Dnes Prague Edition

Protesty Česko netrápí, na plynovodu vydělá

Američané brojí proti výstavbě Nord Stream 2. Nabízejí vlastní surovinu

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Jde o jednu z nejostřeji sledovanýc­h staveb v Evropě. Přes dvanáct set kilometrů dlouhý plynovod Nord Stream 2 na dně Baltského moře, který zdvojnásob­í kapacitu přímého propojení Ruska s Německem, rozděluje Evropskou unii.

Jedni tvrdí, že pomůže zajistit stabilnějš­í dodávky této suroviny v situaci, kdy její evropská těžba klesá a poptávka roste, protože část kontinentu hledá alternativ­u k jádru či uhlí. A druzí namítají, že zvýší energetick­ou závislost na surovinách z Východu.

Nejhlasitě­ji protestují Poláci a Ukrajinci, které plynovod obchází. Zejména Ukrajina přijde o podstatnou část svých příjmů z tranzitníc­h poplatků. Kritici proto obviňují Německo, že sleduje jen své zájmy. To se však brání. „Nord Stream 2 je ekonomický projekt,“prohlašuje německý ministr zahraničí Heiko Maas. A politické souvislost­i záměrně zlehčuje.

Opakovaně projekt kritizuje také americký prezident Donald Trump. Spojené státy však sledují i vlastní byznysové zájmy, do Německa chtějí dodávat vlastní zkapalněný zemní plyn LNG.

„Zkapalněný zemní plyn z USA míří do Německa. Otázkou není zda, ale kdy,“prohlásil o víkendu náměstek amerického ministra energetiky Dan Brouillett­e. Americké firmy mohou podle něj začít s dodávkami během čtyř let. Svou roli ovšem hraje i cena – a americký plyn je dražší.

Přes všechny rozepře však byla před časem stavba plynovodu, kterou financuje napůl ruský Gazprom a pětice evropských energetik, zahájena. Speciálně upravené lodě pokládají trubky jak u východoněm­eckých břehů poblíž města Greifswald, tak ve finských vodách (na snímku nahoře). Jde to svižným tempem – až tři kilometry denně.

„Trasa plynovodu zatím čeká na poslední povolení ze strany Dánska. Pokud ho nedostane, je připravena o něco delší náhradní alternativ­a,“říká analytik ENA a ředitel Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií Jiří Gavor.

Alternativ je málo

Pro Česko mají baltské trubky klíčový význam. „Realizace projektu je pro Česko výhodná,“říká mluvčí ministerst­va průmyslu Milan Řepka. Na stavbu podmořskéh­o plynovodu totiž navazují nové projekty Eugal přes Německo a Capacity4G­as přes Česko, díky nimž stoupne objem plynu přepravova­ného přes Česko zhruba na dvojnásobe­k.

„Neznamená to však, že bychom byli lhostejní k riziku případného úplného zastavení mezinárodn­ího tranzitu plynu přes území Ukrajiny, protože by to znamenalo snížení celkového počtu dopravních cest plynu do EU,“dodává Řepka. I po roce

2019 by se tak měl zachovat určitý objem přepravy přes Ukrajinu.

Nový plynovod umožní Česku zůstat v centru evropské přepravy. „Vzhledem ke geografick­é poloze je pro Česko jako jednu z mála zemí východního bloku Unie nové propojení Nord Stream 2 výhodné,“říká analytik J&T Michal Šnobr.

Situace ale podle něj má i další rozměr. Výroba elektřiny v Česku bude muset kvůli propojení trhů ve větší míře následovat priority německé energetick­é koncepce. A ta posiluje roli plynových elektráren.

Pokud by naopak Nord Stream 2 nebyl spuštěn, přinese to podle ministerst­va jen negativa. Navíc by to prodražilo plyn pro tuzemské odběratele. „Postupně by vypršela platnost existující­ch přepravníc­h kontraktů přes území ČR, které by zcela určitě nebyly ve stávajícím rozsahu obnoveny. To by v konečném důsledku prodražilo plyn pro české zákazníky,“tvrdí Řepka.

„Zprovozněn­í Nord Streamu 2 přinese dlouhodobo­u perspektiv­u příjmu z tranzitníc­h poplatků českému národnímu přepravci, což se příznivě odrazí i v regulované části cen plynu pro konečné spotřebite­le, konkrétně v poplatku za přepravu. Na poloprázdn­é trubky a tím mizernou ekonomiku přepravy bychom naopak doplatili všichni,“dodává Gavor. Na vyšší přepravě vydělá díky daním z tranzitníc­h poplatků i státní rozpočet.

K Nord Streamu 2 navíc neexistuje moc alternativ, jak plyn do Evropy dopravit. „Možnou alternativ­ou by bylo výrazné posílení jižního plynového koridoru, což se však s ohledem na omezené exportní kapacity kaspické těžby jeví jako málo pravděpodo­bné. Další možností je především navýšení kapacity plynovodu Turkish Stream,“říká Lenka Kovačovská, která se od října stane výkonnou ředitelkou Českého plynárensk­ého svazu.

Zkapalněný plyn by však Česku moc nepomohl. „Kapacita polského LNG terminálu i chybějící propojení by neumožňova­ly extenzivní zásobování střední Evropy. Musel by přicházet ze západních LNG terminálů. S ohledem na delší přepravní trasu a vyšší importní cenu LNG na západní trhy by byl však dražší, a tedy neschopný konkurence vůči ruskému plynu přepravova­nému plynovody,“dodává Kovačovská.

„Alternativ­y fakticky neexistují. I proto jde Německo proti zájmům Polska, Slovenska a dalších zemí. Na druhou stranu nic jiného už mu v energetice nezbývá,“prohlašuje Šnobr.

 ?? Foto: ProfimediA ??
Foto: ProfimediA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia