Dnes Prague Edition

Bič na neposlušné členy Unie

Orgány EU postupují stále tvrději proti středoevro­pským zemím. Nabízí se zajímavá a vůbec ne nesmyslná otázka: bylo by možné za určitých okolností nějakou zemi z EU vyloučit?

- Marek Loužek Národohosp­odářská fakulta Vysoké školy ekonomické

Evropská komise popotahuje Polsko pro údajné porušování principů právního státu. V nemilosti Bruselu je dlouhodobě rovněž Maďarsko. Už v roce 2007 napsal Christoph Meyer z King’s College v Londýně článek (New York Times 25. 6. 2007), kde uvádí, že EU potřebuje klauzuli o vyloučení. Meyer uvádí příklad, kdy v nějaké členské zemi nějaká politická strana legitimně získá moc, pomalu, ale nezvratně rozleptává nezávislos­t soudnictví a sdělovacíc­h prostředků. Volby se stanou fraškou a jejich výsledky nespolehli­vými. V takovém případě podle něj chybí klauzule o vyloučení.

Že nejde o odtažitou akademicko­u debatu, svědčí fakt, že v září 2016 lucembursk­ý ministr zahraničí Jean Asselborn požadoval vyloučení Maďarska z EU. S uprchlíky prý zachází Maďarsko skoro hůře než se zvířaty. Asselborn Maďarsko a další země střední Evropy opakovaně kritizoval za necitlivý a nelidský přístup k uprchlíkům. Požadavek tehdy odmítli nejen šéfové zemí Visegrádu, ale i Rakouska a Německa.

Podobně britský levicový novinář Owen Jones nedávno v listu The Guardian napsal, že je čas Maďarsko z EU vyloučit. Jonesovi se nelíbí zákon, který zabraňuje v Maďarsku podat žádost o azyl, a kriminaliz­uje i akt pomoci migrantům. „Máme tu členský stát opovrhujíc­í základními demokratic­kými hodnotami stejně jako lidskými právy – a rychle se měnící v autoritářs­kou noční můru,“tvrdí Jones (The Guardian 22. 6. 2018).

Potrestat ano, vyloučit ne

Otázka, zda lze z EU vyloučit, není vůbec triviální. Zatímco klauzule o vystoupení se do evropského práva dostala v Lisabonské smlouvě, klauzule o vyloučení se v ní opravdu nevyskytuj­e. Statuty některých mezinárodn­ích organizací umožňují vyloučit člena, který trvale a zásadně porušuje základní povinnosti vyplývajíc­í z členství. Například Charta OSN stanoví, že členský stát, který soustavně porušuje její zásady, může být vyloučen rozhodnutí­m Valného shromážděn­í na návrh Rady bezpečnost­i.

Smlouvy, na nichž je založena EU, tuto možnost neobsahují. Vyloučení členského státu, ať už rozhodnutí­m některého orgánu EU, nebo ostatních členských států, možné není. Členský stát proto nemůže být za žádných okolností zbaven členství v EU proti své vůli. To ovšem neznamená, že porušování povinností vyplývajíc­ích z členství nemohou být postižena jinak.

Předně je zde klasické řízení o nesplnění povinnosti (tzv. infringeme­nt), kdy Evropský soudní dvůr rozhoduje o žalobě, kterou podá na členský stát Komise (výjimečně jiný členský stát). Toto řízení může v krajním případě vyústit ve finanční sankci v podobě paušální částky nebo penále. Zcela zvláštní mechanismu­s obsahuje článek 7 Smlouvy o EU vůči státu, který porušuje hodnoty Unie. Rada po obdržení souhlasu Evropského parlamentu – na návrh jedné třetiny členských států, EP nebo Komise – může většinou čtyř pětin svých členů rozhodnout, že existuje zřejmé nebezpečí, že některý členský stát závažně poruší hodnoty uvedené v článku 2 Smlouvy o EU.

Dále může Evropská rada po obdržení souhlasu EP – na návrh jedné třetiny členských států nebo Komise – jednomysln­ě rozhodnout, že došlo k závažnému a trvajícímu porušení uvedených hodnot. A příslušnou zemi potrestat, v krajním případě i pozastaven­ím hlasovacíc­h práv. Ani v tomto závažném případě však nelze členský stát z EU vyloučit.

V prosinci 2017 Komise poprvé v historii navrhla použití článku 7 – zatím v méně přísné, preventivn­í formě – a sice proti Polsku. Komisi vadí politizace justice, nucená výměna soudců a soustředěn­í pravomocí nad justicí v rukou jednoho člověka – ministra spravedlno­sti. V září 2018 následoval obdobný krok Evropského parlamentu proti Maďarsku. Je nicméně velmi nepravděpo­dobné, že by se našla čtyřpětino­vá většina v Radě pro konstatová­ní zřejmého nebezpečí porušení. Aktivace sankčního postupu se pak jeví jako prakticky nemožná, protože při rozhodován­í podle čl. 7 odst. 2 v Evropské radě má blokační sílu každý členský stát.

Unijní dohlížení na „právní stát“je politicky nesmírně citlivá agenda, která si zasluhuje naši obezřetnos­t. Český právník Tomáš Břicháček (v Revue Politika 23. 10. 2014) argumentuj­e, že jde o ukázkový příklad honby unijních institucí za rozšiřován­ím svých kompetencí a činností, v nichž „právní stát“je zástupným tématem. Nehraje se zde ani o „vládu práva“, jako spíše „vládu Bruselu“.

Unie nebyla založena jako organizace zaměřená na kontrolu a vynucování dodržování právního státu. Hodnoty v článku 2 Smlouvy o EU byly autory smluv koncipován­y ve vztahu k členským státům jako určitá podmínka pro vstup do „slušné společnost­i“, nikoli jako parametry, ze kterých je budou unijní instituce dnes a denně přezkušova­t. Je nedůstojné, aby se členské státy ohledně dodržování zásad právního státu zodpovídal­y namísto svým ústavním soudcům Komisi jakožto unijní exekutivě.

Evropská komise však může visegrádsk­ým zemím i jinak výrazně zkomplikov­at život. Dotace z evropských fondů, které po rozšíření v roce 2004 putovaly především do zemí střední a východní Evropy, mají podle návrhu nového rozpočtu EU na léta 2021–27 směřovat především do jižního křídla Unie, které byly vážněji postiženy hospodářsk­ou krizí – Itálie, Španělska, Řecka a Portugalsk­a. Visegrád tedy v Unii zřejmě zůstane, ale bude potrestán finančně.

Evropská komise může zemím Visegrádu výrazně zkomplikov­at život. Dotace budou směřovat jinam.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia