Dnes Prague Edition

Polský Fort Trump

Cesta prezidenta Dudy přiblížila sen o tankové divizi USA v Polsku realitě

- Luboš Palata redaktor MF DNES

WASHINGTON Je to nabídka, kterou nemohl americký prezident Donald Trump jen tak odmítnout.

Jeho polský protějšek Andrzej Duda nabídl totiž na výstavbu americké vojenské základny v Polsku nejen dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun), ale také položertem, polovážně doplnil, že by mohla být pojmenován­a po prezidento­vi – Fort Trump.

„Polsko je ochotné poskytnout velice významný příspěvek Spojeným státům, aby do Polska přišly a byly tam přítomny. Vím, že Polsku se tato představa velmi líbí, a ano, my o ní uvažujeme,“uvedl Trump, když vítal Dudu v úterý s manželkou v Bílém domě.

Duda vsadil na to, že Trumpa přesvědčí. „Přítomnost USA je jedinou garancí naší bezpečnost­i a obrany,“prohlásil polský prezident na tiskové konferenci. „Věřím, že prezident Donald Trump přijme rozhodnutí o zvýšení počtu amerických vojáků v Polsku. Přesvědčov­al jsem prezidenta, že můžeme vytvořit v Polsku stálou základnu a dát jí jméno Fort Trump,“dodal Duda. Prezident Trump, jak si všimli i přítomní novináři, se po tomto prohlášení potěšeně začervenal.

Jak šéf Bílého domu, tak jeho polský host dodali, že důvodem pro tyto plány je ohrožení Polska a celé východní Evropy ze strany Ruska. „Myslím, že prezident Duda správně vyhodnocuj­e ohrožení ze strany Ruska. Máme co do činění s agresivním­i ruskými kroky. Na Rusko platí síla a USA tuto sílu mají,“dodal Trump.

Trumpovi se Polsko hodí navíc jako příklad spojenecké země v rámci NATO, která dokáže plnit závazek dvě procenta HDP na obranu a navíc nabízet i další prostředky jako v případě základny.

„Prezident Duda potvrdil, že Polsko zaplatí USA za stálou základnu naší armády dvě miliardy dolarů,“uvedl Trump.

Zároveň dal Polsko za příklad ostatním členům Aliance. „I bohaté země očekávají, že je budeme bránit, ale nedávají na to peníze. Polsko je naopak pěkný příklad.“

Podle polského návrhu by na stálé americké základně měla být jedna americká tanková divize. Ta by měla být dislokován­a nedaleko středopols­ké Toruně.

Toto starobylé město na Visle bývalo ještě v devatenáct­ém století jednou z největších vojenských pevností na území dnešního Polska. Není odtud daleko k hranicím Kaliningra­dské oblasti. Tam Rusko udržuje mohutné vojenské síly vybavené jadernými zbraněmi a raketovými nosiči. I proto se jí říká „největší letadlová loď světa“.

Polsko bere ruskou vojenskou hrozbu vážně. Výrazně posiluje armádu, nakupuje novou výzbroj a vytvořilo i nové jednotky teritoriál­ní obrany. Polský rozpočet na obranu činí pro rok 2018 41,5 miliardy zlotých (asi 240 miliard korun). K realizaci stálé vojenské základy USA v Polsku je však především z americké strany ještě poměrně daleko. A to přesto, že vojáci americké armády už v Polsku a Pobaltí operují několik let v rámci sil NATO. Ty mají posílit bezpečnost východního okraje Aliance.

Několik set vojáků amerických pozemních sil operuje především v blízkosti Suvalského průsmyku, jediné jen několik desítek kilometrů široké pozemní spojnice mezi Polskem a Pobaltím. U Toruně pak od srpna operuje letka pěti amerických neviditeln­ých stíhaček F-22 Raptor s několika desítkami členů vojenského personálu.

60 tisíc Američanů v Evropě

Spojené státy mají v Evropě celkem přes šedesát tisíc vojáků. Nejvíc jich je v Německu – skoro 35 tisíc. Jejich počet se v posledních letech zvyšuje a doplňuje se i výzbroj včetně tanků. Většina Američanů je na letecké základně Ramstein v Německu. Další větší posádky jsou v Itálii, Velké Británii a Španělsku.

Z východní Evropy mají Američané svoji základnu pouze v Rumunsku. Základna Devesel na jihu Rumunska je součástí protiraket­ového štítu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pozvánka do Polska Duda usiluje o základnu USA. Foto: Profimedia
Pozvánka do Polska Duda usiluje o základnu USA. Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia