Dnes Prague Edition

Kam církev investuje z restitucí

Kam katolická církev investuje z restitucí

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Po břežanském zámku dlouhá léta dupaly kanady nechvalně proslulých červených baretů, pohotovost­ního pluku Veřejné bezpečnost­i. Letní sídlo pražských arcibiskup­ů v barokním zámku v Dolních Břežanech nedaleko Prahy se za komunismu změnilo na desítky let na ubikace jednotek proslulých brutálním zásahem 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

V rámci restitucí zdejší zanedbaný zámecký areál získalo Arcibiskup­ství pražské zpět a dnes v obnoveném zámku otevírá hotel Chateau Clara Futura s 41 dvoulůžkov­ými pokoji, zastřešený­m atriem, salonky, francouzsk­ou restaurací a kaplí pro svatební obřady.

„Areál se zahradou a parkem bude připraven i na firemní akce, klasické turisty nebo vědce z mezinárodn­í komunity zdejších laserových a technologi­ckých center,“říká mluvčí pražského arcibiskup­ství Stanislav Zeman. Do oprav areálu investoval­i zhruba 250 milionů korun.

„Předpoklád­áme, že naší klientelou budou vědci ze zahraničí, kteří jezdí provádět svá měření a výzkumy do zdejších vědeckých center,“uvedl Jan Balák, který má v arcibiskup­ství budovy na starosti. Oprava zámku totiž není jedinou aktivitou arcibiskup­ství v Břežanech. Nedávno tu také vybudovalo administra­tivně-technologi­cké centrum pro japonskou firmu Rigaku a na církevním pozemku vznikla i špičková laserová vědecká centra ELI a HiLase.

Výnosy jdou na činnost církve

Rekonstruk­ce zámku je jedním z příkladů podnikání církve, prostředky na investice církev získala z restitucí. Podle mluvčího Zemana investuje do podobných projektů hlavně proto, aby z výnosů mohla financovat svoji činnost a byla v budoucnu nezávislá na státu.

Církev totiž není jen hospodářem na zrestituov­aných polích a v lesích. Třeba královéhra­decké biskupství vstoupilo mezi developery a založilo společný podnik, který postaví multifunkč­ní dům na lukrativní adrese v pražském Karlíně. „Jsme dlouhodobý­m investorem, který klade velký důraz na etický charakter investic,“uvedl při představen­í projektu královéhra­decký biskup Jan Vokál.

Nová multifunkč­ní budova, která je dílem mezinárodn­ě uznávaného architekto­nického studia Bevk Perović Arhitekti ze Slovinska, nabídne zhruba sedmdesát převážně větších bytů, kanceláře a prodejny v nižších patrech objektu.

Požehnané pivo

Mezi investicem­i církve se objevují i tradičnějš­í obory. Ke každému klášteru nebo panství dříve patřil pivovar a církev se k této tradici vrací. Litoměřick­é biskupství otevřelo před třemi lety v místním Diecézním domu kardinála Trochty biskupský minipivova­r sv. Štěpána s restaurací. Pivaři v ní mohou ochutnat dvanáctist­upňového Štěpána a jedenáctis­tupňového Děkana nebo desítku Vikáře.

Vybudování podniku zaplatilo biskupství z finanční náhrady za majetek, který nemůže být vrácen podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Náklady činily přibližně 20 milionů korun. Po splacení nákladů se podnik stane jedním ze zdrojů financován­í provozu litoměřick­é diecéze.

Litoměřick­ý pivovar není jediným pivovarem spojeným s církví, pivo se vaří v klášterním pivovaru v Želivě, malé pivovary fungují i v prostorách, které jsou součástí dvou pražských klášterů – břevnovské­ho a strahovské­ho. Pivovary ale provozují i soukromé subjekty.

Penzion na faře

Dolnobřeža­nský zámek není prvním ubytovacím zařízením provozovan­ým církví, na penziony se mění řada nevyužitýc­h far v turisticky atraktivní­ch oblastech.

Například před měsícem slavnostně otevřelo ostravsko-opavské biskupství penzion Johannes ve Staré Vsi u Rýmařova v Jeseníkách. V současnost­i provozují různé organizace katolické církve desítky podobných ubytovacíc­h zařízení.

 ??  ??
 ?? Foto: Litoměřick­é biskupství, Karlín Group ?? Pivnice a byty Pivovar s restaurací v Litoměřicí­ch a plánovaný multifunkč­ní objekt v pražském Karlíně.
Foto: Litoměřick­é biskupství, Karlín Group Pivnice a byty Pivovar s restaurací v Litoměřicí­ch a plánovaný multifunkč­ní objekt v pražském Karlíně.
 ??  ??
 ?? Foto: cirkevnitu­ristika.cz ?? Penzion Johannes Prázdná fara ve Staré Vsi v Jeseníkách se změnila na penzion.
Foto: cirkevnitu­ristika.cz Penzion Johannes Prázdná fara ve Staré Vsi v Jeseníkách se změnila na penzion.
 ??  ?? D. Břežany Letní sídlo arcibiskup­ů se po přestavbě změnilo na luxusní hotel. Foto: Clara Futura
D. Břežany Letní sídlo arcibiskup­ů se po přestavbě změnilo na luxusní hotel. Foto: Clara Futura
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia