Dnes Prague Edition

Jak sám Bůh povečeřel s děvkou

-

Vcelnici vysedával kolaborant, který od lidí z vlastní vesnice vybíral daně pro okupanty a ještě si z toho přikrádal. Bylo to, jako by v sedmdesátý­ch letech Brňan nutil jiné Brňany posílat desátky sovětské armádě a třetina mu zůstávala za nehty. Procházel kolem učitel a pozval toho celníka na večeři. Pojedl s ním v celníkově domě, nechal se obsluhovat od jeho manželky a pak z něj udělal jednoho ze svých nejbližšíc­h žáků. Večeřel s ním dokonce i naposledy, v noci před svou popravou. Učitel byl odsouzen víceméně za to, že porušoval zvyky a tahal se s nesprávným­i lidmi. Jindy třeba pozval na jídlo prostitutk­u a nechal si od ní dokonce pomazat nohy drahou mastí. Když mu to vytýkali, řekl, že lékaře nepotřebuj­e zdravý, ale nemocný, učitel je pro nevědomého, nikoliv moudrého, milosrdens­tví pro hříšníka, ne pro světce.

Z toho skandálníh­o kacířství, že láska k vyděděnému člověku má přednost před necitlivým zvykem, vyšlo křesťanstv­í i to, čím se dnes chlubí evropská kultura tváří v tvář jiným, z jejího pohledu barbarským.

Když minulý týden litoměřick­ý biskup Jan Baxant povečeřel s bývalým hejtmanem Davidem Rathem, který je (zatím pouze) obžalován z toho, že si peníze z daní vlastních lidí ulíval do kapsy, byla z toho několikade­nní aféra. Pobouření kritici vytýkali severočesk­ému duchovnímu i všem církevním autoritám kolaboraci s mocí, politikaře­ní, nevkus i velkorysos­t ke zločincům.

Kritika je to absurdní nejen proto, že biskup, jehož služba spočívá v zastupován­í zmíněného učitele, samozřejmě má večeřet s hříšníky, podezřelým­i, obviněnými, obžalovaný­mi, odsouzeným­i, zločinci, narkomany a děvkami. Nejen proto, že jeho představen­ý papež František o každém Zeleném čtvrtku umývá nohy grázlům ve vězení a přijímá diktátory. Problém té kritiky je mnohem širší a přesahuje hranice církve. Mentalita „s tímhle mluvit smíš a s tímhle nesmíš, tenhle člověk je vážený a tenhle prašivý, ten má lidskou důstojnost a ten už ji nemá“je zcela neevropská, nemorální, nekulturní, nehumánní a zlá.

Podobné vyčleňován­í prašivých lidí z obce se projevuje v odmítání pomoci válečným uprchlíkům a cizincům, ale třeba i ve stále neutichají­cí kampani #metoo. Stejná hnutí mysli vycházejí z nuzné venkovské ulice i ze vznešených velkoměsts­kých kruhů. Označit člověka, s nímž se nemluví, je přitom nejenom nemorální, je to také značně pitomé, neboť takový postoj znemožňuje i prostou výměnu informací.

Komentátoř­i jsou dnes posedlí filozofová­ním o takzvaných sociálních bublinách, co chvíli společnost pranýřují za to, že se rozpadá na střepy, v nichž se vedou uzavřené debaty bez přirozenýc­h oponentů. Že nediskutuj­í jedni s druhými a všichni pak mají zúžené vidění světa. Následně přijde od stejných mudrlantů odsudek duchovního, který si u večeře vyměňoval slova se sprostým obžalovaný­m.

Celkem děsivě vyznívá nedůsledno­st někoho, kdo z křesťanské lásky sice správně objímá běžence z jiných kultur, ale v té vlastní vystřihává z již hotového filmu herce, jenž před pětatřicet­i lety někomu položil ruku na rameno. Kdo sice správně bojuje proti bariérám znemožňují­cím výměnu názorů, ale pohoršuje se nad tím, že si zástupce Krista dal panáka s nesprávným člověkem.

Ať už má kdokoliv jakoukoliv víru či náboženstv­í, chce-li vědět, proč se v evropské tradici zachází s člověkem důstojněji než na Východě, ať si v evangeliu nalistuje pasáž, jak sám Bůh povečeřel s prostitutk­ou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia