státní předpisy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia