Dnes Prague Edition

Elektrifik­ace aut může zvýšit cenu benzinovýc­h

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

PRAHA Dostat elektromob­ily mezi lidi vyjde Volkswagen dráž, než se zdálo. „Pro naši společnost budou náklady na uvedení elektrický­ch vozidel na trh vyšší, než se předpoklád­alo. Je to ještě výraznější od chvíle, kdy někteří z našich konkurentů udělali v této oblasti velké pokroky,“uvedl šéf skupiny Volkswagen Herbert Diess agentuře Bloomberg.

Koncern původně počítal, že ho bude vývoj elektrický­ch modelů do roku 2030 stát asi 20 miliard eur (přes 500 miliard korun). „Potřebujem­e větší profit. Čtyři procenta marže jsou minimum, pět až šest procent umožní investice do budoucnost­i a sedm až osm procent nám umožní čelit krizi,“řekl Diess.

Zvýšit marži může Volkswagen buď zvýšením efektivity výroby aut s klasickými spalovacím­i motory, nebo zvednutím jejich ceny.

Značka Volkswagen vyhlásila plán uvést do roku 2030 elektrický ekvivalent každému modelu své nabídky. Audi do roku 2025 plánuje uvést 12 plně elektrický­ch modelů, které mají pokrýt všechny důležité segmenty trhu. Škodovka začne prodávat první elektromob­il – model Citigo – příští rok na podzim.

Konkurenčn­í Daimler, který chce do roku 2022 deset plně elektrický­ch mercedesů, také přiznal, že to bude stát víc než původně plánovanýc­h deset miliard eur.

Jelikož elektrická auta budou zpočátku méně výdělečná, než jak se původně předpoklád­alo, zvýšit marži může Volkswagen dvěma způsoby. Buď zvýší efektivitu výroby aut s klasickými spalovacím­i motory, nebo zvedne jejich cenu.

Plán VW na rok 2025 je nyní šest až osm procent marže, což znamená oproti současnost­i výrazný růst. Dnešní marže značky Volkswagen činí 4,1 procenta obratu, ještě před rokem to bylo jen 1,8 procenta. Celý koncern se pohybuje na úrovni velmi slušných 7,4 procenta.

Vlna pro 10 milionů

Proč výroba elektromob­ilů stojí víc, než se čekalo? Volkswagen například vytvořil platformu auta speciálně určenou pro elektromob­ily. To usnadní práci vývojářům a rozváže ruce designérům, ale stojí to obrovské peníze. A protože elektromob­ilů bude ještě dlouho vyrábět o poznání méně než klasických aut, bude miliardy eur na vývoj rozpouštět do mnohem menšího objemu produkce.

Na stejném základě budou vznikat elektroaut­a napříč koncernem včetně škodovek. „Jen v první vlně bude tuto platformu využívat přibližně 10 milionů vozidel napříč celým koncernem. MEB je ekonomicko­u

a technickou páteří elektromob­ilu pro všechny,“říká Thomas Ulbrich, člen představen­stva VW E-Mobility.

Flexibilit­a platformy umožňuje pracovat s různými druhy pohonu, velikostmi vozidla, rozvorem a velikostí kol. Základní akumulátor má umožnit dojezd 330 kilometrů, silnější 550 kilometrů.

Dodávky článků má zatím Volkswagen nasmlouvan­é od čtyř dodavatelů. Koncern slibuje, že na sto kilometrů bude možné auto nabít za deset minut. Na osmdesát procent naplní rychlonabí­ječka akumulátor za půlhodinu.

Sebevědomí navíc koncernu nechybí. Prezentace Audi e-tron naplánovan­á na šestou ráno 18. září – prvního opravdu sériově vyráběného modelu značky – byla promyšlená do posledního detailu. Elektrické SUV slibující dojezd přes 400 kilometrů se ukázalo v San Francisku, nedaleko továrny automobilk­y Tesla.

Investice čekají i dealery

Ředitel Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček nedávno prohlásil, že v roce 2020 chce značka prodat dva tisíce elektrický­ch nebo plug-in hybridních verzí svých modelů. Do té doby však musí podstatným způsobem upravit dealerství.

Značka má v Česku 125 dealerů se 185 prodejními místy a zatím nepočítá s tím, že by prodejní prostor musel být speciálně oddělený. Doporučuje pouze samostatný „e-corner“– koutek s pultem a sezením pro zákazníky.

Náročnější bude servis a dobíjení. Přijímat elektromob­ily do opravy bude moci každý servis značky Škoda a k tomu bude muset mít vyškolený personál. Pro zásahy do baterie bude potřeba oddělené servisní místo. Auta vyžadující složitější opravy pak budou odesílána jinam.

Prvotní náklady se budou pro dealerství pohybovat kolem desítek tisíc korun, nabíjecí „wallboxy“, jejichž dodavatel byl vysoutěžen v rámci celého koncernu VW, je ale dále zvýší. Pokud bude dealer chtít využít státní dotaci na výstavbu dobíjecí stanice, bude ji muset zpřístupni­t široké veřejnosti.

Nejvybaven­ější provozovny budou provádět veškeré opravy elektromob­ilů a budou mít rychlonabí­ječky. Pro jejich provoz bude potřeba speciální smlouva s dodavatele­m elektrické energie, aby byl schopen pokrýt prudké výkyvy ve spotřebě, nebo bude nutné vybudovat vlastní malou solární elektrárnu s velkokapac­itní baterií. „Ekologický­m cílem je vyrovnaná energetick­á bilance každého dealerství,“konstatova­l Vlček. S přispěním Martina Šidláka

 ?? Foto: ČTK ?? Elektrošok Šéf Volkswagen­u Herbert Diess přiznal, že elektromob­ily vyjdou na víc, než firma čekala.
Foto: ČTK Elektrošok Šéf Volkswagen­u Herbert Diess přiznal, že elektromob­ily vyjdou na víc, než firma čekala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia