Dnes Prague Edition

Lídr Pirátů tajil exekuce, končí celá kandidátka

- — Jakub Mikel — Barbora Janáková

HRANICE Před týdnem ohlásil lídr Pirátské strany v Hranicích Hynek Kliment, že odstupuje z kandidátky. Jako důvod uvedl vnitřní spory ve straně. Teď hlasování republikov­ého výboru strany rozhodlo o stažení celé kandidátní listiny.

„Z vyjádření těch lidí na kandidátce nebyla vidět ambice pokračovat bez Hynka. Z tohohle důvodu jsme podali podnět ke stažení kandidátky,“vysvětluje důvody předseda olomouckéh­o krajského sdružení Pirátské strany Jan Bednařík.

Vnitřní rozpory, ke kterým se Kliment odkazoval, započaly poté, co na začátku září krajské vedení Pirátů zjistilo, že Kliment čelí řadě exekucí, o kterých nikomu ze spolustran­íků neřekl. „Nebyl problém v tom, že má exekuce, ale v tom, jak je řešil. My jako předsednic­tvo kraje jsme si nebyli jisti, zda s tím přístupem, jaký má, byl lídrem kandidátky a potenciáln­ě starosta,“vysvětluje Bednařík. Kliment byl podle krajského vedení laxní a odmítal pomoc s financemi od kolegů či neziskovýc­h organizací.

„Ano, neřekl jsem svým spolustran­íkům o svých finančních závazcích, protože to považuji za soukromou věc (nikoliv trestného charakteru), ale také – ano – je pravda, že se mě na to nikdo z nich ani náznakem nezeptal,“popisuje Kliment na pirátském foru důvody, proč o svých finančních problémech nikomu ve straně neřekl. Prý není nezodpověd­ný a snaží se svou situaci řešit. Strana zvažovala jeho stažení, Kliment ji však předběhl a skončil sám. Stažením kandidátky si podle Bednaříka bere strana čtyři roky na další práci. PRAHA Dcera manželů Paroubkový­ch Margarita zůstane v péči matky. Rozhodl o tom pravomocně včera Městský soud v Praze. Soudce Lubor Veselý přihlédl k přání mladé dívky, která má s oběma rodiči dobrý vztah, ale chce být s matkou. O výživném nerozhodl, kolik bude expremiér na dceru manželce platit, musí znovu projednat prvoinstan­ční soud.

Při vynesení rozsudku byla na Petře Paroubkové patrná zjevná radost. Bývalý premiér Jiří Paroubek k soudu nedorazil.

„Řízením bylo prokázáno, zejména znaleckým zkoumáním – byť z důkazů vyplynulo, že oba rodiče jsou schopni se o nezletilou starat a že nezletilá k nim má citový vztah – že střídavá péče v tomto případě vhodná není, a to s ohledem na preferenci nezletilé ve vztahu k matce,“řekl soudce Veselý.

Nucená střídavá péče by navíc Odvolání podle soudních znalkyň mohla negativně ovlivnit její vztah s otcem. Podle soudce je i v zájmu Paroubka, aby dcera nebyla v jeho péči a nedocházel­o tak k zhoršení jejich vazeb.

Soudce bránil znalkyně, že posudek vypracoval­y především na základě rozhovorů s Margaritou, a ke zprávám, které předložila matka, přihlížely pouze jako k součásti spisu.

Paroubkův předchozí požadavek, aby byl vyhotoven revizní znalecký posudek, tak soudce zamítl.

Naopak o výživném bude muset znovu jednat Obvodní soud pro Prahu 5, který letos v dubnu Paroubkovi vypočítal alimenty na 10 tisíc korun, a to i s ohledem na to, že otec je již v důchodu.

Příjmy nesedí s životním stylem

Podle soudce Veselého prvoinstan­ční soud rezignoval na zjišťování veškerého majetku Paroubkový­ch a vycházel pouze z přiznaných příjmů.

„Nikterak se detailně nezabýval, jaké jsou majetkové poměry zejména na straně otce a jaká je celková životní úroveň otce, když je nepochybné, že v minulosti byly v domácnosti účastníků vynakládán­y značně nadstandar­dní výdaje, ať již na dovolené, nebo na další uspokojová­ní potřeb,“uvedl Veselý. Pozastavil se nad tím, proč nyní tyto poměry při stanovení výše výživného nehrají roli.

 ?? Foto: iDNES.tv ?? Paroubkovo­u rozhodnutí soudu potěšilo.
Foto: iDNES.tv Paroubkovo­u rozhodnutí soudu potěšilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia